לעיסת גת, הפופולרית כל-כך בחצי האי ערב, במזרח אפריקה ובקרב עדת התימנים בארץ, עלולה להוות סיכון בריאותי לאנשים עם מחלת לב. מחקר חדש מגלה כי אנשים עם מחלת לב שלועסים את העלים הטריים של הצמח קאת, המוכר כגת, נמצאים בסיכון גבוה יותר לשבץ, לאי-ספיקת לב ולמוות בהשוואה לאנשים שאינם משתמשים בו.
המנהג של לעיסת גת החל כבר בימי קדם והשימוש בו התפשט מהמזרח התיכון למערב אירופה ולארצות הברית, היכן שהוא אינו חוקי. קרוב ל-20 מיליון בני אדם בעולם משתמשים בגת.
צמח הגת מעורר השפעות הדומות להשפעת האמפטמין והקוקאין. הוא עלול לגרום לתחושות של אופוריה, היפראקטיביות, חוסר מנוחה, איבוד תיאבון וירידה במשקל.
על-פי The National Drug Intelligence Center סוחרים ממזרח אפריקה ומתימן, מפיצים גת בארצות הברית, ולאחרונה דווח על מספר לא מבוטל של מבצעים משטרתיים לתפיסת הסוחרים.
להעלות את המודעות
במסגרת המחקר, שפורסם בכתב העת הרפואי של איגוד הלב האמריקני "Circulation", עקבו החוקרים אחר יותר מ-7,000 איש עם מחלות לב מבחריין, מערב הסעודית, מקטאר, מאומן, מאיחוד הנסיכויות הערביות ומתימן לאורך שנה. 19% מהמשתתפים השתמשו בגת. בקרב המשתמשים היה שיעור נמוך של סוכרת ולחץ דם גבוה, שהם גורמי סיכון קלאסיים למחלות לב ולשבץ.
תוצאות המחקר הראו כי בהשוואה לאנשים שלא השתמשו בגת, אלו שלעסו את עלי הצמח היו בסיכוי גבוה יותר לסבול מסיבוכים, כולל משבץ ומאי-ספיקת לב, או למות בתוך שנה. לדוגמה, שיעור התמותה בבית החולים בקרב משתמשי הגת שהגיעו לבית החולים בעקבות מחלת לב (התקף לב או כאבים בחזה) היה 7.5% בהשוואה לשיעור של 3.8% בקרב אלו שלא השתמשו בגת. שיעור התמותה בתוך שנה אחת היה קרוב ל-19% בקרב משתמשי הגת, לעומת קרוב ל-11% בקרב אלו שלא השתמשו בו.
לדברי החוקרים, הסיכונים נובעים ממספר גורמים. אנשים המשתמשים בגת נוטים לדחות את הטיפול הרפואי בעקבות תסמינים, ובנוסף ההשפעות של הגת משבשות את הטיפול שמטרתו פירוק קרישי דם, המשמש במקרים רבים של התקפי לב.
מומחים סבורים כי נדרשת מודעות עולמית להשפעה השלילית של לעיסת עלי הגת על הבריאות ועל חיי החברה לפני שהתופעה תהפוך למגיפה. הדוח מדגיש את החשיבות בשיפור המודעות לסיכונים להתקפי לב ולשבץ מלעיסת גת, כמו גם את הצורך במחקרים נוספים בתחום.