המחאה החברתית והקרבות העזים בין רשתות המזון השונות אולי מיטיבים עם הצרכנים, אולם הם מכניסים את הרשתות הקמעונאיות לסיכון פיננסי.
מבדיקה שנערכה בבססח, החברה הישראלית לביטוח אשראי, עולה (יום ד', 11.7.12) כי ברבעון הראשון של 2012 חלה ירידה תלולה של כ-25% ברווח התפעולי הממוצע של רשתות המזון בארץ, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בבססח מתריעים היום כי הענף שהיה מהיציבים במשק הישראלי, הופך ליותר ויותר מסוכן.
הרווח התפעולי מוגדר כסך ההכנסות בניכוי ההוצאות השונות ובכללן הוצאות רכישת המוצרים, תקורה, שיווק, משכורות ועוד (ולפני הוצאות המימון). בבססח אומרים כי למרות ה"עליהום" על רשתות המזון הקמעונאיות, מרביתן מתנהלות עם מרווחים נמוכים מאוד, דהיינו, הרווח שנשאר לרשתות לאחר ניכוי ההוצאות עומד, במרבית הרשתות, על 1%-4% בלבד ביחס להכנסות.
מהבדיקה, שנערכה בקרב 12 רשתות מזון, ציבוריות ופרטיות, עולה כי הרווח התפעולי של הרשתות עומד, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה, על ממוצע משוקלל של 3.6% מההכנסות, לעומת 4.8% בתקופה המקבילה אשתקד. בבססח מציינים כי הרווח התפעולי המקובל במדינות ה-
OECD לרשתות המזון עומד על כ-5%. כל ירידה מרווח זה, מגדילה את הסיכון הפיננסי של הרשת.
"במצב נתון כיום - די בירידה של אחוז אחד בלבד ברמת המחירים לצרכן כדי להפחית את הרווח התפעולי של רשת קמעונאית בכ-30% נוספים", מציינים בבססח.
דוד מילגרום, מנכ"ל בססח, הוסיף כי "יכול שמוצר מסוים ברשת כלשהי נמכר לצרכן במחיר גבוה מדי, יכול גם להיות שבסניף מסוים של רשת קמעונאות רמת המחירים גבוהה יחסית, אך בראייה כוללת של כמעט כל אחת מרשתות הקמעונות - אין רווחים עודפים המאפשרים הורדת מחירים כוללת". לדבריו, התחרות בתחום עזה, הצרכנים נהנים מכך, הרשתות בתהליך התייעלות שרובו מגיע לצרכנים בשל התחרות, ולחצים נוספים על הרשתות אינם מוצדקים ועלולים להביא יותר נזק מתועלת.