משקאות אלכוהוליים מעוררים תגובות אלרגיות או מחריפים תגובות אלרגיות קיימות. למרות שהמצב נדיר, ישנם אנשים הסובלים מאלרגיות לאלכוהול עצמו, בעוד שאחרים אלרגים למספר חומרים שבמשקאות האלכוהוליים, כמו בירה ויין, כך מזהירים החוקרים, מהקולג' האמריקני לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה (ACAAI).
התסמינים עשויים לכלול עיניים אדומות ומגרדות, גודש באף, קיבה עצבנית וקשיי נשימה. גורמי הגירוי יכולים לכלול מרכיבים שונים הקיימים בבירה וביין, כולל שעורה, אתנול, ענבים, מאלט, חיטה ושמרים.
אלרגנים פוטנציאלים אחרים מוספים לפעמים במהלך תהליך העיבוד, כולל חלמונים, שנעשה בהם לפעמים שימוש במהלך תהליך הסינון, וסולפיטים, הנמצאים באופן טבעי ביין אך לעיתים מוספים גם כחומר משמר.
חשיפה לטבק - מסוכנת גם היא
תגובות אלרגיות למשקה אלכוהולי יכולות לנוע בחומרתן מפריחה מינורית ועד להתקף אסתמה מסכן חיים ולאנאפילקסיה (רגישות יתר לחלבונים). החוקרים ציינו כי האלכוהול עלול גם להחריף אלרגיות קיימות.
אנשים יכולים להיות אלרגים לאלכוהול עצמו או למרכיבים המוספים אליו, אך גם אנשים שאינם סובלים מאלרגיה יכולים שלא להיות מודעים לכך שהאלכוהול עלול להחריף תסמיני אלרגיה קיימים, במיוחד אלרגיות למזון. במקרים אלו, הימנעות ממשקאות אלכוהוליים היא הדרך הטובה ביותר למנוע תגובות פוטנציאליות.
היין מכיל גם כימיקלים הנקראים טירמינים, שעלולים לגרום לכאבי ראש.
החוקרים ציינו כי גם חשיפה לעשן טבק עלולה להחריף אסתמה ואלרגיות על-ידי כך שהיא מגבירה את הרגישות של המעשנים לחומרים נישאים באוויר, כמו אבקת פרחים ונבגי עובש.
אנשים עם אלרגיות ואסתמה צריכים להיות זהירים במיוחד כדי להימנע מחשיפה לעשן טבק. כל מי שחושד כי הוא סובל מרגישות לאלכוהול, למזון או לטבק, צריך לפנות לאלרגולוג. ברוב המקרים, הכרת גורמי הגירוי לתגובה האלרגית מספיקה כדי למצוא משקאות אלטרנטיבים ליהנות מהם.