החומצות השומניות אומגה-3, הנמצאות בסויה, בדגים ובשמנים נוספים, והידועות כמקור למספר רב של יתרונות בריאותיים, יכולות לסייע במניעת התפתחות מחלת האלצהיימר, כך דיווחו חוקרים אמריקנים אמש (יום ד', 1.9.04).
ניסויים שנעשו בעכברים הראו כי תזונה עשירה בחומצת שומן אומגה-3 מסויימת, הנקראת DHA, מסייעת להגן על המוח מפני איבוד הזכרון והנזק לתאים הנגרם במחלת האלצהיימר.
אחד החוקרים, מאוניברסיטת קליפורניה אמר, כי תזונה עשירה ב-DHA - חומצה דוקוסאקסנואית, מפחיתה באופן דרמטי את השפעת גן האלצהיימר.
בעיתון "נוירון" דיווחו החוקרים על תוצאות מחקרים שנעשו בעכברים, שגודלו עם שינוי גנטי הגורם לפגיעה במוח הקשורה למחלת האלצהיימר. החוקרים חיפשו אחר דבר מה אחר, אך הבחינו כי העכברים לא סבלו מאיבוד זכרון או מנזק במוח. באופן בולט,
הסינפסיס (הצמדות זוגות של כרומוזומים בתהליך המיוזה) - הקשר בין תאי המוח, לא נפגע כפי שציפו. הם גילו כי מזונם של העכברים התבסס על דיאטה מזינה שהכילה סויה ודגים - שני מרכיבים עשירים בחומצות השומן אומגה-3.
מאחר ומחקרים קודמים הראו כבר כי חומצות השומן אומגה-3 יכולות למנוע את מחלת האלצהיימר, הבינו החוקרים כי התזונה של העכברים גרמה לתגובה אותה ניסו להשיג - להראות את התפתחות הנזק במוח הנגרמת כתוצאה מאלצהיימר.
החוקרים הוציאו את הדגים והסויה מתזונתם של העכברים והמירו אותם בצמח אחר שאינו עשיר באומגה-3 אלא בחומצות שומן אחרות הנקראות אומגה-6, ואינן מכילות את ה-DHA. חלק מהעכברים נשארו עם התזונה הרגילה ואחרים עם החדשה, הפחות בריאה.
הם גילו כמות גבוהה של נזק סינפטי במוחם של העכברים החולים באלצהיימר שאכלו מזון שלא כלל DHA. שינויים אלו דמו מאד לאלו שנתגלו במוחם של אנשים הסובלים ממחלת האלצהיימר. עכברים שעברו שינוי גנטי ואכלו מזון עשיר ב-DHA גילו הצליחו טוב יותר במבחני זכרון מאשר העכברים שאכלו את הצמח החליפי.
לאחר בדיקה של כל המשתנים DHA היה הגורם היחיד שנשאר שהגן על העכברים מפני נזק סינפטי ואיבוד זכרון שהוא כתוצאה מגן האלצהיימר. החוקרים הגיעו למסקנה כי תזונה עשירה ב-DHA מגנה מפני המחלה.
לדברי החוקרים, רופאים ממליצים כבר היום לאנשים לאכול חומצות שומן אומגה-3 כדי להגן על ליבם.