שר הכלכלה,
ניר ברקת, הודיע (יום ג', 13.2.24) כי הגיע להסכמות רחבות ותקדימיות עם חברות המזון הגדולות בישראל אשר במסגרתן הן התחייבו להקפיא את מחירי המזון. כמו-כן, יפתח ערוץ לטובת התייעצויות על-מנת למנוע, ככל שניתן, גל התייקרויות גורף במשק בתקופת המלחמה.
מלשכתו מסרו כי ההסכמות הוולנטריות של החברות הן תקדימיות במשק וההגעה אליהן הייתה מורכבת. חלק מהחברות הן ציבוריות ולכן מדובר בהסכמה הדורשת הסכמת דירקטוריונים וייעוץ משפטי. מצד החברות הפרטיות, מדובר בהסכמה מחייבת שיש בצידה הפסד כספי משמעותי במיוחד נוכח העלייה בתשומות הייצור במשק וכן אי-הוודאות המשקית כתוצאה מהורדת דירוג האשראי.
הם סיכמו על הקפאת מחירים גורפת במלחמה, למרות העלייה במחיר החשמל והשלכות הורדת הדירוג על ישראל. סוכם על הקפאת עליות מחירים עתידית, מבצעים על מחירים שכבר עלו ומבצעים על מוצרים נוספים. "אנו מותירים לכל חברה להודיע באופן עצמאי לציבור את הסיכומים עימה", מסרו ממשרד הכלכלה.
החברות שהסכימו להקפיא את עליות המחירים במלחמה וייכנסו לרשימה הלבנה: שטראוס, תנובה, טמפו, החברה המרכזית למשקאות קלים, סלטי שמיר, דיפלומט, וסוגת.
עם פקיעת האולטימטום היום החברות שנכנסו ל"רשימה השחורה": אסם, שסטוביץ, ויסוצקי, יוניליוור, יכין, ויליפוד, בית השיטה, זוגלובק - ייכנסו באופן אוטומטי לרשימה השחורה.
בימים הקרובים שר הכלכלה יעדכן באשר לצעדים שיינקטו נגד החברות ברשימה השחורה.
אחת החברות שהוכנסו לרשימה זו היא "אחוה". במכתב ששלחה בשבוע שעבר לברקת הבהירה החברה שמחיריה נוחים לצרכן, לעומת מתחריה, ואף הציגה טבלה המוכיחה זאת. בחברה הסבירו כי עליית מחירי השומשום, חומר הגלם העיקרי בטחינה, גרמה להתייקרות משמעותית בייצור. אחוה אף התחייבה להוריד את מחירי הטחינה ברגע שמחיר השומשום יירד, וציינה כי באמצע 2023 הוזילה את מוצריה.
יעקב מלאך, מנכ"ל החברה, ביקש משר הכלכלה לא לפגוע בחברה על-ידי הקפאת מחירים, אך כאמור סורב.
במפגשים עם החברות, ציין השר כי הוא נחוש להאיץ את מהלכי החקיקה של "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" וכן החקיקה לפירוק מונופולים וקבוצות ריכוז בשוק המזון, אשר מתעכבים בעקבות המלחמה. בנוסף הוא ימשיך לפעול להחלפתה של הממונה על התחרות על-מנת למנות גורם עוצמתי, אקטיבי ומרתיע.