|
עניין של פופולריות [אילוסטרציה: רון קדמי]
|
|
|
|
|
|
|
|
הפחמימות - אחד מאבות המזון - הן קבוצת תרכובות המספקות את עיקר האנרגיה לגוף. כל הפחמימות מתפרקות בגוף לסוכר הפשוט גלוקוז, המסייע ביצירת אנרגיה. עודפי הפחמימות מאוחסנים בכבד ובשרירים בצורת גליקוגן. | |
|
|
|
|
|
קיצוץ בפחמימות יכול אומנם לעזור להורדה במשקל, אך עלול להשפיע בצורה שלילית על הניסיון להורדת הכולסטרול. כך עולה ממחקר חדש.
אנשים ששמרו על דיאטה דלה בפחמימות אך עשירה יחסית בשומן, איבדו את אותו מספר קילוגרמים לאורך שישה שבועות כמו אלו שצרכו דיאטה עשירה בפחמימות. לעומת זאת, כמות הליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL), או בשמו המוכר יותר - הכולסטרול "הרע" - עלתה במידה משמעותית בקבוצה של הדיאטה הדלה בפחמימות. רמות גבוהות של LDL הן גורם סיכון למחלות לב משום שהן קשורות לסתימת עורקים.
דיאטות דלות בפחמימות הפכו פופולריות בשנים האחרונות, וחסידי הגישה טוענים כי הן יעילות יותר להורדת הסיכון לסוכרת ולהורדת רמות הכולסטרול.
כדי לחקור את ההשפעות של התזונה במהלך ירידה אקטיבית במשקל, גייסו החוקרים, מאוניברסיטת קולורדו, 32 מתנדבים בוגרים שסבלו מהשמנה וביקשו מהם להקפיד על תזונה דלה בפחמימות - שכללה מקסימום 20 גרם פחמימות ביום - או על תזונה עשירה בפחמימות כש-55% מצריכת הקלוריות היומית הגיעה מפחמימות. הניסוי ארך שישה שבועות.
המשתתפים בשתי הקבוצות השילו מעצמם 6 קילוגרם. אך אצל המשתתפים שהיו בקבוצה של התזונה הדלה בפחמימות נראתה עלייה ממוצעת של 12 מיליגרם לדציליטר ברמות ה-LDL. אצל המשתתפים בקבוצה העשירה בפחמימות נראתה ירידה של 7 מיליגרם לדציליטר.
בקרב המשתתפים שבקבוצה הדלה בפחמימות נראתה גם עלייה ברמות חומצות השומן החופשיות, המשתחררות לדם כשהגוף מפרק את מאגרי השומן. רמות גבוהות של חומצות שומן חופשיות מקשות גם על הכבד לאגור גלוקוז, מה שגורם לעלייה ברמות הסוכר בדם. רמות סוכר גבוהות עקביות מוגדרות כסוכרת.
הנתונים מראים כי תזונה עשירה בשומן יכולה להשפיע בצורה שלילית על חילוף החומרים במהלך תוכנית לירידה במשקל.
ממצאי המחקר פורסמו ב-American Journal of Clinical Nutrition.