|
מה בא לה? [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
סרדינים וגלידת פירות, מלפפונים חמוצים וחמאת בוטנים - כל התשוקות המוזרות האלו הם השפעה שכיחה של ההריון. מחקר חדש מגלה כי תזונה גרועה במהלך ההריון יכולה להיות בעלת השפעה שלילית על הבריאות של התינוק בטווח הארוך.
על-פי מדענים מאוניברסיטת קיימברידג', ילדים שנולדו לאימהות שהתזונה שלהן לא הייתה בריאה במהלך ההריון נטו יותר לסבול מסוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר בחיים.
המחקר החדש קבע קשר בין ויסות ה-Hnf4a, גן הקשור לסוכרת מסוג 2, לתזונה של האם בזמן ההריון. מחקר קודם הראה כי ל-Hnf4a יש תפקיד בהתפתחות הלבלב ובייצור האינסולין, ומדענים משערים כי לתזונת האם במהלך ההריון יש השפעה ארוכת טווח על הגן ועל ביטויו בשלב מאוחר יותר בחיי הילד. הרעיון שגורמים סביבתיים, כמו תזונה, משפיעים על הגנים לאורך החיים היא עובדה מוכחת, והסיבה העומדת מאחורי השפעות אלו שייכת לתחום האפיגנטיקה.
כדי לבחון את התאוריה, שינו החוקרים את תכולת החלבון בתזונה של חולדות במהלך ההריון כדי לגרום לצאצאים שלהם לפתח סוכרת מסוג 2 בגיל מאוחר. כאשר חקרו את תאי הלבלב של הצאצאים - הן של אלו שנולדו לאימהות שהתזונה שלהן במהלך ההריון הייתה תקינה והן של אלו לאימהות שסבלו מתת תזונה הם גילו כי הביטוי של ה-Hnf4a היה חלש יותר בצאצאים שנטו לפתח סוכרת מסוג 2. למרות שכמות ה-Hnf4a ירדה עם הגיל בשתי קבוצות החולדות, כאשר חקרו המדענים את הדנ"א של החולדות, הם גילו כי הירידה של ה-
Hnf4a התלויה בגיל הייתה ניכרת יותר אצל חולדות לאימהות עם תזונה לקויה במהלך ההריון.
המדענים חקרו גם דנ"א מתאי לבלב של בני אדם והוכיחו כי הביטוי של ה-Hnf4a בבני אדם נשלט באותה דרך כמו בחולדות. לכן, בבני אדם, כמו גם בחולדות, ירידה בכמות ה-Hnf4a גורמת לירידה בתפקוד הלבלב, ומשפיעה על היכולת לייצר אינסולין, ולמעשה, המשמעות של הירידה ב-Hnf4a היא עליה בסיכון לסוכרת.
ידוע כבר כי הריון בריא חשוב לעיצוב בריאות התינוק בעתיד גם אם הסיבות עדיין לא כולן ידועות, אך המחקר הנוחכי תומך בראיות לכך שהתזונה של האם יכולה לשנות את השליטה בגנים מסויימים אצל התינוק שטרם נולד. לכן, חשוב שנשים יקפידו על תזונה בריאה ומאוזנת בזמן ההריון.