ביחס לפרות אחרים, פרי החמוציות מכיל כמות קטנה של סוכרים ולכן גם אנרגיה , עשירי בסיבים תזונתיים, מכיל ויטמין C.
הפרי והמיץ עשירים בפיטוכימיקלים - המצויים בעקר ברכיבי הצבע של הפרי ותורמים את הצבע הסגול-כחול ידועים היום למדע כבעלי השפעה ושמירה על מערכות שונות בגוף.
1. פרואנטוציאנידינים, חומרים ייחודיים המצויים בחמוציות בעוברם לאורך דפנות מערכת העיכול והשתן יוצרים מעין שכבה ביולוגית המונעת היצמדות של חיידקים לדופן התאים, וגורמים להחלקת החיידק לאורך מערכת השתן או הקיבה והוצאתו מהגוף ללא התרבות וגדילת יתר. ולכן מורידים סיכון לעששת, אולקוס ודלקות בדרכי השתן.
2. פוליפנולים שהינם נוגדי חמצון חזקים ביותר החזקים פי 8 ויותר מוויטמין C תורמים להגברת ההגנה ומניעת נזק לתאים שונים כמו כלי הדם והלב, עור, מוח ועוד.
לפרי החמוציות,למיץ הטבעי ולרכיביו המיוחדים תרומה לבריאות הנשית במעגל החיים.
חמוציות ובריאות מערכת השתן
60% מהנשים יסבלו במהלך חייהן מזיהום בדרכי השתן ול-20% עד 33% מהן תהייה הישנות חוזרת ואפילו כרונית של זיהומים אלו. נשים במצבים ייחודיים שיהיו בסיכון הם נשים בהריון ובגיל השלישי. נטייה זו קיימת גם אצל נשים צעירות, ואצל נשים סכרתיות.
לדלקות חוזרות השלכה על איכות חיים, פגיעה אפשרית בשליטה בדרכי השתן, צורך בטיפול תרופתי מתמשך ועוד. מחקרים מודרניים אישרו מדעית שמיץ חמוציות יכול להקטין סיכון להידבקות בדלקות בדרכי שתן בנשים בגילאים שונים: נשים צעירות, נשים בגיל המעבר ונשים קשישות. השפעה זו קשורה ברכיבים צמחיים ייחודיים המצויים בחמוציות: פרואנטוציאנידינים.
חומרים ייחודיים אלו, בעוברם לאורך דפנות מערכת השתן יוצרים מעין שכבה ביולוגית המונעת הדבקות של חיידקים (בעיקר אי קולי) לדרכי השתן. "שכבה" זו גורמת להחלקת החיידק לאורך מערכת השתן והוצאתו מהגוף ללא יכולת התרבות וגדילת יתר. ולכן מורידה סיכון לדלקות בדרכי השתן.
שתייה של 300 מ"ל (כוס גדולה) של מיץ חמוציות קלסי (אושן ספריי) פעם עד פעמיים ביום יכולה להפחית ב-20% הדבקה בדלקות בדרכי שתן וב-40% מניעה של דלקות חוזרות.
השפעה זו מתרחשת כבר לאחר שעתיים ויכולה להימשך עד 10 שעות בתוך השתן. ולכן מנה אחת בבוקר ואחת בערב מעניקה הגנה מלאה במשך כל היום.
עוד עצות נשיות טובות לשמירה על בריאות מערכת השתן שלנו:
1) להרבות בשתייה
2) לא להתאפק
3 ) להקפיד על הגיינה וניקיון של מערכת השתן הנשית
חמוציות ומניעת אולקוס וצרבת
בתקופות של סטרס, בעקבות תזונה לא מאוזנת ובמיוחד בגיל המעבר, אנו כנשים נוטות יותר להידבק בחיידק ההליקובקטר בקיבה. חיידק זה הוא הגורם העיקרי להתפתחות דלקת קיבה (גסטריטיס) כרונית, מחלות כיביות (אולקוס) בקיבה.
הוא גורם לנו לתופעות מטרידות כמו צרבת, כאב באזור הבטן העליונה, גזים ואף נפיחות. הטיפול המקובל הינו טיפול המשלב אנטיביוטיקה, אך טיפול זה לא תמיד מצליח לחסל או לעכב לחלוטין את החיידק המפתח לעיתים עמידות לאנטיביוטיקה.
תכונתו המיוחדת של מיץ חמוציות, לעכב היצמדות של החיידקים לדפנות דרכי השתן, נמצאה יעילה גם במניעת ההיצמדות של חיידק הקיבה הליקובקטר לתאי הקיבה. מיץ החמוציות מונע היצמדות של ההליקובקטר לדופן הקיבה, להחלקת החיידק לאורך מערכת העיכול והוצאתו מהגוף ללא יכולת הדבקה.
לשתייה יומית קבועה של מיץ חמוציות יש השפעה מוכחת על מניעת ההידבקות בהליקובקטר בקיבה ובכך הורדת הסיכון להתפתחות דלקות וכיבי קיבה המעלים סיכון לסרטן הקיבה.
חמוציות ובריאות הלב הנשי
מחלות לב הI גורם המוות העיקרי של נשים מעל גיל חמישים. זה מכבר ידוע כי פוליפנולים שהם נוגדי חמצון חזקים המצויים בצבע האדום-סגול ומאפיינים יין - תורמים להגנה מפני טרשת עורקים. מחקרים מוכיחים גם כי שתיית מיץ חמוציות זהה לשתיית יין אדום בהשפעה על בריאות הלב.
חמוציות הן מהפירות העשירים ביותר בתכולת הפוליפנולים ויש להן השפעות שונות הגורמות להגברת ההגנה על כלי הדם והלב.
החמוציות מגינות בפני חמצון הכולסטרול בכלי הדם, עלייה ברמות ה-HDL, הכולסטרול הטוב המגן על כלי הדם, וכן ירידה בחימצון של ה-LDL, הכולסטרול הרע השוקע על דפנות כלי הדם והינו האחראי העיקרי להיצרות שלהם ולהתפתחות הטרשת.
איגוד הלב האמריקני המליץ על צריכה קבועה של פירות כמו חמוציות, המשמשות מקור תזונתי עשיר בויטמין סי, אשלגן וכן בפוליפנולים, שהם נוגדי החימצון המצויים בעיקר במיצוי הצבע הסגול אדום שלהם. אוסף רכיבים טבעיים אלו תורם לבריאות הלב.