בדיקה אחת לכ- 600 וירוסים קטלניים מביאה את מהירות הזיהוי של התפרצות מחלות הקשורות למזון - כמו שפעת העופות - למספר שעות במקום ימים.
הפיתוח של מה שנקרא "מעבדה על שבב" יסייע לחברות ולגורמים רשמיים האחראים על בטיחות המזון לאבחן וירוסים המשפיעים על בני אדם, בעלי חיים, צמחים, דגים ודבורים, כולל שפעת העופות, כלבת ומחלת הפה והטלפיים. השבב מציע דרך מהירה יותר לזהות מזון מזוהם הנכנס לשרשרת המזון.
תהליך העיבוד כולו מתרחש רק בין מספר שעות ליום וחצי - הרבה יותר מהיר מאשר השיטות הרגילות של בדיקות וירוסים שעשויות לארוך 7-10 ימים, כך על-פי המחלקה למזון סביבה וחקלאות בבריטניה.
כיצד עובד השבב?
הביוצ'יפ (שבב אלקטרוני שבו מולקולות אורגניות משמשות כחצאי מוליכים) משתמש בטכנולוגיה של 'מערכי דנ"א' כדי לזהות את הווירוסים. קטעי דנ"א של וירוסים ידועים 'מונחים' על זכוכית נושאת ואז מעורבבים עם קטעים מדנ"א מהווירוסים הלא מזוהים. קטעים תואמים של דנ"א הנצמדים יחד מאפשרים לחוקרים לזהות את הווירוסים הלא ידועים.
מי שמוביל את המחקר לפיתוח השבב במעבדות יורק אמר, כי החוקרים עובדים כעת כדי לאפשר שהשיטה תהיה רגישה ככל שניתן. לדבריו, הם מנסים לפתח כעת ביוצ'יפ רגיש מספיק בכדי להבחין בין מחלות בעלות תסמינים דומים, כמו מחלת ניוקאסל ושפעת העופות. הוא יוכל גם לזהות סוגי תת מין של וירוס, לדוגמא H5N1, כך שניתן יהיה לדעת אם איזו מחלה מתמודדים באופן מיידי.