טיפ שמלצרים ומוזגים רבים יוותרו עליו ברצון הוא העלייה הפוטנציאלית המהירה של קרצינוגנים (גורמים מסרטנים) בשתן, גם לאחר חשיפה קצרה לעישון פסיבי, כך עולה מממצאי מחקר אמריקני חדש.
ריכוזים של רעלן הגורם לסרטן, ונקרא NNK, עולים בהתמדה עם החשיפה המתמשכת של העובדים בבארים.
אין רמה בטוחה
NNK "אינו בטוח בשום רמה", על-פי המחקר שנעשה על-ידי חוקרים מהמחלקה לבריאות של Multnomah County בארצות הברית. גם לאחר חשיפה קצרה של העובדים ניתן לזהות עלייה ברמת ה-NNK. בממוצע, נראתה עלייה של 6% לשעת עבודה.
- צוות החוקרים יפרסם את הממצאים בגיליון אוגוסט של העיתון האמריקני לבריאות הציבור.
לדבריהם, הם ערכו את המחקר בעקבות מחקר קודם שהראה כי ניתן לזהות NNK אצל נשים וילדים הגרים עם עובדים בבארים ומסעדות שבהם מעשנים.
עורכי המחקר התמקדו ב-52 עובדים שאינם מעשנים שעבדו בבארים ןמסעדות בהם העישון מותר. הם השוו את רמות ה-NNK בשתן של העובדים לאלו של 32 עובדים באזורים בהם החוק אוסר על עישון במקומות כאלו.
אצל שלושה מכל ארבעה עובדים שעבדו במקומות בהם העישון מותר זוהו רמות של NNK, בהשוואה לפחות מחצי אצל אלו במקומות בהם העישון אסור. רמות ה-NNK עלו ב-6% לשעה בחשיפה במקום העבודה, מחזקים את ההשערה כי ריכוזים אלו אכן משקפים את רמות החשיפה בעבודה.
ניתן למניעה
החוקרים ציינו כי מדובר בחשיפה במקום העבודה אותה ניתן למנוע וכי יש להגן על העובדים.
ההשלכות של המחקר הנוכחי הן ברורות ביותר. יש להגן על כל עובד בבאר, מסעדה או כל מקום אחר מפני הקרצינוגנים שבעישון הפסיבי. אין סיבה לפטור לאף סוג של עובדים, במיוחד בתעשיית הבילויים.
החשש כי האיסור על העישון במקומות המיועדים לאכילה ולשתייה יפגע בעסקים מזמן הוכח כלא מדויק, ולמעשה דווקא תרם לעסקים. באורגון, לדוגמא, היכן שנעשה המחקר, 80% מהאנשים אינם מעשנים ומעדיפים להיות בסביבה ללא עישון.
דוח נוסף שפורסם באותו עיתון הראה כי מעסיקים נחשבים יותר ויותר אחראים באופן חוקי לחשיפה של העובדים לעישון פסיבי, גם במקומות שבהם החוק מתיר את העישון.
בארצות הברית, עובדים שניזוקו מעישון פסיבי בוחרים בתביעות פיצויים ונכון לעכשיו זו אחריות המעסיקים לספק סביבת עבודה בטוחה ולאסור את העישון במקומות העבודה.