|   15:07:40
  מרדכי ארגמן  
חוקר היסטוריה צבאית וחשיבה צבאית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
ההיבטים המשפטיים של חוזה שכירות
קבוצת ירדן
כל מה שלא ידעת על הדפסה על חולצות
מבצע ברברוסה. חיילים גרמנים חוצים את הגבול ביום הפלישה לברית המועצות, 22 ביוני 1941

אספקטים היסטוריים בלוגיסטיקה הצבאית

הלוגיסטיקה הצבאית הינה סוד ההצלחה או הכישלון של מלחמות. גם אם הצבא הינו צבא מעולה, הכישלון בלוגיסטיקה יביא להפסד המערכה דוגמאות להצלחה או לכישלון בגלל הלוגיסטיקה
05/06/2015  |   מרדכי ארגמן   |   כתבות   |   תגובות
מי שלמד את עיקרי תורתו של סון טסו, ואת מסעות המלחמה שלו, רואה ששיטתו היא תפיסת שטח לפני הכרעת הקרב. זאת בניגוד לתפיסה המקובלת במערב, שיסודה בהגותו של הגנרל קלאוזביץ, ההוגה הצבאי הפרוסי הדגול, שסבר שעיקר מטרת הלחימה היא השמדת היריב ככוח לוחם. אצל סון טסו בזיזת האויב היא חלק ממאמץ הלחימה, ומטרתה ליצור מצב שהאויב ייכנע ללא קרב

ניתן לומר שימיה של הלוגיסטיקה בצבא, הם כימי המלחמות. כל מלחמה שדרשה מסע אל שטח אויב - דרשה את כלכולו של הצבא, ואת העברת ציודו. כיצד בוצעו דברים אלו בעבר הרחוק? המצביא הסיני סון טסו, ההוגה הצבאי הקדום ביותר שידוע כיום (חי במאה ה-6 לפנה"ס), כתב בספרו "אומנות המלחמה":

  • "במהלך המלחמה, כאשר יש אלפי פרשים מהירים, ועוד פרשים כבדים, ביחד עם מאות אלפי חיילי רגלים, עם רכוש בשווי אלפי מיליונים - יגיעו ההוצאות בעורף ובחזית, הכוללות: בידור אורחים; חפצים קטנים כמו דבק וצבע; וסכומים שהוצאו על רכבי מלחמה ובגדי שריון; לאלפי מיליוני מטבעות ביום. זהו מחיר האחזקה של צבא בגודל מאות אלפי חיילים... אם מסע המלחמה יימשך זמן רב - המשאבים שהמדינה מספקת לא יצליחו להדביק את קצב הביקוש.

    עכשיו, כאשר נשקיך כהו, וחוזקך נעלם, ועושרך בוזבז - גנרלים אחרים יעוטו על ההזדמנות לנצל את חולשתך. כשזה יקרה, לא משנה כמה תבונה יש בך - לא תוכל לעצור את התוצאות הבלתי נמנעות של המצב. לכן, למרות הטענה על הטיפשות שבפזיזות במלחמה - עיכובים ארוכים גם אינם הולכים יד ביד עם חוכמה.

    אין אף מצב שבו מדינה מרוויחה מלחימה הנמשכת זמן רב. רק אדם בעל ניסיון קודם במעללי מלחמה - יכול להבין לעומק את הדרך הרווחית של קיומה. חייל מוכשר לא צורך אוסף ציוד נוסף, ועגלות האספקה שלו לא יהיו מלאות יותר מפעמיים. הבא אתך אספקה מהבית, אך דאג לבזוז את האויב, כך לצבא שלך יהיה מספיק אוכל לצרכיו.

    מחסור במצרכים במרחב של המדינה - גורם לתלות של הצבא ביבוא מבחוץ. יבוא לתחזוק צבא במרחק - גורם לאנשיו להיות לוקים בחסר. מצד שני, הפיזור של הצבא גורם למחירים לעלות; מחירים גבוהים גורמים להון להתרוקן. כאשר החיילים יאבדו את ההון שלהם - הם ידרשו מהאיכרים לתת להם את כספם.

    ביחד עם איבוד ההון והחוזק - בתי האנשים יתרוקנו, ושלוש עשיריות מהכנסתם ייעלמו. בעוד שהכנסת הממשלה תפגע מתשלומים על רכבי המלחמה, הסוסים, השריונות וכלי הנשק, עד כדי ארבע עשיריות מההכנסה הכללית. לכן גנרל חכם דואג לבזוז את האויב. כמות אף מעטה של מצרכים מן האויב - זולה פי כמה וכמה ממשלוח של מצרכים מהבית".

תפיסת שטח טרם הכרעת הקרב

סון טסו דיבר כבר אז על צבא המונה מאות אלפי חיילים. צבא בסדר גודל כזה הופיע באירופה המודרנית רק בשלהי המאה ה-17! הפתרון של סון טסו, הנראה לכאורה כה פשוט, טוב רק כאשר הצבא התוקף מספיק לכבוש את הארץ במהירות כזו שהאויב לא הספיק להשמיד את המצרכים הנחוצים. תופעות כאלה אירעו למשל במלחמת רוסיה-צרפת ב-1812, ובמלחמת גרמניה-בריה"מ ב-1941. אז השמיד הצד הנסוג, במקרה זה הרוסים, את כל מה שיכל להשמיד, באופן שהאויב לא יוכל להשתמש בו.

האם סון טסו לא חשש לכך? מי שלמד את עיקרי תורתו של סון טסו, ואת מסעות המלחמה שלו, רואה ששיטתו של סון טסו היא תפיסת שטח לפני הכרעת הקרב. זאת בניגוד לתפיסה המקובלת במערב, שיסודה בהגותו של הגנרל קלאוזביץ, ההוגה הצבאי הפרוסי הדגול, שסבר שעיקר מטרת הלחימה היא השמדת היריב ככוח לוחם. אצל סון טסו בזיזת האויב היא חלק ממאמץ הלחימה, ומטרתה ליצור מצב שהאויב ייכנע ללא קרב. ואכן, צבא שמטרתו הייתה כיבושו של שטח, השתלט על השטח וניצל אותו עבור הצבא.

אבל מה קורה כאשר אין המטרה דווקא לכבוש שטח, אלא לכפות על האויב כניעה באמצעות השמדת כוח הלחימה של צבאו? ניתן לומר שחלק גדול מהמלחמות בעת המודרנית אכן היו במטרה זו. במצב כזה היה צורך ביחידות מיוחדות שידאגו לאספקת הצבא, ולא מספיק שהצבא בוזז לעצמו את תצרוכתו. מה עוד, שכאשר נאלץ הצבא התוקף להתמודד עם ערים בצורות, שהכינו עצמן למצור ממושך, נאלץ הוא לתספק את עצמו.

עם התפתחות הציוד הצבאי, לא היה מספיק רק לדאוג לחיילים למזון, אלא גם לתחמושת ודלק. לפני הופעת אבק השריפה היה חייל רגלי מצויד בחרב, כידון וגרזן. כלים אלו דרשו מעט השחזה ותו לא. לפרש היה סוס שצרך מספוא, שניתן היה להשיגו בשדות. אפילו נשק ההטלה, כגון חניתות וחיצים, היה ניתן לשימוש חוזר אחרי הקרב, כאשר המנצח יכל לאסוף זאת בשדה הקרב.

עם הופעת אבק השריפה, כאשר הנשק בשדה הקרב הומר לרובים, מקלעים ותותחים, היה צורך לדאוג לאספקה קבועה של תחמושת, שכן לא ניתן היה להשיג אותה בשטח הכבוש. כאשר התפתחה ההנעה במנועי שריפה פנימית, היה צורך בדלק כדי להניע את כל הצבא. הטנקים, הנגמ"שים, התותחים ואף משאיות האספקה - נעו על דלק. מלבד זאת, נוצר בלאי תמידי של אמצעי התעבורה, הן בגלל שהאויב הצליח להשמיד חלק ממצבת הרכב, והן בגלל בלאי טבעי של רכב הפועל בתנאי לוחמה, שהם בדרך כלל יותר קשים מתנאים רגילים.

מה קורה לתוקף שקווי האספקה שלו מתארכים, והם נתונים להתקפות של כוחות אויב בעורף? הרי האויב עלול להפסיד את המערכה אם לא הצליח להשיג הכרעה צבאית מהירה, שאילצה את האויב להיכנע בטרם נותק מאספקתו. אבל גם אם התוקף הצליח לשמור את קווי אספקתו מוגנים, הרי עליו לחשב עוד לפני תחילת המערכה האם יצליח לתספק את אמצעי הלחימה של צבאו.

הדוגמה הקלאסית: "מבצע ברברוסה"

האם היו לגרמניה מספיק חלקי חילוף? מספיק דלק? מספיק מזון? האם בתי החרושת יכלו לעמוד בקצב הייצור הנדרש לצורך מלחמה ממושכת? מהיכן הייתה גרמניה אמורה לקבל את הדלק שלה? את המזון הדרוש לה? ספקית המזון והדלק ושאר חומרי הגלם הגדולה ביותר של גרמניה - הייתה ברית המועצות! היא זו שסיפקה לגרמניה דלק, בשר, תבואה, וחומרי גלם רבים אחרים. כל זה נפסק ברגע שהחלה המתקפה

דוגמה קלאסית לכשלונו של תוקף בעת המודרנית היא "מבצע ברברוסה", המתקפה הגרמנית על ברית המועצות במלחמת העולם השנייה, שעליה נעמוד בכתבה זו. המתקפה החלה ב-22 ביוני 1941. היא פעלה בשלושה צירים: דרומי, מרכזי, צפוני. הציר הדרומי נע לעבר אוקראינה, המרכזי לעבר מוסקבה דרך בלארוס, והצפוני לעבר לנינגרד דרך הארצות הבלטיות.

לפני שהוחלט על תוכנית זו, הוצעו מספר תוכניות. חלקן חשבו במונחים של כיבוש שטח מוגבל, למשל אוקראינה, שאותה ניתן היה לבזוז מבחינה כלכלית, בהיותה אזור חקלאי עשיר. ניתוקה של אוקראינה מברית המועצות היה גם מביא את ברית המועצות לבקש הסכם שלום, בגלל התלות הכלכלית הגדולה של רוסיה האירופאית באוקראינה, אסם התבואה שלה.

במצב כזה ניתן היה לתספק את הכוח התוקף בקלות יחסית, שכן ההתקדמות שלו הייתה בכיוון אחד, כך שהיה נוצר צורך להתקדם עם האספקה רק ליעד אחד. אבל ההחלטה הסופית הייתה לא להסתפק בכיבוש של שטח, אלא להשמיד את ברית המועצות כיישות מדינית. למטרה זו היה צורך לכבוש את הבירה החדשה (מ-1918) מוסקבה, ואת הבירה הישנה לנינגרד (סנקט פטרבורג), שהייתה במשך מאות שנים בירתה של רוסיה.

בעיה ראשונה שהיה על המערך הלוגיסטי של הצבא הגרמני לפתור היא עצם הובלת האספקה, עוד לפני שנבדק אם היא אכן קיימת. לצורך הובלת האספקה נדרשו אמצעי תובלה, היינו משאיות, ודרכים שבהן יוכלו המשאיות לנסוע. לגרמניה לא היו מספיק משאיות, לא היה מספיק דלק לתדלק אותן, ולא היו דרכים מתאימות ברוסיה שבהן יכלו המשאיות לנוע. אפשר לומר שהפיגור הסובייטי ביצירת תשתית כבישים טובה הציל את בריה"מ מכיבוש טוטאלי. הבלאי הן בטנקים והן במשאיות היה עצום. מסילות הברזל הרוסיות לא התאימו לרכבות הגרמניות. דבר זה גרם להפרעה נוספת בעיכוב האספקה. זאת מלבד הפיצול של תספוק הכוחות בשטח של אלפי קילומטרים לשלושה צירים נפרדים.

מה בדבר נעליים לחיילים, שנעליהם נשחקו בעקבות ההליכה הממושכת? (כן, חיל הרגלים הגרמני נע ברגליו כל הדרך!). מה בדבר אספקת מדי חורף? התכנון הגרמני יצא מהנחת מצב אופטימית שתוך שישה שבועות עד חודשיים המערכה מוכרעת! מדי חורף אפילו לא הוכנו.

מה קורה כאשר הצבא מתקדם יותר ויותר פנימה לתוך שטח האויב? האם המשאיות תיסענה הלוך ושוב כל הזמן? ראשי ה"ווהרמאכט" תכננו להקים בסיסי אספקה באמצע הדרך. אבל דבר זה לבדו היה יכול לעכב את ההתקדמות המהירה של הצבא, שעליה הייתה מושתתת התוכנית הגרמנית, להכות את הצבא הרוסי לפני שיספיק להתארגן.

האם היו לגרמניה מספיק חלקי חילוף? מספיק דלק? מספיק מזון? האם בתי החרושת יכלו לעמוד בקצב הייצור הנדרש לצורך מלחמה ממושכת? מהיכן הייתה גרמניה אמורה לקבל את הדלק שלה? את המזון הדרוש לה? ספקית המזון והדלק ושאר חומרי הגלם הגדולה ביותר של גרמניה - הייתה ברית המועצות! היא זו שסיפקה לגרמניה דלק, בשר, תבואה, וחומרי גלם רבים אחרים. כל זה נפסק ברגע שהחלה המתקפה.

שאיפתו של היטלר הייתה להשתלט על מקורות הנפט והמזון של בריה"מ, אך בריה"מ נקטה בשיטת "אדמה חרוכה", והשמידה את כל מה שיכלה להשמיד. מהיכן אם כן יגיע הדלק? מהיכן יגיע מזון. נוצר צורך להטיל על התעשיה הגרמנית מטלה של אספקת הצבא. עד כמה שהתכוננה גרמניה למלחמה, לא היה מספיק בכך למלחמה שניהלה בברית המועצות.

חיסרון נוסף היה בכך שהתעשיה הגרמנית לא נכנסה לשיטות של ייצור המוני. הרוסים והאמריקנים ייצרו טנקים ומטוסים בקצב הרבה יותר מהיר מהגרמנים. התוצרת הגרמנית הייתה טובה, אבל לא מספיקה. מלבד זאת, הצבא הגרמני השתמש הרבה בנשק שנלקח שלל הן בצ'כוסלובקיה אחרי סיפוחה לרייך, והן בצרפת. דבר זה רק הגביר את המטלה שהוטלה על מערך האספקה של ה"ווהרמאכט".

ראשי האפסנאות הצבאית הזהירו מראש שבעיות כאלה עלולות להיווצר, ולבלום את סיכויי ההצלחה של המבצע כולו. אך לא היה רצון להטות להם אוזן, הן בגלל שאננות יתר של מפקדי הכוחות הלוחמים, שהיו באופוריה מפאת נצחונם המדהים בצרפת, וזלזלו בכוחו של הצבא הרוסי, והן בגלל שהעדיפו שלא לראות את הקשיים האמיתיים העלולים להיווצר אחרי ההצלחות הראשוניות.

ואכן, אחרי ההצלחה ההתחלתית שהדפה את הצבא הרוסי לתוך ברית המועצות, כבשו הגרמנים את חלקה הגדול של אוקראינה, והגיעו עד שערי מוסקבה ולנינגרד, שם נעצרו? מה אירע כאן? מצבת הטנקים ירדה בכ-40 אחוז, בגלל קלקולים וחוסר בחלקי חילוף מתאימים; לא ניתן היה להעביר דלק להתקדמות הכוחות הלאה. לא הייתה מספיק תחמושת. לא היה שמן אל-קפא למנועי הטנקים ושאר כלי הרכב, ורבים מהם יצאו מכלל פעולה עקב כך. לא היו בגדי חורף לחיילים. תנופת ההתקדמות, שהייתה מרכיב מכריע בתוכנית הגרמנית - נעצרה בגלל בעיות אספקה.

למעשה, לנינגרד ומוסקבה לא נכבשו, והחורף הארוך נתן לרוסים שהות להתארגן. הם היו קרובים לבסיסי האספקה שלהם, ותוספקו על-ידי האמריקנים שהצטרפו למלחמה. מזון, מטוסים, חומרי גלם, ושאר מצרכים, הועברו על-ידי האמריקנים והבריטים כל העת לרוסיה. את הגרמנים לעומת זאת לא היה מי שיתספק. הם חיו משוד המדינות שאותן כבשו, דבר שהגביר את מרירות יושביהן, וגרם לתנועות מרי לפעול נגד הגרמנים. דבר זה גרם שכוחות שהיו אמורים להילחם, הפכו לחיל מצב ושיטור בארצות אירופה.

כך נוצר מצב שמכונת המלחמה הגרמנית שפעלה כה טוב עד אז, נתקעה ברוסיה. בשנה שלאחר מכן, ב-1942, במקום לנסות לכבוש את מוסקבה, ניסו הגרמנים לחדש את התקדמותם לעבר שדות הנפט שבקווקז, ולחסום את נתיב האספקה הרוסי שנע על נהרות הוולגה והדון. לשם כך הסתערו הגרמנים על סטלינגרד. שם למעשה ספגו הגרמנים את מפלתם המכרעת. כל היתר היה שאלה של זמן.

גורם נוסף שאותו לא לקחו הגרמנים בחשבון היה מתקפת ההפצצות של הבריטים והאמריקנים על ערי גרמניה ובתי החרושת שלה. דבר זה הגביל עוד יותר את הייצור, שהיה מוגבל בלאו הכי. הגרמנים לא הצליחו להדביק את קצב האבידות שלהם באמל"ח. לבסוף חוסל לגמרי ה"לופטוואפה", חיל-האוויר הגרמני, בגלל חוסר היכולת של בתי החרושת לייצר מטוסים חדשים.

בעלות הברית שלטו בשמי אירופה, דבר שהקל בהרבה את הפלישה לאירופה מבריטניה, במבצע "אוברלורד". גם מצבת הטנקים הגרמנית נפגעה, ובתי החרושת לא הספיקו לכסות את החוסר. לעומת זאת, ברית המועצות וארה"ב ייצרו נשק ותחמושת בכמויות אדירות שפיצו במקרים רבים על האיכות הירודה במקצת לעומת הטנקים הגרמנים החדישים מדגם "טייגר". הידיים העובדות שלהם לא הופצצו, כך שיכלו לעבוד בייצור מסביב לשעון.

מדינה צריכה להיות מוכנה תמיד

לניצחון על גרמניה היו גורמים רבים, אבל אחד החשובים שבהם היה התכנון הגרמני הלקוי הן באספקת הצבא, והן בייצור אמל"ח. המסקנה שניתן להסיק מכך, שארץ שעלולה להימצא במצב בו היא צריכה לצאת למתקפה על אויב, צריכה לחשב היטב את יכולתה לתספק את צבאה ולייצר לו אמל"ח בכמות מספקת. לשם כך עליה לבנות מערך לוגיסטי מדוקדק ומחושב שאופן שלצבא התוקף יהיה עודף באמל"ח ואספקה, יכולת מהירה לתספק אותו, ויכולת ייצור או אפשרות רכש מספיקה כדי שתוכל להשלים את החסר שנוצר עקב השחיקה של הלחימה.

דבר זה יפה גם לכוח המתגונן. ברית המועצות השכילה להעביר את מירב בתי החרושת שלה מחוץ לאזור הלחימה הספציפי, וכל יכלה להמשיך לייצר אמל"ח ותחמושת. היות שנשקה לא היה נשק שלל, היא יכלה להגיע לאחידות בייצור, דבר שהקל את אספקת התחמושת והאמל"ח.

דבר דומה אירע לבריטניה במלחמת העולם השנייה. היא תוספקה על-ידי ארה"ב הן בנשק ותחמושת והן במזון, דבר שאיפשר לה לעמוד מול הגרמנים, ולבסוף לצאת למתקפה נגדם. כן אירע לצה"ל במלחמת יום הכיפורים. מחסני התחמושת שהתדלדלו במהירות, עקב לחימה שלא הייתה צפויה מראש, ולכן לא נעשתה היערכות מתאימה עבורה מבחינה לוגיסטית, מולאו מחדש על-ידי ארה"ב, במסגרת "הרכבת האווירית" בה הועברה תחמושת על-ידי מטוסי תובלה אמריקניים לישראל תוך כדי הלחימה, דבר שתרם לכך שצה"ל תוספק לפי צרכיו, ויכל להמשיך את הלחימה.

קשה לומר עד כמה כיום, בעידן הלוחמה הזעירה, כאשר מלחמות בסדר גודל מלא בין שני צבאות לא קיימים כבר שנים, נחוץ המערך הלוגיסטי המלא, כפי שהיה נחוץ בעבר. אבל כל זמן שנקוט הכלל: "רצונך בשלום - היכון למלחמה", הרי כל מדינה הנמצאת בסכנה של עימות צבאי כולל צריכה להמשיך ולהחזיק מערך לוגיסטי מתוכנן היטב, הן למקרה שהיא אמורה להיות התוקף והן למקרה הפוך, שבו היא מוצאת את עצמה מותקפת.

הכותב הוא חוקר של היסטוריה כללית והיסטוריה צבאית, וחוקר חשיבה צבאית וביטחונית.
תאריך:  05/06/2015   |   עודכן:  05/06/2015
מרדכי ארגמן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אספקטים היסטוריים בלוגיסטיקה הצבאית
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לפנינו ימים שיעוררו יצירתיות הנובעת מתוך ראייה פנימית. היכולת המנטאלית תתחזק יחד עם רצון לפתח כישורים חדשים. בנוסף יהיה צורך גם להתגונן או לקבל תפקיד של מגונן.
05/06/2015  |  טובה ספרא  |   כתבות
ב-4.6.15 מתקיים בחנות הספרים העצמאית "הולצר" שמנוהלת על-ידי הולצר ליאור ברחוב יפו 91 בירושלים ערב למשוררים צעירים, דנה שוכמכר, גאולה הודס-פלחן ויאיר בן-חור שפרסמו באחרונה ספרי שירה בהוצאת פיוטית. המשוררים קיבלו שאלון זהה. בעבורי כמוציאה לאור שבוע הספר העברי האלטרנטיבי בעיצומו.
04/06/2015  |  שושנה ויג  |   כתבות
לא רבים יודעים כי בתוך מתחם כלא שאטה שבעמק חרוד, או כפי שהוא נקרא כיום בית סוהר "שיטה", מצוי המבנה המקורי של תחנת הרכבת "שאטה", אחת מתחנות הרכבת של "רכבת העמק" המיתולוגית. רק מעטים שהורשו להיכנס למתחם בית הסוהר השמור זכו לראות מקרוב את המבנה ההיסטורי.
04/06/2015  |  אלי אלון  |   כתבות
ב-16 במאי הכריע בית המשפט בקהיר על הוצאתן אל מחוץ לחוק של קבוצות ה"אולטרס" (Ultras) - קבוצות של אוהדי כדורגל פנאטים שהפכו בשנים האחרונות לסיוט של מנגנוני הביטחון והמשטרה במצרים. תופעת ה"אולטרס" מוכרת בעולם כבר מאז שנות ה-60 של המאה הקודמת, וקבוצות אלו מהוות את הגרעין הקשה של אוהדי קבוצות כדורגל רבות ברחבי העולם. אולם במצרים, שבה הכדורגל הוא אובססיה לאומית, התופעה הופיעה לראשונה, רק בשנת 2007. הבולטות מבין קבוצות אלו במצרים הן "אולטרס אהלאווי" (אוהדי קבוצת אל-אהלי) ו"האבירים הלבנים" (White Knights - אוהדי קבוצת זמאלכ), המתחרות על ההגמוניה בסצנת הכדורגל של קהיר.
04/06/2015  |  מגזין המזרח הקרוב  |   כתבות
סטודיו אנד ג'וי, עסק לעיצוב מתנות ופרחים, מתפאר ברקורד חברתי שמעטים יכולים לטעון לו: בשמונה שנות קיומו הוא שיקם 112 אנשים הסובלים מלקויות ומוגבלויות שונות. ועם זאת, מדגיש הבעלים, נדב עטיה, הסטודיו אינו עמותה ואינו נתמך על-ידי תקציבי ממשלה, קרנות או תרומות פרטיות. "הרעיון הוא לא להתייחס לאנשים האלה כנזקקים אלא כעובדים לכל דבר, שיש להם תרומה ייחודית לתת".
04/06/2015  |  מעיין כפיר  |   כתבות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
עידן יוסף
עידן יוסף  |  
בעוד מפקד האוגדה שהטיף מוסר לדרג המדיני נקרא לשיחת הבהרה אצל הרמטכ"ל, דובר צה"ל שבאמירותיו חותר תחת הדרג המדיני לא נקרא לבירור. הסיבה: הגרי מדברר את הרמטכ"ל ולא את צה"ל, ולמרות ששנ...
דן מרגלית
דן מרגלית
החרדים אינם אוכלים בשר חזיר אבל מתנהגים כחזירים    אילו הייתה בהם רגישות היו מקדימים מחווה להכרעת בג"ץ    מסלקים אל צה"ל מיד 1,000 רמאים שאינם לומדים אבל מקבלים כסף מן הישיבה
איתמר לוין
איתמר לוין
הכנה טובה והתמקדות בשאלות העיקריות מאפשרות לרשם הבכיר שלי מלכה לנהל דיוני תביעות קטנות בצורה מהירה ויעילה, ובכך לעמוד באחת המטרות העיקריות של ההליך
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il