|
גורמה. [צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
|
|
|
|
|
לא בכדי הולך לפניו שמו של המטבח הפרסי בזכות תבשילי הבריאות הייחודיים שבהם הוא ניחן. בתור שכזה לא מצוי, מן הסתם, שום מטבח שישווה לו. בישוליו נעדרים חומרים משמרים ואין בהם זכר למונסודיום-גלוטומט. במקום הרעות החולות האלה של עולם הבישול הקונבנציונלי - מככב במטבח הפרסי רק הטוב שבטוב: מויטמינים לרוב, דרך שפעת-טעמים משכרים, ועד למתכונים של דיאטה טבעית.
אחת מנציגותיו המכובדות של המטבח הפרסי בארץ היא, מן הסתם, מסעדת "גוהר", שבאזור התעשיה של כפר סבא (רחוב התעש 26). כבר שנים אחדות שוקדת המסעדה הכשרה על מסורת של אוכל פרסי אותנטי, כיד הבישול הטובה של אשפית המטבח בה, סבתא רחל נורליאן. מתחת ידיה יוצאת מדי יום מרקחת הפלא של תבשילים גזעיים-מובחרים, על טהרתם של ירקות ופירות, המוצגים לראווה בסירים קטנטנים, מגרי-תיאבון.
אף של"גוהר" יש חזות חיצונית דלה למדי של מסעדת פועלים - מסתבר שאין תוכנה כברה. כל שמוגש בה הוא גורמה של ממש: ממרקים מופלאים ועד לממולאים משגעים, וכולם בבחינת שפתיים-ישק.
משתלם להגיע
פתחנו בגונדי, הנחשב, בצדק, לגאוות המטבח הפרסי. המדובר בכופתאה עגולה ואוורירית, מבשר-עוף טחון וקמח-חומוס, שהוגשה עם המרק שבו התבשלה. בעקבותיה הגיעה המנה העיקרית - קובה מדהים, שהיה חבוי בתוככי כופתאת-סולת עסיסית, ולצידה מחית של דלעת ועדשים. מנת הדגל הזו היא, ללא צל של ספק, חוויה קולינרית, ראויה לכל שבח.
על בטן מלאה גמרנו אומר להימנע מקינוח, שגם כך היה, למעשה, מיותר, באשר כל יסודות הקינוחים ותרכובותיהם היו מצויים כבר ממילא בתבשילים שהוגשו לנו. הסתפקנו לכן בקפה מהביל ובסודה צוננת.
החשבון לשניים היה צנוע מאוד. בסך-הכל הוא הסתכם ב-147 שקל, שעליו הוספנו תשר של 15% לשרות למופת. גם השירותים, שבהם ביקרנו, ענו כל הציפיות שלנו, למרות דלותו החיצונית של המקום.
בשורה התחתונה צריך להודות שמשתלם מאוד להגיע ל"גוהר". לא נותר לנו אלא לזכות אותה במלוא 10 הנקודות של הסולם הקולינרי וגם להמליץ עליה בכל פה כנציגה מהימנה של המטבח הפרסי במיטבו. אנחנו, מכל מקום, נשוב ונחזור אליה בהקדם האפשרי.