|   15:07:40
  אביתר בן-צדף  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי

הבידור בולע את החדשות למען רייטינג

כבר ברומא העתיקה ידעו השליטים כי ההמון רוצה לחם ושעשועים וייתן תמורתם שקט זה בדיוק מה שעושים שליטי לוח המשדרים, על-מנת להשיג עוד צופים בכל מחיר וללא שום עכבות הפתרון: להשקיע בשידור הציבורי
21/12/2008  |   אביתר בן-צדף   |   מאמרים   |   תגובות
מבדרים עצמנו לדעת. האח הגדול

כולם זועקים מרה על זוועת "האח הגדול", ואפילו הגדילו להשוות בינה לבין הבחירות המוקדמות. ולצערי, אני נזקק שוב לחוק ההלימה הראשון שלי – "לכל מכסה יש פח זבל". הלקח העיקרי מלימודיי היה שציבור/אדם נשפטים בצפייתם: הגידו לי במה אתם צופים, ואוכל לשפוט את רמתכם.

כפי שקבע מרשל מקלוהן הידוע, כולנו נהפכים למה שאנו רואים על מסכי הטלוויזיה שלנו. כלומר, אם באמת מיליונים – ארבעים אחוזים מתושבי המדינה – צפו ב"אח הגדול" והשתתפו בתוכנית (או בשלב השיפוט-גמר), זה אישוש מדהים לחוק שלי. אם ננכה מזה את החרדים ואת הערבים, שאינם דוברים עברית – זה המון!

כבר ברומא ידעו השליטים כי ההמון רוצה לחם ושעשועים, וייתן תמורתם שקט. השיטה הועתקה לחיינו למרות כל אלפי השנים שחלפו. מאז שוכללה השיטה, וכיום שועתקה אל הטלוויזיה. ברבע האחרון של המאה הקודמת, שום דבר לא היה יכול להתקיים בארצנו ביום חמישי בערב, כשמכבי תל אביב שיחקה. אנשים דחו פגישות, ושומר נפשו נמנע מלארגן פעילות ציבורית לאותם הערבים. כיום ירדה מכבי תל אביב מגדולתה לטובת איזה שעשועון לא-משעשע, שלוכד את תשומת-לב העם היושב בציון.

גילוי נאות: לא ראיתי את "האח הגדול", ואלמלא טרחו כמה מילדיי ומידידיי להאיר את עיניי הטרוטות, לא הייתי מודע לתופעה עד שהפכה לנושא לדיון ציבורי.


עגלה ריקה

קומץ קוראיי הנאמנים ומוקירי זכרי יודעים, שאין לי יותר מדי הערכה לתרבות הישראלית. אני חסיד הגישה הקוראת ליצירה הישראלית "עגלה ריקה". עכשיו התמלאה העגלה ב"אח הגדול". כלומר, אין ריק (ואקום), והרפש מציף כל חלקה פנויה. אחרי שישים שנה, קשה להתפעל מהישגי המדינה – בחינוך, במדע, בתרבות, בספרות, במחקר, בתקשורת, בספורט ואפילו בביטחון. ואני מניח, שזליגת המוחות תחריף את המצב עוד יותר – למרות המשבר הכלכלי בארצות-הברית. כבר כעת טובי המדענים הישראלים נמצאים בגולה, וכל שנה מצטרפים אליהם פרחי מדע, הידועים באקדמיה כפוסט-דוקטורנטים. בסופו של דבר, למרות כל תשדירי השירות (הידועים בשם, "כתבות יומן") למשרד הקליטה, תישאר ישראל מדינת עולם שלישי, שרק מעט (תוכניות ריאליטי) יחברה לאירופה ולאמריקה – כמו זימבאבווה עם שאיפה להיות הודו (לפחות, בפער החברתי-כלכלי אנחנו כבר יכולים להידמות אליה).

זה נובע גם מתכנון לקוי ושחצני של משרד האוצר, שהביא לנו את משבר המים, את הרס החינוך, את הרס הרפואה הציבורית, את הרס האקדמיה וההשכלה הגבוהה ועוד כמה דברים נחמדים, שמנמיכים עוד את רמת המדינה.

עד כמה אפשר לרדת? כשנגיע לשפל המדרגה נמצא שם גרם מדרגות, המוליך מטה.


הצפרדע שבישלה עצמה לדעת

זאב גלילי, ידידי ומורי, הביא בטורו, היגיון בשיגעון, משל נהדר מפי אוריאל, נכדו, על הצפרדע שבישלה עצמה לדעת:

"קראתי באיזה מקום על ניסוי שנעשה בצפרדע. תחילה הטילו אותה לסיר מים רותחים וזו חשה מיד בסכנה וזינקה החוצה ובכך הצילה את חייה. אחר כך שינו את תנאי הניסוי. הניחו את הצפרדע בתוך סיר ובו מים פושרים והיא נהנתה להשתכשך בהם. החוקרים הגדילו בהדרגה את הטמפרטורה של המים, בכל פעם במעלה אחת. הצפרדע לא חשה בסכנה המתקרבת והמשיכה להשתכשך. וכאשר הגיעו המים לרתיחה כבר הייתה הצפרדע מבושלת, ולא ידעה כלל שכך הסתיימו חייה". והוסיף גלילי: "'מתוך התבוננות בצופי טלוויזיה', אמר נכדי, 'באתי למסקנה, שהם דומים לאותה הצפרדע. צופים בשטויות המטמטמות את מוחם, והם מתים בהדרגה מוות רוחני'".

גלילי ציטט את ניל פוסטמן, שצפה בספרו 'בידור עד מוות' (1985), שבידור יכבוש הכל. בסופו של דבר נקבל גם מנהיגות שנוצרה על-ידי הטלוויזיה – כפי שחזה יז'י קושינסקי בספרו הנהדר 'להיות שם' (שהפך בשנת 1979 לסרט בכיכובו של פיטר סלרס הזכור לטוב). צ'ונסי הגנן נבחר להיות סגן נשיא ארצות-הברית מבלי שאמר דבר, אלא מפני שליהג כמה דברים ששמע בטלוויזיה וערבבם במושגים מתחום הגננות. ואל תשאלוני מי הצ'ונסי הישראלי. יותר מדי מתחרים על הכתר ...

כותב גלילי: "שנים רבות, כותב פוסטמן בספרו, חששנו מפני שנת 1984, מפני תחזיתו האימתנית של ג'ורג' אורוול על עולם טוטליטארי. שנת 1984 הגיעה וחלפה, ומאומה לא קרה. החירות שרירה וקיימת בכל המדינות הדמוקרטיות.

"החרדה מפני תחזיתו של ג'ורג' אורוול השכיחה מאתנו תחזית אימתנית אחרת. זו של הסופר האלדוס האקסלי, בספרו, 'עולם חדש אמיץ'. בספר הזה חזה המספר האנגלי חברה שבה בני-האדם מיוצרים במבחנות, תפקידם ומעמדם נקבעים מראש, והם מונעים ונשלטים בעיקר על-ידי מערכות תענוג, שמספק להם השלטון.

"אורוול, אומר פוסטמן, הזהיר מפני דיכוי האדם באמצעות 'האח הגדול'. האקסלי צפה חברה הנשלטת על-ידי טכנולוגיה, השוללת מבני האדם את יכולת החשיבה; טכנולוגיה הגורמת לכך שהאזרח יאהב את השלטון המדכא.

"אורוול צפה שלטון שיאסור קריאת ספרים. האקסלי צפה שלטון שיגרום לכך שלא יהיה צריך לאסור קריאת ספרים, כי איש לא יהיה מעוניין לקרוא בהם. אורוול צפה שלטון שיסתיר מאתנו את האינפורמציה. האקסלי צפה שנוּצף בכמות כזו של אינפורמציה שלא יהיה לנו עניין בשום אינפורמציה. אורוול חשש, שהאמת תוסתר מאתנו. האקסלי חזה מצב, שהאמת תשקע בים של חוסר רלוונטיות. אורוול חשש, שנהפוך לתרבות כבולה. האקסלי חזה, שנהיה חברה כאילו משוחררת, השקועה בשטויות. אורוול חזה שלטון, השולט באמצעות מכות מכאיבות. האקסלי חזה חברה, הנשלטת באמצעות מכות עונג. אורוול חשש, שמה שאנחנו שונאים יהרוג אותנו. האקסלי חשש, שמה שיהרוג אותנו הם דברים שאנחנו אוהבים".

אנחנו מבדרים את עצמנו למוות, כמו הצפרדע במשלו של אוריאל.

הטלוויזיה הנה מכשיר חשוב, המביא לא רק בידור. כיום חושבים הוגים בתחום התקשורת, כי הבידור (entertainment) משתלט על הפונקציות המידע (information) של התקשורת. כך נוצרה מהות חדשה ומגעילה – infotainment – המשתלטת גם על החדשות. כל זה על-מנת להשיג עוד צופים בכל מחיר. כלומר, ירידה אל המכנה המשותף העוד-יותר-נמוך.

בסרטו, 'רשת שידור' (1976) חזה סידני לומט את מכת הרייטינג בטלוויזיה ואת תחלואתה ב-infotainment. ראשי רשת השידור הדמיונית שלו החליטו להכניס לחדשות מגדת עתידות, שדר שאיבד את שפיותו ועוד כמה גימיקים, שיערבו לחכו של הצופה. ואכן, זה הצליח מאוד, ומילא את ארנקיהם בהון תועפות. הם הגדילו בכך ששכרו קבוצת טרוריסטים, כדי ליצור עמם קו-פרודוקציה של חדשות ושל טרור. לבסוף, כשהשדר מתחיל לאבד רייטינג, שוכרת אותם הנהלת רשת השידור לחסל בשידור חי את השדר, שרייטינגו נמוג. והא הפך, לפיכך, האיש הראשון בהיסטוריה ששילם בחייו על אבדן רייטינג.

סרט מדהים, שערכו החיזויי עדיין תקף, כי הסרט מתאר נכונה, לטעמי, את יחסי הון-שלטון-עיתון, ואינו עושה הנחות לאף אחד.


הפתרון: שידור ציבורי

האם זו גזירת גורל – דטרמיניזם היסטורי-טכנולוגי?

כדי להילחם בתופעה, צריכים להשקיע בתקשורת – אך התחום נראה בתמונה עולמית כתחום שאינו מניב רווחים. כלומר, ערוצי הטלוויזיה ימשיכו להילחם עד טיפת שכלנו האחרונה על עוד טיפת רייטינג, ויגישו לנו עוד מקוקטייל הרפש המוכר. בניגוד לפראזות, המופצות, אך מעט יכול הרגולאטור לעשות נגד זה, כיוון שאין ביכולתו להשפיע יותר מדי על הנעשה בלוח השידורים.

אם כך, יש עוד שני ערוצים:

חרם צרכנים – אפיק בלתי רציני, כיוון ששידורי הטלוויזיה נארזים במתכונת שמעודדת את צריכתם, למרות צריחותיהם של אניני-הטעם. לפיכך, אף אחד לא יצליח למנוע ישראלים מלצפות גם בעונה החמש-עשרה של "האח הגדול"; ואני מבטיחכם, שהיא תשבור הרבה שיאי גועל שחשבנו שהם עשויים מיציקת בטון מזוין.

שידור ציבורי – כיוון שהוא ניזון מאגרה, יכול – תחת הנהגה ישרה – לייצר טלוויזיה אחרת, שלא תהיה מוכוונת-רייטינג. זה עובד די יפה בבריטניה (BBC) ובארצות-הברית (NPR) – למרות שיש הבדל מהותי בין שתי השיטות.

אלא שהבעיה אצלנו, כמו בכל תחום, פוליטיזציה של השידור הציבורי – כלומר, של הניהול – המוליכה אותו מטה-מטה. למרות שהוא ניזון מהאגרה, גם השידור הציבורי אצלנו מוטה-רייטינג, ובלוח המשדרים יש הרבה תוכניות שמקומן אינו בשידור הציבורי. ואיני מתייחס לפוליטיזציה של השידור ושל השדרנים – כי זו מכה גם בערוצים המסחריים.

תאריך:  21/12/2008   |   עודכן:  21/12/2008
אביתר בן-צדף
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הבידור בולע את החדשות למען רייטינג
תגובות  [ 7 ] מוצגות   [ 7 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
י.ש
21/12/08 14:49
2
י.ש
21/12/08 14:59
3
אזרח קטן
21/12/08 19:19
 
י.ש
22/12/08 09:07
4
zionper
24/12/08 07:57
5
Zeitgeist
3/01/09 15:22
6
ח
1/07/13 17:20
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלה ימי "השקט שלפני הסערה", והסערה תהיה קשה. צפוי לנו נשיא אמריקני שהוא כנראה מזדהה נפשית ואינטלקטואלית עם העניין הפלשתיני, והוא יקבל לידיו מידי בוש, שרון, אולמרט ולבני ירושה קשה מאד המאיימת על ראש הממשלה הבא.
21/12/2008  |  אליקים העצני  |   מאמרים
הצגות ילדים ראויות הן הצגות שבהן השחקנים נותנים כבוד לזאטוטים ומדברים אליהם בשפה נכונה, לא צווחים או מנסים להצחיק בצורה זולה וכדומה, אך למרבה הצער, הצגות אלה אינן רבות. חנוכה הוא חג הילדים ומפיקים רבים מנצלים ההזדמנות ומעלים הצגות ילדים בתקווה ששמות סלבריטאים או דמויות מוכרות יעשו את שלהם והסחורה - דהיינו ההצגה - תימכר בקלות.
21/12/2008  |  חיים נוי  |   מאמרים
שני עיתונאים נטשו בימים אלה את המושב מול המקלדת, ורצים לתפוס מושב בכנסת: אורי אורבך וגדעון רייכר. הראשון עבר למפלגה המתחדשת הבית היהודי, והשני למפלגת הגימלאים. לאורבך יש לומר: "יישר כוח", ולרייכר: "הגזמת!".
21/12/2008  |  גורי גרוסמן  |   מאמרים
המצב הבלתי נסבל בעוטף עזה, הינו ביזיון לאומי, והגמגום העלוב מצד קובעי המדיניות מוציא מהדעת. אני קורא מכאן לתושבי עוטף עזה, פשוט תברחו, אל תהיו פראיירים, זוהי לא 'עמידה איתנה', אלא 'כצאן לטבח'. אם לא נלחמים, לשבת ולחטוף טילים על הראש, זוהי פשוט פראייריות. ואפילו חוסר אחריות ביחס לילדיכם ומשפחותיכם, אין כאן ציונות, אין כאן פטריוטיזם. כל מה שיש זהו סיכון חסר אחריות על חשבון משפחותיכם.
21/12/2008  |  יוסי שגיא  |   מאמרים
השמאל תמיד יודע יותר טוב מאוייבינו בדיוק מה הם רוצים. כך הרבה יותר קל לו לעשות עמם שלום בהבל פה. זוכרים כיצד ביילין הסביר לנו שהם יהיו מוכנים לקבל את אבו דיס בתור אל קודס? גם הוא כבר שכח. אבל השיטה נמשכת. במקום להקשיב היטב לנאומי הצד השני, עד הסוף. במקום להתעמק באידיאולוגיה שלהם. במקום ללמוד ערבית ומזרחנות ולקרוא את כתבי השטנה שלהם, אפשר פשוט להניח הנחות ולבנות לפיהן תוכנית שלום קלה ופשוטה. גם צ'מברליין לא טרח לקרוא את מיין קמפף לפני שהכריז שהוא השיג שלום בזמננו עם הר היטלר. אין צורך להכביר מילים על התוצאה.
21/12/2008  |  קובי לירז  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
דן מרגלית
דן מרגלית
לרוע מזלו של חליוה הכשל התממש בתקופת כהונתו כראש אמ"ן    עתה כולם אוהבים לשנוא אותו. זה משרת את נתניהו, אבל זה לא יחזיק מים
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
פרוץ מלחמת העולם השנייה בהתקפת גרמניה על פולין; הפייסנות של צרפת ואנגליה כלפי גרמניה גרמה לתוצאה הפוכה; צבא צרפת היה חזק מצבא גרמניה אך התרבות הצבאית הצרפתית הייתה תבוסתנית; ניצחון...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il