|
פחמימה מסוכנת [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
אנשים המקצצים בכמות חומצות השומן הרווי ומעלים את הצריכה של הלחם הלבן, הפסטה והפחמימות המזוקקות האחרות - שעלולים לגרום לרמות הסוכר לעלות - לא עושים לעצמם טובה גדולה, כך מזהירים חוקרים מדנמרק. אך קיצוץ בחומצות שומן רווי ואכילה רבה יותר של לחם מחיטה מלאה, ירקות (מלבד תפוחי אדמה) ופחמימות אחרות עם השפעה פחות דרמטית על רמות הסוכר בדם, יכול לשפר את בריאות הלב. כך כתבו החוקרים מבית החולים האוניברסיטאי ארהוס. סוג הפחמימות הוא שחשוב, הדגישו.
ניתוח נתונים, שנעשה לאחרונה, של 21 מחקרים שכללו 350,000 משתתפים - לא גילה ראיות משמעותיות לכך ששומן רווי לכשעצמו מעלה את הסיכון למחלות לב. אך עורכי המחקר מאמינים כי מה שאנשים צורכים במקום הקילוגאול (יחידת אנרגיה) של השומנים הרוויים הוא שחשוב.
במחקר הנוכחי, צוות החוקרים בדק את הצד הפחמימתי של המשוואה, ובמיוחד את האינדקס הגליקמי של סוגי פחמימות שונים. אינדקס גליקמי מצביע על מהירות עליית רמות הסוכר בדם לאחר אכילת סוג מסוים של פחמימות.
מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך נוטים להיות עשירים בסיבים ופחות מזוקקים, כמו מזונות המיוצרים מדגנים מלאים. מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה דלים בדרך כלל בסיבים ומזוקקים יותר, וכוללים בין היתר לחם לבן, פסטה מקמח לבן ובננות.
כדי לחקור כיצד עלייה בצריכת הפחמימות ובמקביל הורדת צריכת השומן הרווי משפיעה על הלב, החוקרים עקבו אחר 53,644 גברים ונשים שמעולם לא סבלו מהתקף לב. במהלך תקופת המעקב, שהייתה 12 שנה בממוצע, תועדו קרוב ל-2,000 התקפי לב.
צוות החוקרים חילק את משתתפי המחקר לשלוש קבוצות על בסיס האינדקס הגליקמי הממוצע של הפחמימות שצרכו, ואז חישב את הסיכון להתקפי לב על בסיס הרכב התזונה. הם גילו כי הסיכון להתקפי לב ירד ב-12% לכל 5% נוספים של צריכת קילוגאול מפחמימות - במקרים בהם האינדקס הגליקמי התזונתי הממוצע היה נמוך.
יחד עם זאת, הירידה לא הייתה משמעותית מבחינה סטטיסטית, כלומר - ייתכן שמדובר במקריות. אך בקרב המשתתפים עם האינדקס הגליקמי התזונתי הגבוה ביותר, כל עלייה של 5% בקילוגאול מפחמימות העלתה את הסיכון להתקפי לב ב-33%.
לגבי משתתפים שהאינדקס הגליקמי הממוצע שלהם היה בינוני, עלייה בצריכת הפחמימות יחד עם ירידה בצריכת חומצות שומן רווי לא הייתה בעלת השפעה על הסיכון ללב.
לדברי החוקרים, לא ניתן לומר שחומצות שומן רווי לא קשורות לעלייה בסיכון למחלות לב כליליות משום שהדבר תלוי בגורם המשוואה.
לרוע המזל, החישוב של האינדקס הגליקמי של מזון מסוים אינו ברור ומדובר בדרך מדעית לסיווג מזונות, ומכאן שאינה ידידותית במיוחד. למרות זאת, החוקרים ממליצים להקפיד על אכילת מזונות פחות מזוקקים.