|   15:07:40
  אריאל פיקאר  

  אריאל פיקאר  
מנהל חינוכי מכון שלום הרטמן
בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

על מקומם הראוי של הרבנים

עצם ההאשמות שבתשתית פרשת הרב אלון, הנסיבות בהן התאפשרה, דרך הטיפול בה, התגובות לה בציבור הציוני-דתי והטלטלה העזה והגורפת שגרמו כל אלה, מעלות שורה של שאלות הנוגעות לתהליכים המתחוללים בציונות הדתית ולהשפעתם על חייהם של הישראלים כולם. נסיקת מעמדם של הרבנים היא מהבולטות והחשובות בהן ד"ר אריאל פיקאר, הרב ד"ר רחל שבת בית-הלחמי ודרור ינון מציעים כמה נקודות למחשבה
11/03/2010  |   אריאל פיקאר, אריאל פיקאר   |   מאמרים   |   מכון שלום הרטמן   |   תגובות
[צילום: AP]

   הרב ד"ר דניאל הרטמן
מיהו רב

פרשת אלון חזרה והזכירה ביתר שאת לציבור הישראלי כולו את מעמדם הנוכחי של רבני הציונות הדתית ואת עמדת הכוח יוצאת הדופן שמעמד זה מקנה להם. סמכותם הייחודית, ההערצה כלפיהם והטוטאליות הנחרצת בה מתקבלות פסיקותיהם מטביעות חותמן לא רק בקהילות עליהן הם מופקדים אלא גם בציבור הציוני-דתי כולו, עניין שאינו מובן-מאליו בחברה הרואה עצמה מחוייבת לערכים דמוקרטיים, ובהם עצמאותו של הפרט וחירותו.

יתרה מכך, ההשלכות הנגזרות ממעמדם הרם של הרבנים היום חורגות הרחק מעבר למגזר החברתי-דתי אותו הם משרתים ומשפיעות ישירות על החברה הישראלית כולה. המעמד המיוחד שמעניקה כיום הציונות הדתית לרבניה מייצר השלכות מדיניות, פוליטיות, ביטחוניות, מוסריות וחוקיות הנוגעות לתושבי ישראל כולם: דתיים, חילונים, חרדים ולא-יהודים. דוגמה אחת מני רבות היא השפעתם הגוברת של רבנים אלו על תפיסתם של חיילים דתיים את תפקידו של צה"ל ואת מטרותיו, לא אחת בניגוד לערכי הדמוקרטיה, לחוק הישראלי ולדין הבינלאומי.

משמעותה של עוצמה זו חורגת גם מן הזירה הישראלית הקונקרטית ומעלה לדיון את שאלת תפקידו של הרב בסביבה מודרנית הרואה באדם ישות אוטונומית, סביבה שבה זרמים יהודים דתיים שונים מתקיימים זה לצד זה ושיהודים רבים בה אינם רואים בהלכה בפרט ובדת בכלל מרכיב כלשהו בזהותם היהודית. שאלת מעמדו של הרב, לכן, אינה נוגעת רק למקומם של רבנים בקהילה, אלא אף למהות תפקידם, לסייגים שיש להציב לתפקיד זה ואפילו לעצם תקפותו.


ד"ר אריאל פיקאר הוא המנהל החינוכי של תוכנית בארי במכון שלום הרטמן ועמית מחקר במכון.

הרב ד"ר רחל שבת בית-הלחמי היא עמיתת מחקר ומרצה במכון שלום הרטמן ומנהלת בו את המחלקה לפיתוח מנהיגות. הוסמכה לרבנות בהיברו יוניון קולג (HUC) ומשמשת עתה כמרצה ב-HUC. שימשה במשך תריסר שנים כרב בקהילת 'שירת הים' שבנאנטאקט, מסצו'סטס. הרב ד"ר שבת בית-הלחמי כתבה את הדוקטורט שלה בפילוסופיה יהודית מודרנית מטעם בית המדרש לרבנים בניו-יורק (JTS).

דרור ינון הוא עורך ראשי של הוצאת הספרים של מכון שלום הרטמן ועמית מחקר במכון ומשלים דוקטורט בפילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים.

ד"ר אריאל פיקאר:

הרבנים לא נתפסים היום כאנשים המרכזים ידע מקצועי וחוכמה אנושית בלבד, אלא כבעלי סמכות דתית-רוחנית שאינה קיימת אצל אדם רגיל. התפיסה הזו, לפיה יש ברב שלמות מיסטית, גורמת לאובדן האוטונומיה האישית ולנזק חברתי עצום

ד"ר אריאל פיקאר רואה בהצטברות הסמכויות המוענקות לרבנים את אחד הגורמים לביסוס מעמדם כסמכות-על בעלת איכויות מיסטיות. ד"ר פיקאר: "בתפיסה הקיימת, שאותה צריך להחליף, מרוכזות יותר מדי סמכויות בידי אדם אחד. הרב משמש היום מורה התורה, פסיכולוג, יועץ, מנהיג חברתי ופוליטי ופוסק הלכה. בניגוד לשופטים, למשל, הרבנים אינם נדרשים לנמק את החלטותיהם ורבים מהם גם לא עושים זאת".

הבעייתיות, סבור ד"ר פיקאר, טמונה כבר בתואר. "צריך", הוא אומר, "להוציא מלקסיקון התארים הדתיים את התואר "רב" ולהחליפו בתואר "תלמיד חכם". העברית חז"לית, הוא מזכיר, ייחסה למילה 'רב' גם את המובן של 'אדון'. במשנה, למשל, נכתב: "... אל תהיו כעבדים המשמשים את הרב על-מנת לקבל פרס אלא הוו כעבדים המשמשים את הרב שלא על-מנת לקבל פרס", (מסכת אבות א, ג). מרכיב האדנות הזה, מחדד ד"ר פיקאר, מאפשר את הגישה המתבטלת מפני רבנים: "מובן 'האדון' סותר את הגישה המודרנית הרואה באדם ישות אוטונומית שאינה כפופה למרותה המוחלטת של סמכות אנושית כלשהי. בחברה מודרנית אין סמכויות קבועות ומוחלטות, תפקידים שיש בהם סמכות נתונים לביקורת מתמדת, בעלי תפקידים נבחרים לתקופות קצובות, וישנו ביזור סמכויות והפרדת רשויות כדי למנוע ריכוז כוח רב מדי בידי אדם אחד או מוסד אחד משום שדבר זה עלול להביא לשחיתות ולניצול הכוח לרעה. כך צריך לנהל גם את העולם הדתי. יש לראות בתלמידי החכמים מורים שכדאי ללמוד מהם ולהתיעץ אתם. הם צריכים להיות חלק מן המנהיגות החברתית, החינוכית והדתית, אך לא בעלי סמכות יחודית שמעבר לכך". תהליכי ההתפתחות במסורת היהודית, ממשיך ד"ר פיקאר, דווקא תאמו עקרונית גישה זו. המסורת הדתית מאמינה כי מאז משה רבנו ולאורך דורות רבים התקיימה סמיכת רבנים שמקורה אלהי. בשלב מסוים (כנראה במאה הרביעית לספירה) בטלה, לפי מסורת זו, הסמיכה האלוהית ומאז נקנית סמכותם של חכמים מתוקף מלומדותם ומתוקף בחירת הציבור במנהיגותם. "המסורת הדתית עצמה רואה בסמיכה לרבנות בימינו סוג של הסמכה מקצועית שמקורה אנושי ואין בה מעורבות, הכוונה או תוקף אלוהי", הוא מדגיש.

אולם בפועל ובניגוד להשקפה מסורתית זו, "הרבנים לא נתפסים היום כאנשים המרכזים ידע מקצועי וחוכמה אנושית בלבד, אלא כבעלי סמכות דתית-רוחנית שאינה קיימת אצל אדם רגיל. התפיסה הזו, לפיה יש ברב שלמות מיסטית, גורמת לאובדן האוטונומיה האישית ולנזק חברתי עצום. כאשר אנשים מאמינים לא רק שהרב יודע יותר מהם, אלא שהידע שלו נובע מראש ממקור אחר, הם מאבדים את ההבנה שסמכותו של הרב היא אנושית, שהיא מוענקת בידי האדם ושהיא מוגבלת ושעליהם לקחת אחריות אישית למעשיהם ולהשקפותיהם".

ד"ר פיקאר עצמו הוסמך לרבנות על-ידי הרבנות הראשית לישראל וכיהן במשך שבע שנים כרב הקיבוץ שלוחות. מאז פרש מהתפקיד הוא נמנע מלהשתמש בתואר 'רב' כדי להגדיר את עצמו. "סיבה אחת לכך", הוא מסביר, "היא שבהקשר הזה המילה 'רב' מציינת תפקיד שביצעתי, ושכעת איני משמש בו. הסיבה השנייה היא שאני חושב שזהו מינוח שאינו מתאים עוד לימינו ושיש להחליפו. בתואר האקדמי, ד"ר, אני ממשיך להשתמש, משום שהוא נתפס כמה שהוא באמת: הוא מעיד על ידע, ואיש לא מייחס לו כוחות אחרים".

כדי לחזור ולסמן את תפקידו הרצוי של הרב - איש או אשה שיסוד סמכותם בידע התורני שלהם - מציע פיקאר כאמור להחליף את התואר "במושג אחר, גם הוא מתוך המסורת - 'תלמיד חכם'. זהו אחד המושגים היפים במסורת היהודית, ובו ממשיכים להשתמש במושג 'תלמיד' כדי להדגיש שהידע וההבנה לעולם לא יהיו מושלמים גם כשהאדם הופך לגדול בתורה. בכתבי היד מצוי המונח 'תלמיד חכמים' והוא מדויק אפילו יותר, מפני שהוא מעיד על כך שהסמכות ניתנה לאדם שלמד ממורים רבים, ושהידע שלו מגוון ונרחב".

דרור ינון:

התהליכים שעוברים על הזרם הזה מאז שנות ה-70, ובמרכזם ההתחרדות, ההתבדלות וההקצנה של החינוך הממלכתי-דתי הביאו לא רק לצמיחתו של ממסד רבני ציוני-דתי, אלא להעצמתו ולהפיכתו, בשל מעורבותה העמוקה של הציונות הדתית בכל שדרות החברה הישראלית, לגורם משמעותי גם מעבר לפרט ולקהילה הדתיים

דרור ינון רואה בעצם קיומו של דיון על מקומו הרצוי של הרב בחברה את לב הבעיה. "לדעתי", הוא אומר, "השאלה המהותית אינה מהו מקומו של הרב בחברה, אלא כיצד קרה שהוא בכלל תופס בה מקום כה מרכזי".

בעשוריה הראשונים של תנועת הציונות הדתית, הוא מזכיר, "לא היה בה מקום של ממש לרבנים, מפני שלא היה צורך בהם. השאלה האם סמכותו של רב נגזרת מהכריזמה שלו, מייחוס השראה אלוהית להחלטותיו או מעומק הידע שלו לא הטרידה איש, כי לא הייתה רלוונטית: הציבור הזה לא סבר שקהילותיו זקוקות לרבנים כך שממילא לא חשב איש להעניק לרבנים סמכות להכריע בשאלות הקיומיות של היחיד, של הקהילה המקומית או של הפוליטיקה הארצית. בבתי הכנסת של הציונות הדתית לא כיהנו בדרך כלל רבנים, וכשמישהו ביקש להעלות אופציה כזו היה הרעיון נדחה משום שנתפס כאיום על הרעיון שבבסיס הפרויקט הציוני-דתי. חברי הציבור הזה ראו במורשת שיסדו מערך המאפשר להם לחיות ולפעול בתוך מסגרת נורמטיווית של חיים דתיים, מבלי שיזדקקו לסוג הסמכות שמייצג הרב. החלטות נקבעו לאחר שיח ושיג בקהילה, ללא התייעצות גורפת עם רבנים ובוודאי שבלי פסיקתם, וכאשר עלתה סוגיה טכנית אפשר תמיד היה להתייעץ ברב העיר או הרבנות הראשית, ממש כמו שמתייעצים בעורך דין, אך מתוך הידיעה שההחלטה, בסופו של דבר, נמצאת בידי הפרט והקהילה".

כוחה של הציונות הדתית בשנותיה המוקדמות, אומר ינון, היה בכך שבאמת הצליחה לייצר מודל חדש המאפשר ליהודים דתיים לנהל חיים דתיים ואוטונומיים כשהם משוחררים מסמכות הרבנים. מרכיב מרכזי בזהות הציונית-דתית ובבידולה מזו החרדית היה אי-התלות ברבנים ומרכיב זה לא נפל בחשיבותו ממצוות ההשתתפות המלאה במפעל הציוני.

אלא שהמודל החדשני הלך ונפרם, ממשיך ינון, והתהליכים שעוברים על הזרם הזה מאז שנות ה-70, ובמרכזם ההתחרדות, ההתבדלות וההקצנה של החינוך הממלכתי-דתי הביאו לא רק לצמיחתו של ממסד רבני ציוני-דתי, אלא להעצמתו ולהפיכתו, בשל מעורבותה העמוקה של הציונות הדתית בכל שדרות החברה הישראלית, לגורם משמעותי גם מעבר לפרט ולקהילה הדתיים.

ינון: "הציבור הכללי והדתי בישראל עומדים היום לפני השלמתם של שני תהליכים המסמנים מגמות הפוכות לחלוטין זו מזו. מצד אחד, פרויקט ההשתלבות של הציונות הדתית בחברה הישראלית מצליח ומשגשג וחברי ציבור זה נמצאים היום בכל מקום בחברה הישראלית ומתקבלים בה בטבעיות. הם השתלבו בכל המקצועות, פועלים בכל תחומי התרבות והמדע ומהווים חלק בלתי נפרד מההווייה ומהעשייה הישראלית. מהצד השני, בתחום הדתי-חברתי חלה נסיגה של מאה שנה אחורה, והציבור חזר בדיוק למקום ממנו נמלט: מצב של כניעות מלאה לסמכות הרבנית. בין אם סמכות זו מבוססת על כריזמה או שהיא מיוחסת לידע, עצם הכפיפות לה מנוגד לרעיון האוטונומיה של היחיד אותו ביקשה הציונות הדתית לממש".

"אולי, אם כך", הוא מסכם, "נידון הניסוי הזה מלכתחילה לכישלון: אולי הציבור הדתי התעייף מהאוטונומיה ואולי המודל עצמו היה תובעני מדי, ואנשים הרוצים להישאר דתיים מעוניינים גם בהדרכה סמכותנית. כך או אחרת, התוצאה היא שמחברה בה אין לרבנים כל כוח, הפכה הציונות הדתית לחברה המעניקה יתר כוח לרבניה. מאמונה ביכולתו של האדם הדתי לנהל את אורח חייו ואת חיי הקהילה שלו, עברה הציונות הדתית לדגול ב'אמונת חכמים' ולייחס לרבניה עליונות אינטלקטואלית ורוחנית. זהו תהליך של קאונטר-רפורמציה: הוא מסכן את חירותם של אנשי הציבור הציוני-דתי והוא אסון לציבור הישראלי כולו, שבתוכו מתגבש, מבלי שירצה בכך, ממסד מאורגן וחזק שמארגן סביבו ציבור הולך וגדל של אנשים שאיבדו את חירות ההחלטה שלהם ומותירים את גורלם, וגורלנו, בידיהם של רבניהם".

הרב ד"ר רחל שבת בית-הלחמי:

גם הרב הוא אדם, וכמו כל מנהיג בחברה, הוא יכול לטעות. הידיעה הזו רק מחדדת את האתגר, ומחייבת ייסוד מערכות בקרה מתאימות. בקרה ובדיקה הן נורמה הקיימת בכל מקצוע, הן לגיטימיות ורצויות, ובוודאי שהן נחוצות מול רבנים

לדעת הרב ד"ר רחל שבת בית-הלחמי, פרשת אלון והזעזוע שגרמה מעידים על חשיבות המרכיב המנהיגותי בתפקידו של הרב. "הפרשה יצרה 'קריאה לסדר'", היא אומרת, "סדר שמשמעותו אינו פירוק המערכת, אלא תיקונה. החולשה החברתית שחשפה הפרשה מעידה עד כמה חזק הצימאון בחברה שלנו למנהיגים רוחניים. תפקידו של הרב הוא במתן מענה נכון לצימאון הזה, מענה שיכול לסייע לנו לגבש חברה יהודית שהיא מוסרית ובריאה יותר".

כרב, היא ממשיכה, היא סבורה שהמרכיב המנהיגותי הוא החשוב ביותר בתפקיד זה ומשמעותו היא הובלת חזון דתי, חברתי ואתי. הדברים נכונים, לדעתה, גם אל מול הציבור היהודי הרחב: "הרב יכול למלא תפקיד גם בחייהם של יהודים שאינם דתיים או שאינם רואים בברבנים סמכות היכולה לתרום לסוגיות הערכיות והמוסריות המעסיקות אותם. בעיני, הרב משרת ככלי-קודש. הוא - או היא - יכול לסייע לפרט ולקהילה לייצר מקום וזמן של קדושה בחייהם, בין אם בטקסים ובין אם בחיים בכלל. בעולם שבו קשה למצוא מקום לרגעים של קדושה ולכלים לגשת אליה, אני חושבת שתרומת הרב יכולה להיות מאוד משמעותית".

הרב ד"ר בית-הלחמי מצביעה על כך שגם בארץ וגם בחו"ל רווחים דגמים של רבנות השונים מאוד מזה של הרבנות האורתודוכסית הישראלית המוכר בארץ. שגשוגם, היא מציינת, יכול לשמש השראה לעולם היהודי-דתי בישראל.

"הרבנות המודרנית שמציגים דגמים אלו", היא מפרטת, "אינה סמכות המקטינה את האוטונומיה של היחיד ואינה פועלת נגד הערכים המודרניים, אותם אימצו רוב יהודי העולם. זוהי רבנות שיכולה, דווקא מתוך נקודת המבט הזו, להצביע על האופציות הערכיות והרעיוניות שמציעה היהדות ולייעץ לפרט המבקש ליישם רעיונות יהודיים אלה בחייו".

הרב ד"ר שבת בית-הלחמי מעריכה שהקהילה והחברה יכולות להרוויח מריבוי סמכויותיהם של הרבנים. "מנהיגותו של הרב מתבטאת במגוון המשימות המוטלות עליו", היא אומרת, "ובו בזמן, היא גם תוצאה של הדרך בה הוא מממש אותן. עליו לשמש מורה, יועץ, דרשן, מסדר קידושין ומנחה טקסים. אלו תפקידים הנוגעים באירועים המרכזיים ביותר בחייו של כל אדם, ולא כדאי לחברה יהודית לוותר עליהם". משימה נוספת המוטלת על הרב בן זמננו, ממשיכה ד"ר שבת בית-הלחמי, היא התיווך בין מעגלי הזהות השונים בהם מתנהלים החיים היהודיים. "על הרב", היא אומרת, "לשמש מעין מתרגם בין העולם היהודי לבין הסביבה האוניברסאלית. הרב יכול, או יכולה, לשמש מליץ בין התרבות היהודית לתרבויות העולם. מתפקידו לאפשר לעם היהודי להמשיך ולפתח את תרבותו, ערכיו ורעיונותיו, ולהעשיר בכך גם העולם הסובב אותו".

תפקיד דומה, היא מבקשת להדגיש, צריך הרב למלא גם אל מול מעגלי הזהות והמערכים החברתיים בישראל עצמה, ולגשר בין הזרמים והמגזרים הרבים שבתוכה. "חשוב לזכור", היא מציינת, "שהרב מייצג את כלל ישראל ולא רק את הקהילה או המגזר בו הוא משרת".

לרב ד"ר שבת בית-הלחמי אין ספק שמרבנים "נדרשת התנהגות אתית, ללא רבב". אבל, היא מוסיפה, "גם הרב הוא אדם, וכמו כל מנהיג בחברה, הוא יכול לטעות. הידיעה הזו רק מחדדת את האתגר, ומחייבת ייסוד מערכות בקרה מתאימות. בקרה ובדיקה הן נורמה הקיימת בכל מקצוע, הן לגיטימיות ורצויות, ובוודאי שהן נחוצות מול רבנים. היהדות הדתית הלא-אורתודוקסית בתפוצות ובארץ פיתחה מערכות כאלו, וכדאי לאמצן גם בחברה האורתוקסית. המערכת האחת היא ועד הקהילה, הפונה מדי חצי שנה אל הקהל ומבקש ממנו משוב. המערכת השניה היא ועדת אתיקה, הפועלת לפי סטנדרטים ברורים ומחוייבת לשקיפות כלפי הקהילה". הקוד האתי שהתקבל כבר לפני עשרות שנים בקהילות הליברליות, מפרטת הרב ד"ר בית-הלחמי, מציב לרב גבולות מקצועיים שאם יחרוג מהם ההשלכות לגביו תהיינה חמורות ומהירות. כחלק מהגישה המקצועית מוגבל עיסוקו של הרב בפוליטיקה, במדיניות, בהחלטות צבאיות וברפואה. וזאת כדי לוודא שלא יחרוג מסמכותו המקצועית ושלא ישתמש בה בתחומים שהם מעבר להשכלתו, תפקידו והסמכות שניתנה לו בידי קהילתו. הקהילה, בדגמים רבניים אלו, היא זו אשר ממנה את הרב שיופקד עליה. "הרב", היא מסכמת, "שואב את סמכותו ממהמסורת, מהקהילה, ומיכולותיו כאדם. בעיני, זה מה שנותן לו - או לה - סמכות משולשת וגם אחריות משולשת, במובן הטוב של המילה".

ד"ר אריאל פיקאר הוא המנהל החינוכי של תוכנית בארי במכון שלום הרטמן ועמית מחקר במכון.

הרב ד"ר רחל שבת בית-הלחמי היא עמיתת מחקר ומרצה במכון שלום הרטמן ומנהלת בו את המחלקה לפיתוח מנהיגות. הוסמכה לרבנות בהיברו יוניון קולג (HUC) ומשמשת עתה כמרצה ב-HUC. שימשה במשך תריסר שנים כרב בקהילת 'שירת הים' שבנאנטאקט, מסצו'סטס. הרב ד"ר שבת בית-הלחמי כתבה את הדוקטורט שלה בפילוסופיה יהודית מודרנית מטעם בית המדרש לרבנים בניו-יורק (JTS).

דרור ינון הוא עורך ראשי של הוצאת הספרים של מכון שלום הרטמן ועמית מחקר במכון ומשלים דוקטורט בפילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים.
תאריך:  11/03/2010   |   עודכן:  11/03/2010
ד"ר אריאל פיקאר, רחל שבת בית-הלחמי, דרור ינון
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
על מקומם הראוי של הרבנים
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
בן דוגית
14/08/10 13:04
2
פלא יועץ
14/10/10 07:43
פורום: מכון שלום הרטמן כתוב הודעה
פורום: פרשת הרב מרדכי אלון כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חששנו שראש הממשלה בנימין נתניהו מדרדר את ישראל לאבדון. הוא אישר עבודות בנייה באחד המקומות הרגישים ביותר בירושלים המזרחית, הוא אישר מבצע התנקשות של המוסד במדינה ערבית ידידותית, הוא הוכיח - בנאומים ובמעשים - שההתנחלויות חשובות לו מכל ניסיון להגיע להסדר עם הפלסטינים, ואפילו מהקשרים החיוניים כל-כך לישראל עם ארה"ב.
11/03/2010  |  נפתלי רז  |   מאמרים
שני אירועים נפגשו בשבוע האחרון: הפגנת השמאל בשבת האחרונה בשייח' ג'ראח והאזכרה ליגאל אלון ביום שני בקיבוץ גינוסר. שניהם מסמלים באופן טראגי את מצבו העגום של השמאל הישראלי.
11/03/2010  |  דרור אידר  |   מאמרים
בפרשתנו, ויקהל-פקודי, באה לידי ביטוי גישה חיובית לכשרון אמנותי ויכולת מקצועית, כפי שהתגלמו בדמויותיהם של בצלאל ואהליאב. בעולם האמנות ניתן לחלק את האמנים לכאלה הפועלים על-פי חוקים קבועים ומקובלים של אסתטיקה ויופי, כגון התאמת צבעים, פרופורציות וכיו"ב; ואחרים, שיצירתם היא חופשית וספונטאנית ונובעת מעולמם הפנימי.
11/03/2010  |  מני ישי  |   מאמרים
אחד הליקויים בתחום הבנייה הוא לתכנן ולבנות משטח אופקי מעברו החיצוני של המעקה, מתוך הנחה מוטעית כי אין אפשרות לדלג על המעקה כי מדובר במעקה תקני והעובר מעליו הוא עבריין ועושה זאת על אחריותו.
11/03/2010  |  ד"ר אברהם בן-עזרא  |   מאמרים
תקופת החגים בכלל ותקופת חג הפסח בפרט, הינה תקופה לא פשוטה עבור רבים. כידוע, בחג הפסח יוצאים לחופשה ארוכה ממסגרות השגרה המסודרות ומזדמנות אינטראקציות משפחתיות והרבה זמן פנוי שמאלץ אותנו להתמודד עם דילמות, מטלות ולבטים, שדורשים פתרונות.
11/03/2010  |  תמי עישר  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יהונתן קלינגר
יהונתן קלינגר
משקיעי קריפטו שמעוניינים להשקיע כספים ולשמור עליהם מאובטחים, קונים ציוד אבטחה רציני, אבל בסופו של דבר נופלים בהונאות אנושיות שגורמות לכך שכל הטכנולוגיה שהושקעה לא תהיה שווה כלום
דן מרגלית
דן מרגלית
לרוע מזלו של חליוה הכשל התממש בתקופת כהונתו כראש אמ"ן    עתה כולם אוהבים לשנוא אותו. זה משרת את נתניהו, אבל זה לא יחזיק מים
חיים רמון
חיים רמון
רוב הפרשנים הצבאיים תומכים עתה בתוכנית המטכ"ל להיכנס לרפיח, להרוג כמה מאות מחבלים ואז לצאת ממנה, אפילו שדרך פעולה זו כבר נכשלה כישלון חרוץ    בשביל לשמוע הדהוד של תוכניות המטכ"ל ושל...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il