|
לא להגזים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
עבור אחד מכל חמישה בני אדם הסובלים מתסמונת מטבולית, הורדת כמות המלח בתזונה יכולה להיות המפתח להורדת לחץ הדם.
[תסמונת מטבולית מוגדרת כקבוצה של 3 מצבים או יותר הכוללים לחץ דם גבוה, היקף מותניים רחב ושומן בטני, כולם קשורים למחלות כמו סוכרת ומחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם). התסמונת פוגעת במיליוני בני אדם בעולם כולו].
מחקר חדש מגלה כי לחץ דם של אנשים עם תסמונת מטבולית, כאמור, שילוב של הפרעות רפואיות המעלות את הסיכון לפתח מחלת לב וסוכרת, רגיש יותר לצריכת מלח.
חוקרים ניתחו נתונים של יותר מ-1,900 משתתפים סינים שלא סבלו מסוכרת ושהיו מעל גיל 16. הם קיבלו תזונה דלה במלח למשך שבוע ימים, ואחריה תזונה עשירה במלח במשך שבעה ימים נוספים. החוקרים מדדו את לחץ הדם שלהם בתחילת הניסוי וביום השני, החמישי, השישי והשביעי של כל אחד מהניסויים.
במחקר הנוכחי, תסמונת מטבולית הוגדרה כנוכחות של 3 או יותר מהמאפיינים הבאים: השמנה בטנית, לחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים גבוהות בדם, רמות נמוכות של כולסטרול HDL או רמות גלוקוז גבוהות. רגישות גבוהה למלח הוגדרה כירידה בלחץ הדם של יותר מ-5 mmHg במהלך התזונה הדלה במלח, או עלייה של יותר מ-5 mmHg בלחץ הדם במהלך התזונה העשירה במלח.
החוקרים גילו כי 283 מהמשתתפים סבלו מתסמונת מטבולית, וכי בשני השלבים - הן של התזונה העשירה במלח והן של התזונה הדלה במלח - לחץ הדם של משתתפים אלו היה רגיש יותר לשינויים בצריכת המלח.
בהשוואה למשתתפים ללא גורמי סיכון, משתתפים עם 4 או 5 מגורמי הסיכון היו בסיכון גבוה פי 3.5 לרגישות גבוהה למלח במהלך הניסוי בתזונה הדלה במלח, ובסיכון גבוה פי 3 לרגישות למלח במהלך הניסוי בתזונה העשירה במלח.
תוצאות המחקר מראות כי תסמונת מטבולית מגבירה את התגובה של לחץ הדם לצריכת מלח, והורדה בצריכת המלח יכולה להיות מרכיב חשוב במיוחד בהורדת לחץ הדם אצל אנשים עם גורמי סיכון מרובים לתסמונת מטבולית.
ממצאי המחקר פורסמו ב-"The Lancet".