|   15:07:40
  רפי לאופרט  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה כדאי לעשות כאשר נתקעים עם הרכב?
קבוצת ירדן
מתחברים לצד האומנותי: מסלולי לימוד יצירתיים שמשלבים בין אמנות וטכנולוגיה

"אמריקני מכוער" בנוסח עדכני

ממשל אובמה סבור בטעות שדרך ההתמודדות האמריקנית עם היריבות הגדולה של הציביליזציה האיסלאמית עוברת דרך צ'מברלייניזציה של יחסי-הגומלין עימה - דהיינו: פיוס התוקפן. ההיסטוריה מוכיחה שאין שגיאה גדולה מזו
21/04/2010  |   רפי לאופרט   |   מאמרים   |   תגובות
בעל הבנה וירטואלית של המציאות. אובמה [צילום: AP]

ישראל חווה כיום בענייניה החיוניים ביותר "אמריקה אחרת". בזכות ברק אובמה, חוזר ומופיע בפניה ה"אמריקני המכוער" של שנות ה-50' וה-60'. האמריקני המכוער של אותן שנים הוא ממשל שמיישם באדיקות מדיניות-חוץ חסרת נאמנות וחסרת מוסר בסיסי. מאפייניה המרכזיים של מדינות זו הם:

א. צביעות, ושקרים והתכחשות להבנות ולהתחייבויות;

ב. העדפת אויבים על פני ידידים; אי-כיבוד זכויותיהם ושאיפותיהם של עמים אחרים;

ג. הפרת אמונים מתמשכת וניצול לרעה של עמדות-יתרון, שהיו יסוד ליחסים של הדדיות עם מדינות ידידות;

ד. העדפה בוטה של אינטרסים חומריים על פני אינטרסים לא-חומריים;

ה. התנהלות בוטה ופוגענית;

ו. טשטוש גבולות של עולם המושגים המקובל, לטובת היכולת לדוג במים עכורים;

ז. אגואיזם ואגוצנטריות מוחצנים ומופגנים.

כל המרכיבים הללו מצויים כיום במינון כזה או אחר ביחסים שפיתח ומפתח ממשל אובמה עם ישראל.

טיבן של התפתחויות כאלה - שהשפעתן אינה מוגבלת רק ליחסים שבין ישראל לארה"ב, ואינה זמנית רק לתקופת כהונתו של אובמה, להיסטוריה וליחסים בין עמים ומדינות - דינאמיקה משלהן. הסטתן מכיוון מסוים לעבר תהליך התפתחותי בעל תמהיל מרכיבים שונה, יוצרת המשך היסטורי שונה. אובמה, כמו דה-גול בשעתו (1967), עושה בסיכומו של דבר שירות רע לאמריקה ושירות טוב לישראל.

האמריקני המכוער הוא כינוי שקיבלה ארה"ב על בגידותיה בבעלי ברית במקומות שונים בעולם, במיוחד בדרום-מזרח אסיה ובדרום אמריקה, ועל ניצול מחפיר של "בעלי ברית" אחרים, במיוחד במזרח התיכון (נפט) ובאפריקה. תופעות מינוריות של אמריקני מכוער היו גם ביחסי ישראל-ארה"ב בשנות ה-70' וה-80', אולם עוקצן הוקהה משום שסכנתן לישראל הייתה מועטה יחסית ותמורתן לאורך זמן סבירה. בשנות ה-90' ועד לעלייתו של אובמה, תוקנו בצורה מוצלחת יותר או פחות חלק מהרשמים השליליים מן העבר וישראל "למדה" לסמוך יותר על ארה"ב. אובמה מחבל כיום בכל אלה ברגל גסה. על מהות השגיאות הגסות שעושה ממשל אובמה, אעמוד בהמשך.

ארה"ב: חשיבה לטווח קצר

על-מנת שייווצר גוש יציב, חייבים להתקיים תנאים שיניעו את המצטרפים הפוטנציאלים להצטרף וישמרו אותם כחלק מהגוש לאורך זמן. התנאים המינימליים הדרושים ליצירת מניעים אלה הם: שיכוך מירבי של ניגודי אינטרסים בין חברות הגוש, מכנה משותף אידיאולוגי ו/או תרבותי, ורמה מירבית של אחריות הדדית. גורם חשוב נוסף הוא אופי המדינה המצטרפת: פסיבי או אקטיבי. חיזוק עוצמתו של גוש מתגבש תלויה בדינאמיקה הפנימית השוררת בו. מתוך גורמי העוצמה הבסיסיים שניים קבועים - טריטוריה ואוצרות טבע, ושניים משתנים - דמוגרפיה ורמה טכנולוגית. צירוף מדינות חדשות לגוש תורם תרומה חד-פעמית להגדלת גורמי העוצמה הקבועים, ותרומה דינאמית לגורמי העוצמה המשתנים. התרומה הדינאמית עשויה להיות חיובית - גידול דמוגרפי או גידול ביכולות הטכנולוגיות, או שלילי - דעיכה דמוגרפית או נחשלות טכנולוגית.

בני הברית הטבעיים של ארה"ב בדרכה לעיצוב גוש עולמי בעל כושר קיום והתמודדות מול חלופות אפשריות אחרות, הם הדמוקרטיות המערביות (הנוצריות) וישראל. מעמדה של רוסיה בקונטקסט זה עדיין לא ברור. היא עשויה "להידרדר" למעמד של עוד מדינה בגוש המערבי (בעיקר בגלל הדמוגרפיה החלשה שלה) ולהתפתח לגוש עולמי עצמאי (בעיקר בזכות ממדיה הטריטוריאליים, אוצרות הטבע שלה ויכולותיה הטכנולוגיות).

אין לישראל ניגודי אינטרסים עם ארה"ב, חרף העובדה שאין זהות-אינטרסים מלאה ביניהן בכל ספקטרום הנושאים. מיקומה הגיאוגרפי של ישראל והדינאמיות הדמוגרפית והטכנולוגית שלה, עושים אותה לבת-ברית פוטנציאלית לאורך זמן, עם מינימום של חיכוך וסיכונים. אולם על-מנת שתהיה לכזו, שאלת האמינות והערבות ההדדיות הן תנאי מוקדם קריטי. אסור שארה"ב תספסר באינטרסים החיוניים של ישראל, במטרה להשיג טובות הנאה זמניות במגזרים אחרים של הפוליטיקה העולמית. יש לארה"ב בעלי ברית פוטנציאלים גדולים מישראל, למשל: באירופה המערבית. אבל בעלי ברית אלה אינם חפים מחולשות יסודיות או מניגודי אינטרסים עימה, והשאלה כמה מהם יהיו בעלי ברית אמיתיים וכמה הם כאלה רק למראית-עין, נותרת בשלב זה פתוחה.

בדרכה לייצר גוש עולמי הומוגני ודינאמי ככל האפשר, שיתמודד על ההגמוניה העולמית או על סדר עולמי חדש, התנהלותה של ארה"ב מול ישראל, דווקא משום היותה קטנה ותלויה כיום בארה"ב, היא מבחן אולטימטיבי. השאלה שעל הפרק היא: האם ארה"ב מבינה ומסוגלת לבנות את המערך שיידרש לה ולכל מה שהיא מייצגת, להתמודדות מול המערכים העולמיים האחרים המתהווים כיום? דומה שמשטר אובמה חושב אך ורק לטווח הקצר ועושה לארה"ב בשאלה זו שירות של דוב.

המאבק על הגמוניה עולמית

ישראל אינה יריב לארה"ב, לא על-פי מהותה ולא על-פי יכולותיה - מעולם לא הייתה ויש לקוות שגם לא תיאלץ להיות; הדבר תלוי בארה"ב הרבה יותר משהוא תלוי בישראל. זה אינו המצב ביחסים שבין ארה"ב לעולם הערבי ובוודאי שלא ביחסיה עם הציביליזציה האיסלאמית. כאן קיימות כיום בבירור תחרות והתמודדות על הגמוניה עולמית. ארה"ב אינה חווה עדיין את המשמעויות המלאות של התמודדות זו, כשם שחווה זאת אירופה המערבית, אבל זו רק שאלה של זמן עד שתחוש את הדברים בעוצמה הרבה יותר גדולה על בשרה. אינסטינקט ההישרדות האמריקני חזק מזה של אירופה, וייתכן שיוביל אותה להתעוררות מוקדמת ותגובות אפקטיביות - יש לכך סימנים ראשונים כבר עתה.

ממשל אובמה סבור בטעות שדרך ההתמודדות האמריקנית עם היריבות הגדולה של הציביליזציה האיסלאמית עוברת דרך צ'מברלייניזציה של יחסי-הגומלין עימה - דהיינו: פיוס התוקפן. ההיסטוריה מוכיחה שאין שגיאה גדולה מזו; פיוס התוקפן מזמין תוקפנות מוגברת. במקרה של הציביליזציה האיסלאמית, בשל אופייה ההתפשטותי המבוסס על שימוש בכוח ולא על שכנוע אידיאולוגי, פועלים שני כוחות חזקים: הפיתוי לנצל את חולשת היריב, והאידיאולוגיה הבסיסית החותרת להתפשטות. ארה"ב היא עדיין המעצמה העולמית החזקה ביותר, אבל תהליכים העומדים לקעקע בלעדיות זו כבר ניכרים בשטח. קיימים גורמים שביכולתם לקרוא תיגר על ההגמוניה האמריקנית וגורמים אחרים שיחפשו לה תשובה משום שייאלצו לעשות כן על-ידי התנהלותה של ארה"ב, או ישאפו לכך בכדי למנוע עצמם ממעמד של "שחקן מדרג שני"; התיאוריה של הנטינגטון על מאבק הציביליזציות, היא הסבר אפשרי אחד לתהליכים שכבר החלו וימשיכו להתפתח.

במאבק מחודש על הגמוניה עולמית, יהיו גורמי המפתח אותם גורמים כבעבר: דמוגרפיה (אוכלוסיה), טריטוריה (גודל ומיקום), אוצרות-טבע ורמה טכנולוגית. בעבר היו המנגנונים בהם השתמשו מדינות בכדי להעצים את כוחן בכל אחד מפרמטרים אלה, כיבושים צבאיים. אלה הביאו לאימפריאליזם וקולוניאליזם, ואלה למלחמות חדשות שבהן ביקשו מדינות-ליבה של הסדר העולמי הקיים, להעביר לשליטתן נכסים של מדינות ליבה אחרות. בדרך זו ביקשו לשנות את מאזני העוצמה, ובזכות מאזני עוצמה חדשים, ביקשו לדרג עצמן בראש פירמידת הכוחות העולמיים. במציאות העולמית החדשה, נראה שמניעי ההתפתחות היסודיים לא השתנו, אולם הקצב המודרני מכתיב תהליכים חדשים. התהליכים החדשים הם "התאגדויות בין-מדינתיות" אשר יוצרות גושים חדשים. התאגדויות בין-מדינתיות נחוצות כאשר למדינה החותרת להגמוניה, או למעמד של מעצמה עולמית במערכת רב-קוטבית חדשה, כשלעצמה, אין היכולות הדרושות לכך. ומשום שאסור לה לפגר אחרי קצב ההתפתחות העולמית, עליה "לעבות" את יכולותיה על-ידי צירוף כוחות נוספים. עליה, כמעצבת ומובילת הגוש המתהווה, לעצב את קווי המתאר (או קווי תיחום ההשפעה) של הגוש, בכדי לייצר יציבות בינלאומית; שכן ואקום ואי-בהירות, קוראים ל"יזמים מתחרים" ומזמינים אותם להתמודד על עוד נתח של הישג. לישראל אין הרבה ברירות. היא תוכל לנהל מאבק מבוקר ומרוסן בשיתוף ובסיוע של ארה"ב, עד לייצוב קווי-תיחום מוכרים, גם אם אלה יהיו לא מוסכמים. אבל ישראל תיאלץ לנהל מאבק מקיף והרה-השלכות אזוריות ועולמיות, אם תשגה ארה"ב ותדחק אותה לקיר1.

1. ארה"ב תשגה כמעט בוודאות אם תתפתה לחשוב שהשמאל הצעקני בישראל, ולא הרוב הדומם שרובו ימני, הוא המייצג האמיתי של דעת הקהל בישראל. רוב הציבור ראה בארה"ב, עד לממשל אובמה, גורם ידידותי, גם כאשר היו חילוקי-דעות מוגבלים בין הצדדים. הוא יראה בהמשך ההתנהלות הנוכחית של ממשל אובמה, בגידה בישראל ועלבון לעמה. זה אינו מרשם מבטיח לנכונות לוויתורים והסדרים שבהם לוקחת ישראל על עצמה סיכונים ביטחוניים ואחרים.
תאריך:  21/04/2010   |   עודכן:  21/04/2010
רפי לאופרט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"אמריקני מכוער" בנוסח עדכני
תגובות  [ 9 ] מוצגות   [ 9 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
ספינר
21/04/10 13:36
2
מכיר ויודע
21/04/10 16:03
 
רפי לאופרט
21/04/10 22:54
3
אסיר ציון בציון
21/04/10 22:02
4
נחום שחף
21/04/10 23:44
5
אבי געזונט
22/04/10 02:11
6
RAWni
22/04/10 05:35
7
שייייקה
22/04/10 10:22
8
רגלי המבשר
30/06/10 12:54
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
העימות בין השמאל לימין, העימות בין אנשים בעלי דרך חיים שונה, מציגים קרע הולך וגדל בעם שלנו. מה משמעותו? מה ההשלכות שלו?
21/04/2010  |  קרן אלמוג  |   מאמרים
יום הזיכרון בשנים האחרונות מקבל מאפיינים של טרגדיה. יום בו מציינים את מותם ללא פשר והצדקה של בחורים צעירים. המוות במלחמות האחרונות ובפיגועים נתפס כמיותר, כתוצאה של איוולת מדינית או תאונה מבצעית. כאילו השכול הוא דבר ש 'קורה' למשפחות, וזורע טרגדיות בקרב הציבור. יותר ויותר מתחזקת התחושה כאילו מחיר הדמים שאנו משלמים אינו מוצדק דיו, וכי במקרים רבים ניתן היה למנוע אותו.
21/04/2010  |  עקיבא ביגמן  |   מאמרים
מוזיקה משפיעה עלינו באופן פיזי, ריגשי, חברתי ובעיקר מוטיבציוני. היא משמשת כלי עוצמתי וזמין ומקדמת ביטוי אישי. המוזיקה היא שפה בינלאומית, חוצה תרבויות, עמים ומגדרים ומשמשת כתמיכה בבריאות הפיזית, הרגשית והחברתית של המטופלים במחלקה.
21/04/2010  |  נורית שניידר  |   מאמרים
הערה מקדימה: הדברים נכתבים על-פי החומר שפורסם, על-פי דברים שנשאו הוריה, עורך-דינה ויתר תומכיה (ואוי לנו שיש כאלה). אפשר שבמהלך החקירה וההעמדה לדין יתברר שהשד (שנכנס בה) אינו נורא כל-כך. הלוואי.
21/04/2010  |  יוסף אליעז  |   מאמרים
"שלל" היא קומדיה שחורה, פרועה ומשונה, המועלית בבכורה ישראלית בבית צבי ברמת גן.
21/04/2010  |  חיים נוי  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חאן אל אחמר [צילום: ג'מאל עוואד/פלאש 90]
אביעד ויסולי
ראשי מדינות בכל העולם מסתכלים כעת מה תעשה ישראל    אם התגובה שלנו תהיה בכיינית יתייחסו אלינו בעולם בזלזול ויחריפו את הצעדים
חיים רמון
חיים רמון
במחאה נגד הרפורמה, קמה קבוצה מאורגנת של קצינים מיל' שאמרו "אנחנו משתמשים בכוחנו הצבאי ונסרב לשרת אם לא ייענו לתביעותינו"    דבר כזה לא היה בתולדות מדינת ישראל. וכל ראשי המחאה, בהם ר...
איתמר לוין
איתמר לוין
קיים קשר ישיר בין הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט לבין "הרפורמה המשפטית"    כיצד נתניהו נותן לסינוואר את המטרה האסטרטגית לשמה יצא למלחמה
איתן קלינסקי
איתן קלינסקי
אני קושר את הנרפות והעלמת העין של משטרת ישראל ממעשי ההצתה וביזת הרכוש עם משנת השר לביטחון לאומי, הדורש להתייחס לתושבי עזה על-פי הוראת הצווי המקראי לגבי העם העמלקי - להשמידם מעולל ו...
הריסות בעיר חרקוב [צילום: אנדריי מרינקוב/AP]
יאיר נבות
ככל הנראה במטרה לשבור את רוחם של תושביה, אבל ייתכן שזהו גם שלב הכנה למתקפה רוסית נרחבת יותר משמעותית נגד המחוז ולכיוון העיר עצמה. תדירות ההפגזות וההפצצות נגד המחוז והעיר עלתה מאוד....
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il