|
עזבו את הילד בשקט [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אימהות המדרבנות את הפעוטות שלהן לאכול בין הארוחות עלולות לגרום להשמנה של הילד. אלו ממצאי מחקר חדש.
המחקר גילה כי כאשר אימהות מתערבות יתר על המידה במהלך שעות החטיפים (ארוחת עשר, ארוחת ארבע) הילדים נוטים להיות שמנים יותר כשהם מגיעים לגיל שלוש. לא ברור אם הדירבון של ההורים הוא למעשה זה שמוביל לעלייה במשקל אצל ילדים בגיל הגן, וחשוב לציין כי ההבדלים במשקל שנצפו במסגרת המחקר היו קטנים.
ועדיין, עורכי המחקר סבורים שהורים צריכים לנקוט בגישה רגועה יותר כשמדובר בארוחות של ילדים צעירים, לאפשר להם בחירות תזונתיות בריאות, אך לסגת כשהנושא הוא כמות האוכל שהם בוחרים ורוצים לאכול.
פעוטות ידועים כאכלנים בררנים והורים רבים מודאגים לעתים קרובות מכך שהילד אינו אוכל מספיק. החוקרים, מאוניברסיטת מישיגן, הסבירו כי כשילד אינו רוצה לאכול וההורים מעודדים אותו שוב ושוב לאכול, הם פוגעים ביכולת של הפעוט להקשיב לאותות השובע הטבעיים של הגוף.
אימהות מתערבות - ילדים שמנים
מספר מחקרים הצביעו כבר על הקשר בין התנהגות שתלטנית של הורים בזמן הארוחות לבין הסיכון של הילדים לסבול מעודף משקל, אך אחת הבעיות עם מחקרים אלו היא שהם הסתמכו על שאלונים בהם נשאלו ההורים אם הם מתערבים ומעודדים את הילדים לאכול. במחקר הנוכחי החוקרים צפו באימהות ובאופן התנהגותן.
כדי לעשות זאת, הזמינו החוקרים 1,218 אימהות למעבדת המחקר, וצילמו אותן במהלך ארוחת ארבע שנמשכה 10 דקות, עם הילדים. המשפחות הגיעו בשלושה זמנים נפרדים - כשהילד היה בן 15 חודשים, שנתיים ושלוש.
בסך-הכל, האימהות המתערבות ביותר במהלך שעת ארוחת החטיפים נטו להיות אימהות לילדים שמנים יותר - גם כאשר גורמים כמו הכנסה משפחתית ומוצא נלקחו בחשבון.
ילדים ממשפחות עם הכנסה נמוכה וילדי מיעוטים בדרך כלל נמצאים בסיכון גבוה יותר בהשוואה לילדים להורים לבנים ממעמד הביניים ומחקרים גילו כי אימהות לילדים אלו נוטות גם להיות שתלטניות יותר בזמן הארוחה.
ממצאי המחקר פורסמו במהדורה המקוונת של American Journal of Clinical Nutrition.
"התערבות" הוגדרה במחקר כניסיון לעודד את הפעוטות לאכול במקום להציע להם אוכל, כמו לדוגמה לומר לילד "אתה אוהב את זה? קח עוד ביס".
יצוין כי הקשר בין הדחיפה לאכול למשקל הילדים היה קטן. כמו-כן למחקר היו מגבלות - למרות שלצילומים היה יתרון על השאלונים, אי-אפשר להתעלם מהעובדה שהם נעשו בסביבה של מעבדת מחקר, שאינה בהכרח משקפת את מה שקורה בבית.
החוקרים מייעצים להורים לתת לילדים מזון בריא, אך לאפשר להם לשלוט בכמות האוכל שהם אוכלים, משום שבסופו של דבר הם יודעים מהי הכמות הנכונה עבורם.