|
סויה. משקה יקר [צילום: AP]
|
|
|
|
|
זה לא סיפור ילדים ולא סיפור דימיוני. זוהי מציאות עגומה, אשר בלי לשים לב אנו חולפים על פניה בכל פעם שאנו בסופר. פעם היה זה מצרך נדיר ורק מעטים צרכו אותו ובעיקר מצאו אותו רק בבתי טבע, אולם בשנים האחרונות הוא הולך ותופס אצל רבים מאיתנו, כמרכיב מובן מאליו ובלתי נפרד מחיינו - מדובר על משקאות הסויה, האורז והשקדים.
משקאות אלו ובמיוחד משקה האורז, תופסים תאוצה ודוחקים באיטיות ובעקביות את מקומו של החלב הרגיל.
עד כאן הכל בסדר ואפילו מבורך, אולם מדוע לשלם על משקאות אלו מחיר מופקע ולא סביר? משקה סויה לדוגמה, נמכר ברשתות בארצות הברית במחיר של שני דולר לאריזת שני ליטר, כן דולר לליטר, מחיר הגבוה פי 4 מאשר מחירו בישראל.
אתכם הסליחה, "במבצעים, מחיר הגבוה פי 3" מאשר בארצות הברית. לא מדובר כאן על מוצר מהפכני עתיר טכנולוגיה ופטנטים, שהרי משקה הסויה הומצא כבר למעלה מ-2,000 שנה בסין ותהליך הכנתו פשוט ואינו מסובך כלל (ניתן להכינו גם בבית) וכולל שלושה שלבים עיקריים: טחינת הפולים, הפרדת החלק המסיס במים מהחלק שאינו מסיס והוספת מים לחלק המסיס.
מחיר חלב הסויה, האורז והשקדים (אחוז השקדים בו דל ביותר), מוצב כמזון על - סוג של מזון בריאות, שאכן קיימים לו יתרונות לא מעטים ולצידן גם חסרונות, אותם יש ללמוד ולהכיר, אולם מכאן הדרך ארוכה.
המצב הקיים מתאים כמעט לכולם. ליבואנים אשר מייבאים אותו לארץ במחיר של הנע בין 2.75 ל-3.75 שקלים לליטר מוסיפים עליו כמה שקלים לכל יחידה, לרשתות - אשר מעמיסות עליו עוד 50% למטה.
אמרנו כמעט וזה נכון - למעט הצרכנים כמובן, אשר נאלצים לקנות אותו במחיר רגיל של 16-12 שקלים ליחידה "וליהנות" ממבצעים במחיר של 9.9 שקלים או זוג ב-16 שקלים או קופון ב-7 שקלים. הגיע הזמן שמוצרים אלה יהיו נגישים יותר לציבור הרחב במחיר הגיוני של חמישה-שישה שקלים לליטר, כמו חלב רגיל, במיוחד שהעלויות לייצרו אינן גבוהות מעלות היצור של החלב הרגיל.
הידעת?
ישנן מדינות אשר מוכרות חלב סויה בפחית. האסיאתיים משתמשים בסויה כמוצר משלים וצורכים ממנו 15-5 גרם ביום, כמות הקטנה באופן משמעותי מהצריכה של צמחונים רבים ברחבי העולם.