|
לא להפוך לשגרה [צילום: AP]
|
|
|
|
|
02/07/2010
עצות לתזונת ילדים במהלך חופשת הקיץ:
תקופת הקיץ והחופש הגדול מעמידים אתגרים אופייניים בפני הורים המנסים להמשיך ולהעניק תזונה איכותית לילדים, ועם קצת מאמץ (ועזרה מידידים) ניתן להתגבר עליהם. הנה שלל טיפים ופתרונות מניסיוני האישי כאמא קרייריסטית ומשנות עבודתי כתזונאית בקהילה לאורך השנים:
א. גורם מאתגר: בקיץ חם ואין חשק לעמוד במטבח לבשל. הפתרון: במרבית ימי השבוע להתבסס על מזון קר שלא צורך בישול ממושך או מסובך למשל: שניצל בלחמנייה מקמח מלא עם ירקות חתוכים על-יד או כריך מלחם אחיד (הוא לחם מצוין לילדים) + עוף בגריל, אותו ניתן לקנות בסופרים (זה לא נחשב תעשייתי כי העוף מוכן במקום) בשילוב פתיתים או קוסקוס מלא להכנה מהירה.
שימוש בירקות קפואים שלא דורשים בישול רב: למשל ילדים אוהבים אפונה ירוקה בלי תוספות. קונים אפונה קפואה ומבשלים במים עם מעט מלח. מגישים עם קצת שמן זית מעל. על-יד אורז זה מאוד טעים. ארגנו ארוחות משותפות עם חברים: ארוחה איכותית כל פעם בבית אחר, אחלה פתרון להורים עובדים.
ב. גורם מאתגר: בקיץ יש פחות תיאבון. הפתרון: ללכת עם הטבע, הירידה בתאבון היא לא סתמית. לגוף אתגר גדול לשמור על כך שהחום הפנימי שלו לא יעלה. מזון "כבד" מעלה את חום הגוף וגורם לו להשקיע אנרגיה מיותרת בעיכול ועל כן באופן טבעי אנו פחות נמשכים למזונות כגון תבשילי כדירה, חמין ומרקי קטניות.
הפתרון הוא ראשית: אכילת מזונות קרים וקלים, שכמות השומן בהם קטנה יחסית (הכוונה היא לא לטגן) ושנית: יותר פירות, גבינות, ירקות, מרקים קרים (ציזיקי למשל, שמכיל יוגורט, מלפפון מגורד קצת שמיר שן שום ומלח) דגים וביצים.
ג. גורם מאתגר: בקיץ הילדים בחופשה, ללא סדר יום מובנה, הדוחף לאכילה לא סדירה ושעות ערות לא הגיוניות. הפתרון: לגייס את הסמכות ההורית ולבנות סדר יום חלופי בעל כללים החלים על כל בני המשפחה, כולל ההורים. קובעים שעות קימה ואכילה עם דגש על זמני ארוחות הצהריים והערב. להשתדל שארוחה אחת לפחות תהיה משפחתית כשהטלוויזיה סגורה (זה לעתים יותר קשה להורים משום שלרב מדובר בארוחת הערב ובטלוויזיה תוכניות מושכות ומפתות). מקפידים על זמן שינה תקין. ילדים צריכים להיות במיטתם לא יאוחר מהשעה 10.00 בלילה, כל חריגה משעה זו יכולה לגרום לפגיעה באיכות השינה ושיבוש ה"שעון" הביולוגי של גופם עם השלכות על הגדילה וההתפתחות כמו גם על מרכיבים רגשיים.
ד. גורם מאתגר: ההורים עובדים והילדים בבית, חוסר זמן להכנת מזון בריא: כשאין זמן לבישול, לעיתים הפתרון הוא מזון מהיר במסעדות או מזון קפוא, כזה שרק מחממים. התוצאה: מזון שבחלקו הגדול ירוד. "התארגנות" היא מילת מפתח לתזונה בריאה: דאגו שמוצרים איכותיים יהיו בביתכם. דאגו להוציא מהמקפיא בבוקר את מה שאתם רוצים לבשל בהמשך היום. למשל את חזה העוף הקפוא כדי שתוכלו להכין שניצלים כשתגיעו הביתה. הכינו תערובת לקציצות מבשר והקפיאו בשבכות מופרדות כך שניתן להוציא בכל פעם את הכמות הרצויה. שתפו את הילדים בהכנת המזון. גם ילדים קטנים יכולים לסייע בהכנת סלט ולעזור במלאכת הערבוב ועריכת השולחן. הם מאוד אוהבים את זה וכך תגדלו ילדים שלא פוחדים מהמטבח וממלאכת הבישול. לגבי מסעדות מזון מהיר: מידי פעם ניתן לצאת לאכול במסעדה: מנת המבורגר איכותי עם סלט ירקות וקצת צ'יפס או פיצה איכותית או מנת פלפל עם הרבה סלט ללא מיצים ומשקאות קלים, לא יגרמו נזק לאף אחד. גם פה חייבים להקפיד על מידתיות ולא להפוך זאת לשיגרה.
ה. גורם מאתגר: מזג אויר חם ונטייה להתייבשות, בעיקר בחוץ בים ובבריכה. ילדים ומבוגרים רגישים יותר להתייבשות בשל היחס בין שטח פני הגוף לנפחו. מצד שני, ילדים באופן טבעי לא שותים מספיק. מנגנון הצמא שלהם לא מפותח דיו ועלינו ההורים להזכיר להם ולדרוש שישתו מעבר למה שהם שותים בפועל. השתייה המומלצת היא מים או סודה. יש למנוע מהם מיצים, כולל טבעיים וכמובן משקאות מוגזים כגון קולה. גם מים וסירופים בטעמים שונים לא מומלצים. הכינו מים קרים במקרר עם לימון פרוס ועלי נענע (לנענע אפקט מקרר) והרגילו את הילדים לשתיה זו. פירות קרים כגון אבטיח וענבים גם הם מספקים נוזלים רבים.
שיהיה קיץ נעים ובטוח.