אכילה מופרזת של לחם לבן יכולה להרחיב את קו המותניים שלכם, כך עולה ממחקר אמריקני.
אנשים שאכלו מזונות מחיטה מלאה, כמו לחם כהה, לא התרחבו בקו המותניים באותה מידה, כך לדברי מדענים מאוניברסיטת טפטס שבבוסטון.
פרופ' קת'רין טאקר, מצוות החוקרים, אמרה כי הסיבה לכך נעוצה אולי בעובדה כי מזונות מחיטה מלאה עשירים יותר בסיבים ונותנים לכן תחושת מלאות ומכאן שאוכלים פחות. המחקר פורסם בעיתון האמריקני 'תזונה רפואית'.
החוקרים בדקו חמש דיאטות שונות בהם סוג אחד של מזון היה בולט - מזון בריא, לחם לבן, אלכוהול, ממתקים או בשר ותפוחי אדמה, בקרב 459 גברים ונשים בריאים.
אצל אנשים שתזונתם היתה מבוססת בעיקר על לחם לבן נראתה העלייה הגדולה ביותר במידת המותניים.
היקף המותניים עלה בשנה בממוצע בסנטימטר - פי שלוש יותר מאשר אצל אנשים שתזונתם היתה בריאה ועשירה בסיבים ובמזון מחיטה מלאה, כמו לחם כהה. לדברי פרופ' טאקר, היקף המותניים נמצא קשור קשר הדוק לסוג החיטה אותו אוכלים.
החוקרים אינם יודעים מדוע מזונות כמו לחם לבן מעלים את היקף המותניים, אך יתכן וקיים קשר לתכולה של סיבים ולדרך בה המזון מתעכל בגוף לצורך ייצור האנרגיה, זאת מאחר ורבים מהמזונות שהרכיבו את הדיאטה הבריאה היו עשירים בסיבים.
לא רק שמאכלים אלו 'ממלאים' אותנו מהר יותר, הם גם בעלי אינדקס גליצמי (GI) נמוך (האינדקס הגליצמי הוא דירוג המזונות המכילים פחמימות בהתאם לפוטנציאל השפעתם על הסוכר בדם. הערך המספרי של האינדקס מבוטא באחוזים כאשר הלחם הלבן מהווה את הערך 100, י.ג.), כך לדברי החוקרים.
פחמימות המתפרקות לאט משחררות גלוקוזה בהדרגה למחזור הדם והן בעלי ערכי GI נמוכים. בהתאם לכך, רמת הסוכר בדם משפיעה על כמות האינסולין המיוצרת על-ידי הגוף והיא - קשורה לתיאבון.
רבים מן המזונות בדיאטה הבריאה הם בעלי אינדקס גליצמי נמוך, מה שמעורר ירידה בתגובת האינסולין ולכן גם ירידה ברעב ובצריכת האנרגיה. אלו שתזונתם 'עשירה' בלחם הלבן, מקבלים כמעט 16% מצריכת האנרגיה היומית שלהם מהלחם הלבן - המזון בעל הערך הגבוה ביותר באינדקס הגליצמי.
אך לדברי החוקרים, מאחר ומזונות אינם נאכלים בפני עצמם, אלא כחלק מתזונה כוללת, יהיה קשה להתייחס לנתונים אלו לגבי התזונה הטבעית של אנשים שונים.