אמהות לעתיד הסובלות מרמות נמוכות של
חומצה פולית בגוף במהלך תחילת ההריון נוטות יותר מאחרות ללדת תינוקות במשקל נמוך, כך עולה ממחקר חדש.
צוות מאוניברסיטת ניוקאסל בדק קרוב ל-1,000 נשים ואת תינוקיהן שזה עתה נולדו. תוצאות המחקר פורסמו בעיתון התזונה הבריטי.
משקל לידה נמוך קשור לעלייה בסיכון לבעיות בריאותיות משמעותיות, כולל הפרעות בדרכי הנשימה וסוכרת.
רופאים רבים ממליצים לנשים לקחת תוספות של חומצה פולית כשהן מנסות להיכנס להריון, ובמשך השבועות הראשונים של ההריון, מאחר והוויטמין ידוע כמפחית את הסיכון למומים במערכת העצבים, כמו spina bifida (שדרה שסועה).
במחקר זה נמצא לראשונה הקשר בין הוויטמין למשקל הלידה.
גורם העישון צוות החוקרים הדגיש כי עבודתם הוסיפה משקל לטענה כי לחם ודגנים צריכים להיות מועשרים בחומצה פולית.
הם גילו כי נשים שעישנו במהלך ההריון נטו לסבול גם מרמות נמוכות יותר של חומצה פולית בדם - נתון שיכול אולי להסביר מדוע נשים שעישנו יולדות לעיתים קרובות תינוקות קטנים.
היתרונות ראיות רפואיות מצביעות כי חומצה פולית משפיעה על משקל הלידה מאחר והיא מהווה מרכיב תזונתי חיוני לגדילה ומשחקת תפקיד חשוב בביטוי הגנים בעובר.
לדברי החוקרים, העישון מפחית כנראה את רמות החומצה הפולית אצל נשים מאחר והוא משנה את יכולתם של התאים "לעכל", ובסופו של דבר לאגור, את הוויטמין. עוד אמרו כי חומצה פולית חשובה ביותר במניעת מומים מולדים, המשפיעים על מספר קטן של הריונות.
המחקר הנוכחי עומד על החשיבות הרבה, בכל הריון, לסייע לעובר המתפתח להגיע למשקל לידה בריא. נשים רבות "מפספסות את חלון ההזדמנויות" הזה בשבועות הראשונים של ההריון, תקופה בה התינוק זקוק לחומצה הפולית כדי לגדול ולהתפתח.
העדויות ממחקר זה מחזקות את הטענה כי יש להעשיר מזונות יומיים בסיסיים כמו לחם ודגנים בחומצה פולית. חיזוק מגוון רחב של מזונות מבטיח פיתרון יעיל יותר מאשר מסע תעמולה לעידוד הנשים ליטול תוספות חומצה פולית, כתבו החוקרים.
מחקר קודם שנעשה בתחום הראה כי נשים צעירות ונשים מרקע כלכלי נמוך נוטות פחות ליטול תוספות אלו, ולמרות שישנם דגנים המועשרים בחומצה פולית הם בדרך כלל גם היקרים יותר.
החוקרים ציינו כי רמות נמוכות של חומצה פולית נמצאו קשורות גם לתזונה לקוייה באופן כללי, שעשוייה להיות בעלת השפעה שלילית על גדילת התינוק.