|
במקום תרופות? [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
|
האם אנשים בסיכון להתקפי לב ולשבץ צריכים לאכול שוקולד כל יום? אולי. לפחות על-פי מחקר חדש מאוסטרליה.
שוקולד מריר יכול להיות דרך יעילה ומהנה לצריכת מרכיב תזונתי חשוב שיכול לספק יתרונות בריאותיים למספר ההולך וגדל של אנשים הנמצאים בסיכון למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם). כך כתבו החוקרים מאוניברסיטת מונש שבאוסטרליה.
הם יצרו מודל מתמטי שינבא את ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח של אכילת שוקולד מריר על בסיס יומי על אנשים בסיכון גבוה. יצוין, כי במסגרת המחקר לא נעשה מעקב ממשי אחר אנשים שאכלו שוקולד.
החוקרים ניסו בעזרת המודל לענות גם על השאלה האם הוצאת כסף על קמפיין בנושא תהיה נכונה במונחים של עלות תועלת והגיעו למסקנה שכן.
מספר מחקרים גילו כי שוקולד מריר, המכיל פלבנולים שידוע כי הם בריאים ללב, יכול להוריד לחץ דם ולשפר את רמות הכולסטרול, אך החוקרים הדגישו כי המחקר הנוכחי הוא הראשון שהתבסס על מודל שבחן את ההשפעות ארוכות הטווח של אכילת שוקולד מריר על הורדת הסיכון הקרדיווסקולרי.
הממצאים התפרסמו בכתב העת BMJ.
צוות החוקרים בחן תחילה את השפעות הטיפול הקשורות עם השוקולד המריר על-ידי הערכת מחקרים שפורסמו כבר, וחישב את מספר התקפי הלב והשבץ שהתרחשו במקביל לאכילת שוקולד או התנזרות ממנו.
בנוסף, הם עקבו אחר 2,013 איש שהשתתפו במחקר אוסטרלי שעסק בהשמנה ותזונה. כל משתתפי המחקר סבלו מתסמונת מטבולית אך לא אובחנו עם מחלת לב או סוכרת בתחילת המחקר. תסמונת מטבולית מעלה את הסיכון למחלות לב ולשבץ. היא מאובחנת כאשר שלושה גורמים אלו או יותר נוכחים: לחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים גבוהות, רמות כולסטרול HDL נמוכות, רמות סוכר גבוהות בדם או היקף מותניים רחב.
במקביל, בדקו החוקרים את העלויות הקשורות לבעיות לב ושבץ. הם השתמשו בעלויות אלו כדי לחשב ולקבוע את העלות של קמפיינים שנתיים המכוונים לאנשים בסיכון במונחים של עלות-תועלת.
החוקרים חישבו את הנתונים: 100% מהאנשים שאכלו את הכמות המומלצת של שוקולד מריר - 100 גרם ביום למשך עשר שנים, והגיעו למסקנה כי ניתן למנוע 70 התקפי לב ושבץ לא קטלניים ו-15 התקפי לב ושבץ קטלניים בקרב 10,000 איש לאורך עשר שנים.
אכילת 80% מכמות זו תביא לירידה ב-55 מקרי השבץ והתקפי הלב הלא קטלניים, ולירידה של 10 מקרים קטלניים בכל 10,000 איש לאורך עשר שנים.
המסקנה אליה הגיעו היא כי הוצאה של 42 דולר לאדם בשנה במסגרת קמפיינים לעידוד אכילת השוקולד מועילה יותר במניעת התקפי לב ושבץ.