|   15:07:40
עורך דין   |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
ברלין בלוז - המלצה לבינג'
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין

קבילות ראיות אשר הושגו באופן פסול

ביהמ"ש: "נישואין אינם שוללים מבני הזוג את זכותם לפרטיות זו כלפי זה, שכן הזכות לפרטיות עומדת לכל אחד מבני הזוג כלפי העולם כולו, לרבות כלפי בן זוגו"
25/09/2007  |     |   מאמרים   |   תגובות
   רשימות קודמות
  לתפוס את הכרישים
  עקרונות המיסוי באוקראינה
  על עזבון המייצג
  מכירת תיקי לקוחות
  עקרונות המיסוי בפולין

אחת הזכויות היסודיות של אדם באשר הוא אדם המוגנות על-ידי חוק יסוד כבוד האדם וחירותו הינה הזכות לפרטיות וצנעת חיים. על-פי מבחן המידתיות, האמצעי שנבחר על-ידי המחוקק צריך שיהא מתאים להשגת התכלית, שפגיעתו בזכות החוקתית תהא הפחותה ושיתקיים יחס ראוי בין התועלת הצומחת מהגשמת התכלית לבין הנזק הנגרם בשל פגיעה בזכות החוקתית. הזכות הנ"ל קיבלה ביטוי גם בחוק ספציפי המקנה לה משקל רב בעל השלכות קונקרטיות בפסיקה הישראלית.

סעיף 32 לחוק הגנת הפרטיות, התשל"א-1981 (להלן:"החוק"), קובע: "חומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות יהיה פסול לשמש ראיה בבית משפט, ללא הסכמת הנפגע, זולת אם בית המשפט התיר מטעמים שיירשמו להשתמש בחומר, או אם היו לפוגע, שהוא צד להליך, הגנה או פטור לפי חוק זה".

מהי קבילותן של ראיות שהושגו בצורה פסולה? האם הוראה זו חלה בבית דין רבני? שאלות אלו נדונו בין השאר בבג"צ 6650/04 פלונית נ' בית הדין הרבני האזורי נתניה ואח' (פורסם באתר נבו).

העותרת והמשיב 3 (להלן:"המשיב" ו/או "הבעל") נשואים זו לזה. ביחסיהם פרץ משבר. המשיב עזב את דירת המגורים המשותפת ופנה לבית דין רבני אזורי בתביעת גירושין. תביעת הגירושין התבססה בעיקר על הטענה לפיה לעותרת קשר רומנטי עם אחר, ואכן הציג המשיב במסגרתה תמונות בהן נראית האישה בחברת הזר.

העותרת סירבה להתגרש, והכחישה את המיוחס לה. לטענתה, הראיות בדבר הקשר עם אחר הושגו תוך פגיעה בפרטיותה, והן פסולות לשימוש כראיה בפני בית הדין.

בית הדין הרבני שמע את טענות הצדדים, ובלא שעיין בתמונות שנמסרו לו, קבע כי "ברור הוא שבני הזוג צריכים להתגרש, וראוי שיגיעו הצדדים להסכם גירושין מוקדם ככל האפשר". הצדדים לא הגיעו להסדר מוסכם, ובית הדין הרבני האזורי המשיך לדון בעניין.

במהלך דיון זה ביקש המשיב להציג תמונות חדשות אשר צולמו על ידו, זאת לאחר הדיון בבית הדין הרבני. בעדותו מסר המשיב כי הוא הגיע בשעת לילה מאוחרת, בלוויית שני חברים, לדירת המגורים המשותפת. כשנכנסו לדירה ושמעו רעש הבוקע מהמרתף, הם ניגשו למרתף וראו את העותרת מקיימת יחסי מין עם גבר. הם צילמו זאת במצלמה, ויצאו מהדירה.

העותרת התנגדה להגשת התמונות, אך התמונות נמסרו לבית הדין. בית הדין הרבני האזורי קבע כי העותרת חייבת לקבל גט לאלתר. בית הדין סמך בעניין זה את פסק דינו על התמונות שהוצגו בפניו וקבע כי התמונות קבילות, גם אם הושגו תוך פגיעה בפרטיות העותרת (כאמור בסעיף 32 לחוק), היות ולמשיב עומדות שתי ההגנות הקבועות בחוק: האחת, כי הפגיעה בפרטיות נעשתה בנסיבות בהן היתה מוטלת על המשיב חובה חוקית, מוסרית או חברתית לפעול כך (סעיף 18(2)(ב)לחוק), שכן על-פי דין תורה, החל ביחסי הנישואין והגירושין שבין הצדדים, קיימת חובה לגרש אישה נואפת ועל הבעל הנטל להוכיח טענתו זו; שנית, כי הפגיעה בפרטיות נעשתה לשם הגנה על עניין אישי כשר של הפוגע (סעיף 18(2)(ג)לחוק).

ערעורה של העותרת לבית הדין הרבני הגדול נדחה, ומכאן העתירה נשוא מאמר זה. מוקד המחלוקת בעניינינו הוא בהוראת סעיף 32 לחוק הקובע "כלל פסילה", על פיו ראיות שהושגו תוך פגיעה בפרטיות אינן קבילות. העותרת סבורה כי כלל הפסילה שבחוק הגנת הפרטיות חל לגביה, ומכוחו הצילומים אינם קבילים בבית הדין. לעומתה, סבור המשיב כי החוק אינו חל בענייננו וכי ממילא אין תחולה לכלל הפסילה.

בהתייחס לשאלות אשר התעוררו בפניו במסגרתה של עתירה זו, החליט בית המשפט העליון כדלקמן: לשאלה האם חוק הגנת הפרטיות - על מכלול הוראותיו, לרבות "כלל הפסילה" שבו - חל בבתי הדין הרבניים? קבע כבוד הנשיא ברק כי הזכות לפרטיות חוצה את דלתה של כל ערכאה שיפוטית ואין לאפשר מצב דברים לפיו פגיעה בפרטיות תהא קבילה בערכאה שיפוטית אחת ובלתי קבילה באחרת. כמו כן, כלל הפסילה הקבוע בחוק הגנת הפרטיות הינו כלל של דיני הראיות ומשקף את מעמדה החוקתי של הזכות לפרטיות, הוא ביטוי לתקנת הציבור הישראלית ומשכך בית הדין הרבני חייב לפעול על-פיו.

לשאלה האם נפגעה זכותה של האישה לפרטיות לאחר שהמשיב ושני חבריו צילמו אותה? האם עומדת לעותרת זכותה לפרטיות כלפי המשיב-בעלה?

בעניין זה ציין הרב ש' דיכובסקי בפסק דינו של בית הדין הרבני הגדול, כי החוק להגנת הפרטיות אינו מתאים ליחסים שבין בני הזוג. בית המשפט העליון דחה דברים אלה וקבע כי נישואין אינם שוללים מבני הזוג את זכותם לפרטיות זו כלפי זה, שכן הזכות לפרטיות עומדת לכל אחד מבני הזוג כלפי העולם כולו, לרבות כלפי בן זוגו.

בין היתר טען המשיב כי הצילום לא נעשה "ברשות היחיד". זאת, שכן הצילום נעשה בבית המגורים של העותרת שהוא גם ביתו שלו.
גם את טענה זו דחה בית המשפט העליון וקבע כי לדיבור "רשות היחיד" משמעות המשתנה על-פי הקשרה (ראו ע"א 546/78 בנק הפועלים בע"מ נ' הנדלס, פ"ד לד(3) 57, 61). בהקשר דנן, שעניינו צילומו של אדם שלא בהסכמתו, הדיבור "ברשות היחיד" אינו מצביע על "יחידה קניינית", אלא מצביע על "יחידה אוטונומית". הוא לא נקבע על-פי דיני הנכסים, אלא על-פי דיני הפרט. אכן, "הזכות לפרטיות היא זכותו של האדם ולא של המקום" (א' הלם, דיני הגנת הפרטיות 85 (2003), וכן Katz v. U.S., 389 U.S. 347 (1967)).

לשאלה האם עומדת למשיב הגנה על-פי חוק הגנת הפרטיות? מסעיף 32 לחוק עולה כי חומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות אינו פסול לשמש ראיה, אם עומדת לפוגע הגנה כמפורט בסעיף 18 לחוק. בענייננו טען המשיב להגנות הקבועות בס"ק 2(ב) ו-2(ג), כדלקמן: "במשפט פלילי או אזרחי בשל פגיעה בפרטיות תהא זו הגנה טובה אם נתקיימה אחת מאלה:

(1) ...
(2) הנתבע או הנאשם עשה את הפגיעה בתום לב באחת הנסיבות האלה:
(א) ...
(ב) הפגיעה נעשתה בנסיבות שבהן היתה מוטלת על הפוגע חובה חוקית, מוסרית, חברתית או מקצועית לעשותה;
(ג) הפגיעה נעשתה לשם הגנה על עניין אישי כשר של הפוגע".

לעניין זה קבע בית המשפט העליון: תנאי לתחולתן של ההגנות שבסעיף 18(2) לחוק הגנת הפרטיות הוא שהטוען להגנה "עשה את הפגיעה בתום לב". תום הלב, בהקשרו של חוק הגנת הפרטיות אינו תום לב אובייקטיבי (כמשמעותו בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973). זהו תום לב סובייקטיבי. משמעותו של תום הלב (הסובייקטיבי) בהקשר של סעיף 18(2) לחוק הגנת הפרטיות הוא פעולה מתוך אמונה כי הפגיעה הינה במסגרת ההגנה אותה מעלה הפוגע.

תוכנו של תום הלב משתנה מהגנה להגנה והיפו נקבע באופן המגשים את מטרתה של ההגנה לו טוען הפוגע (ראו ע"א 788/79 ריימר נ' עזבון המנוח ברקו (דב) רייבר, פ"ד לו(2) 141, 148). עצימת עיניים בפני האפשרות של היות הפגיעה כדין שוללת את תום ליבו של הפוגע. חוסר סבירותה של האמונה אינה פוגעת בעצם קיומה, אם כי היא עשויה להעביר את הנטל להוכחתה (ראו סעיף 20 לחוק הגנת הפרטיות). על כן, מקום שהפגיעה בפרטיות אינה מידתית, תקום הנחה שהפוגע פעל שלא בתום לב.

מבאן הגיע בית המשפט למסקנה כי לא עומדות למשיב ההגנות הקבועות בסעיף 18 (2)(ב)ו(ג) לחוק, וכי המשיב לא פעל בתום לב שעה שפגע בפרטיותה של העותרת. כב' הנשיא ברק קבע כי: "המשיב פגע בגרעין הקשה של הזכות לפרטיות. הוא חדר - כשהוא מצוייד במצלמה מלווה בשני חבריו שצפו בכל המתרחש - למיטתה של העותרת. אין לך פגיעה קשה מזו בפרטיות. פגיעה זו היא מעבר לכל מידה ראויה".

לשאלה האם יש מקום ליתן היתר "מטעמים שיירשמו"? נקודת המוצא היא, אפוא, כי חומר שהושג תוך פגיעה בפרטיות פסול מלשמש ראיה, אך עם זאת, ניתן לערכאה השיפוטית שיקול הדעת להתיר את השימוש בחומר הפוגע. הפעלת שיקול הדעת השיפוטי בגדריו של סעיף 32 לחוק צריכה להגשים את התכלית המונחת ביסודו. תכלית זו הינה הגשמתם של הערכים והעקרונות שהוראת הפסילה נועדה להגשים. ערכים אלה הם בעיקרם שלושה: השמירה על הפרטיות; השמירה על זכויות האדם שפגיעה בפרטיות נועדה להגן עליהם, וקיומו של הליך הוגן, אשר במרכזו היכולת של בית המשפט לגלות את האמת ובכך לאפשר משפט צדק. ערכים וזכויות אלה מתנגשים זה בזה ויש לאזן ביניהם.

לשאלה האם יש מקום להתיר את השימוש בתמונות בהליך שבפני בית הדין הרבני, בית המשפט העליון ענה בשלילה וקבע כי האיזון בין השיקולים שיש לקחתם בחשבון נוטה באופן ברור לפסילת התמונות כראיה במשפט, היות ובפרשה דנן הפרת הזכות לפרטיות היא חמורה ביותר ומהווה פלישה להוויה האינטימית ביותר של האדם. לפיכך, סבר בית המשפט העליון בנוסף, כי גם עדותו של הבעל המתייחסת למעשה המיני של העתרת פסולה היא.

כן הדגיש בית המשפט העליון, כי אמנם, העילות לגירושין נקבעות על-פי המשפט העברי, כפי שהוא מתפרש על-ידי בית הדין הרבני וכי הוכחתן של העילות נעשית אף היא על-פי המשפט העברי, כפי שהוא מובן על-ידי בית הדין הרבני. לעניין זה, נמנע בית המשפט העליון מלנקוט עמדה. ואולם, אין כל מניעה מבחינת בית המשפט לקבוע כי במסגרת שיקול דעתו של בית הדין הרבני באשר לשימוש בדיני הראיות, עליו ליתן מחד-גיסא משקל כבד לפגיעה החמורה בפרטיות, ומאידך-גיסא, עליו לבחון קיומן של ראיות קבילות על-פי המשפט העברי, אשר מאפשרות ניהול הליך שיפוטי ראוי, ואשר פגיעתן בפרטיות מידתית.

לאור האמור לעיל נפסק בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק כי פסק הדין של בית הדין הרבני האזורי ופסק הדין של בית הדין הרבני הגדול דינם בטלות וכי אין לקבל התמונות כראיות. התיק הוחזר לבית הדין הרבני האזורי על-מנת להמשיך בהליך במסגרת הנורמטיבית עליה עמד בית המשפט העליון. העתירה נתקבלה.

דורון טיקוצקי עמיר מזרחי עורכי דין ונוטריון הינו משרד העוסק במשפט המס על אופניו, הן בהיבט הפלילי, והן בהיבט המסחרי-מיסויי.
תאריך:  25/09/2007   |   עודכן:  25/09/2007
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
קבילות ראיות אשר הושגו באופן פסול
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אילן ריס
25/09/07 12:19
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חדשות לבקרים אנו מתבשרים על שחרור מחבלים "ללא דם על הידיים" כמחווה לאבו מאזן, או לסלאם פייאד, או לרגל חג זה או אחר. כולנו יודעים ש- "ללא דם על הידיים" משמעותו "ניסה להרוג ולא הצליח" או "נתפס בדרך לפיגוע רצחני" או "הוביל את המבצעים של פיגוע רצחני", אבל בכל זאת, כל עוד ידיו של הערבי אינן מגואלות בדם יהודי הוא ראוי לשחרור. מה שאי אפשר לומר על יהודי שרצח ערבים מאותם מניעים.
25/09/2007  |  ד"ר יובל ברנדשטטר  |   מאמרים
צריך להתחיל בבקשת סליחה ומחילה על-ידי עם ישראל לדורותיו ועליותיו השונות, ספרדים ואשכנזים, פולנים וטורקים, רומנים ומרוקאים, חילונים, דתיים וחרדים (ויסלחו אלה שלא הזכרתי) על הלעז וניסיונות הלעז נגד יואב יצחק, ככל שמכים אותו כן ירבה וכן יפרוץ, ישר כוח יואב.
25/09/2007  |  אפרי הלפרין  |   מאמרים
עולם המשפט כמרקחה. שלושה פרופסורים למשפט הצטרפו למרוץ לבית המשפט העליון ושמותיהם מתפרסמים ברשומות לקראת כינוס הוועדה לבחירת שופטים (ידיעה של טובה צימוקי, ידיעות אחרונות, 23.09.07, עמ' 20 בחדשות).
25/09/2007  |  אורי פז  |   מאמרים
איימן זוואהירי, סגנו של אוסאמה בן לאדן בהנהגת אל-קאעידה, התייחס בקלטת חדשה שפורסמה בשבוע שעבר (20 ספטמבר 2007) לשאיפות הגלובליות של המהפכה האסלאמית והפנה את המסר הבא למוסלמים במדינות צפון אפריקה:
24/09/2007  |  יהונתן דחוח-הלוי  |   מאמרים
מאחר שוועדת וינוגרד דנה ושולקת ברותחין כל מיני רשויות ובעלי תפקידים ממלכתיים וציבוריים, על שלא עשו את המוטל עליהם ואף פעלו ברשלנות, נביא לידיעת הקוראים את דרך פעולתה של הוועדה עצמה, זו המטיפה מוסר בראש חוצות, מבקרת רבים על מחדליהם - עד כדי גזירת גורלם האישי ללא יכולת לתקן - והיא עומדת להטיף מוסר רב עוד יותר בדוח הסופי שלה.
24/09/2007  |  עו"ד משה מכנס  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יוסי אחימאיר
יוסי אחימאיר
ביידן מחצין אינטליגנציה רגשית גדולה (אביגיל..), אך בגלל מחדלו גואה במשמרתו האנטישמיות בקמפוסים    כשיחזרו חטופים, נראה אנשים שבורים גופנית ונפשית; סינוואר ימשיך להחזיק חלק מהחטופים ...
חיים רמון
חיים רמון  |  
כל עוד אנשים כמו יעלון, משת"פים נאמנים מיל' של נתניהו, הם מראשי מבקריו, כאשר ברור שהשנאה האישית שלהם לנתניהו היא המוטיב המרכזי ביסוד ביקורתם, נתניהו יכול לישון בשקט
צבי גיל
צבי גיל
בעיתונים משתקפת לאחרונה איזו לאות, עייפות, תשישות, רחוק ממלחמתיות. והכותרות כאילו כבדו עיניהן טרם נמנום    מעין שקיעה לתוך אפתיה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il