|   15:07:40
  |   תגובות
  |    |  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרצית לדעת על שירותי אינסטלציה
כתיבת המומחים
האם כדאי להשקיע בנאסד"ק 100?
[צילום: פלאש 90]

אל-נכבא (النكبة‎) - הפלשתיניזציה של המיסכנוּת

זו מסורת בישראל להקדיש את מלוא תשומת הלב, בדיונים שיש להם השלכות פוליטיות, לדברים הבלתי רלוונטיים. זה ממש תחביב לאומי. הוויכוח הנוכחי איננו שונה מוויכוחים אחרים. מי שמאמין שאם הנושא לא יילמד בבתי הספר הוא יימחק מהזיכרון, כדאי שיחשוב עוד פעם. כל הוויכוח העוסק בשאלת ה"אם" הוא לפיכך דוגמה נוספת לתרגיל בחוסר תכליתיות
01/06/2011  |     |   מאמרים   |   ביטחון לאומי   |   תגובות


הנכבא כויכוח בין היהודים שאינם יורדים למהותה בנרטיב הערבי

שתי הערות נוספות לפני שנעבור לשאלה שבכותרת המאמר. ראשית, הדיון עוסק אך ורק בבתי הספר היהודיים במדינת ישראל. למרות שמעטים יודו בזה, למערכת החינוך של מדינת ישראל אין הרבה שליטה על הנעשה בבתי הספר הערביים. שנית, הוויכוח מתנהל כל כולו בין יהודים, כשהתומכים ברעיון באים רובם ככולם מהצד השמאלי של הקשת הפוליטית (ממש הפתעה, לא?). ערביי ישראל מסתפקים בעמדה פאסיבית, אם כי אין ספק שהם יקבלו בברכה את הרעיון.

לכאורה אין שום פסול בכך שילדי ישראל ילמדו בבתי הספר את נושא אל-נכבא. אחרי ככלות הכל, אומרים המצדדים, הייתה מלחמה, ובמלחמה תמיד יש צד מנצח וצד מפסיד. זה רק טבעי שהצד המפסיד יראה בתוצאות המלחמה אסון. אם ילדי ישראל ילמדו איך הדברים נראים מנקודת מבטו של הצד המפסיד, ממשיכים המצדדים, הם יהיו יותר פתוחים להבין את תחושותיו של המיעוט הערבי, וזה יתרום ליתר הבנה ולדו קיום בין העמים.

הבעיה מתחילה מזה שכמו כל דבר אחר, במזרח התיכון הדברים אף פעם אינם מה שהם נראים. רמז ראשון המעמיד בספק את טוהר כוונותיהם של מצדדי הרעיון, ומעלה את האפשרות שיש להם אג'נדה קצת אחרת, היא החד-צדדיות. אין כל כוונה ללמד במקביל את ילדי הערבים הישראלים על הסבל של הצד הישראלי במלחמת 1948. אחרי ככלות הכל, למרות הניצחון הצבאי, הצד הישראלי סבל אבדות אנושות באותה מלחמה, ובהתחשב בכך שזה קרה זמן קצר ביותר אחרי השואה בה העם היהודי אבד כשליש מבניו, זה היה אסון במימדים חסרי תקדים. אסון אמיתי, ולא אסון "כאילו". זאת ועוד, יש להוסיף שהערבים בכלל והפלשתינים בפרט היו שותפים פעילים לשואה באמצעות מנהיגים שונים ובראשם המופתי חאג' אמין אל חוסייני, שפעל עם היטלר והימלר להגברת השואה והוביל ישירות, לפי והערכות ומחקרים, למותם של מאות אלפי יהודי בשואה1.

רמז שני הוא אימוץ המושג אל-נכבא. השימוש במושג כל כך קיצוני במשמעותו, לתיאור אירוע שמכל נקודת מבט שהיא איננו חורג מכישלונות אחרים שהיו לערבים במהלך ההיסטוריה שלהם אומר דרשני. הוא נשמע יותר ככוונה להנצחת הסכסוך מאשר מאמץ כנה לעודד אחוות עמים.

רמז נוסף, אולי המשמעותי ביותר, מתגלה כשבודקים את הדברים לעומק. את התואר אל-נכבא הערבים אינם מייחסים למפלה הצבאית שהם ספגו ב-1948. את התואר הזה הם מייחסים לייסודה של מדינת ישראל. זה לא במקרה. עם מפלה צבאית אפשר להתמודד. מפלה צבאית היא כשלון זמני שתוצאותיו ניתנות לתיקון. לא כן תקומתה של מדינת ישראל. זה כבר סיפור אחר. זה דבר סופי, אירוע שהוא בלתי הפיך. הסופיות של האירוע, כמו במקרה של אובדן ספרד, היא מה שקובע. לא נראה שטיפוח ההבנה בין העמים וחתירה לדו קיום עומדים בראש סולם העדיפויות של תומכי הרעיון – זה בלשון המעטה.

הנכבא כשדרוג מפלת 1948 והקמת המדינה היהודית

בהתקרב מועד ה 15 במאי, כמו בשנים קודמות, מתעורר מחדש הוויכוח האם ילדי ישראל צריכים ללמוד בבתי הספר על אל-נכבא. הוויכוח ניטש במלוא העוצמה בין המתנגדים הרואים את הנושא כבלתי ראוי בשל המחלוקת שהוא מעורר, לבין המצדדים הטוענים שיש לכלול את הנושא בתוכנית הלימודים דווקא בגלל המחלוקת. כמו שקורה כמעט תמיד בישראל, הוויכוח שעולה לטונים גבוהים, גולש מהעיקר אל התפל, ואף אחד מהצדדים אינו נותן דעתו לשאלה האמיתית. הוויכוח נסב כולו סביב השאלה אם צריך ללמד את הנושא, בעוד שהשאלה העיקרית היא מה צריך ללמד. בכל מה שנכתב ונאמר על הנושא, לא השנה ולא בשנים קודמות, לא ראיתי אפילו פעם אחת שמי שהוא מתייחס לשאלת ה"מה".

זו מסורת בישראל להקדיש את מלוא תשומת הלב, בדיונים שיש להם השלכות פוליטיות, לדברים הבלתי רלוונטיים. זה ממש תחביב לאומי. הוויכוח הנוכחי איננו שונה מוויכוחים אחרים. מי שמאמין שאם הנושא לא יילמד בבתי הספר הוא יימחק מהזיכרון, כדאי שיחשוב עוד פעם. כל הוויכוח העוסק בשאלת ה"אם" הוא לפיכך דוגמה נוספת לתרגיל בחוסר תכליתיות.

לפני שנמשיך, מספר מלים להבהיר על מה כל המהומה. אל-נכבא הוא מושג בערבית שמשמעותו אסון במימדים קטקליסמיים, קטסטרופה שאין שנייה לה. למעשה אין לה מילה מקבילה בעברית (או באף אחת משפות המערב לצורך העניין). במהלך 1400 השנים שעברו מאז הופעתם על במת ההיסטוריה, לערבים היה מספר לא קטן של כישלונות, בחלקם חמורים ובחלקם חמורים מאוד. עד היום, האירוע האחד והיחיד בתולדותיהם של הערבים, ש"זכה" לתואר אל-נכבא הוא אובדן ספרד (אנדלוז בערבית) לנוצרים במאה ה 15, אחרי כ 700 שנים של שלטון ערבי.

אובדן ספרד, ובמיוחד האי הופכיות של האירוע, היה ונשאר המקרה הכי טראומטי בזכרון הלאומי הערבי. החלטת הערבים לשדרג את המפלה שהם ספגו 1948, ממעמד של אסון אחד מני רבים למעמד של אל-נכבא, מעלה אותה לרמה של הדבר הגרוע ביותר שקרה להם אי פעם. הוספת התואר "פלשתינית" לאל-נכבא נועדה ליצור את הרושם המטעה שמדובר במה שהוא ייחודי ל"עם" הפלשתיני. ראוי לציין שזה לא קרה בבת אחת. תהליך השדרוג היה הדרגתי. התופעה של קיום טקסי זיכרון מאורגנים שנתיים לציון אל-נכבא החלה רק אחרי חתימת הסכמי אוסלו (למען הדיוק, ערפאת ניהל את הטקס הראשון ב 1988).

במאמר מוסגר יש לציין שבמהלך השנים בין 1948 והסכמי אוסלו היו מספר אזכורים של המושג אל-נכבא בפרסומים ערביים שונים, אבל מיסוד המושג הוא חידוש מודרני.

מסיבות לא כל כך ברורות הערבים בחרו את ה 15 במאי כמועד לחגיגות. אין בזה שום הגיון. מועד הכרזת מדינת ישראל היה ב 14 במאי, ולא ב 15 במאי – המועד הרשמי בו הסתיים המנדט, שהיה בשבת. מדינת ישראל חוגגת את יום העצמאות ע"פ לוח השנה העברי, בה' באייר, שנופל כל שנה במועד אחר. היום שהערבים בחרו גם לא תואם את לוח השנה המוסלמי.

הנכבה כמוטיב בתעמולה הפלשתינית להצגת התוקפן כקורבן

במבט כולל אפשר לאמור שהדרישה להפוך את אל-נכבא לנושא בתוכנית הלימודים היא ניסיון בוטה לשכתב את ההיסטוריה. מטרתם של הוגי הרעיון היא להחדיר לתודעתם של ילדי ישראל הכרה בכך שה"מסכנות" וה"סבל" של הפלשתינים לא החלו ב 1967. שאלו אינן תוצאות של ה"כיבוש". שלמעשה סיפור "קורבנותם" של הפלשתינים, ראשיתו הרבה יותר מוקדם – עם הקמתה של הישות הציונית כפי שהערבים נוהגים לכנות את מדינת ישראל. זה הרציונל שמאחורי השימוש במושג אל-נכבא.

היותם קורבן זו מילת המפתח שמאחורי מיתוס אל-נכבא שפותח ע"י הערבים. זו דוגמה קלאסית של היפוך תפקידים – התוקפן מציג את עצמו כקורבן. אין בזה הרבה חדש. רבים ניסו זאת בעבר. אפילו הגרמנים ניסו את זה בתום מלחמת העולם השניה. הפלשתינים, בתורם, הפכו את זה לאומנות. אחד מפלאי הזמן הוא שהנרטיב הפלשתיני נקלט בקלות כה רבה בעולם. פלא יותר גדול הוא שלא חסרים בקרב הציבור ה"נאור" בישראל כאלה המאמצים את הנרטיב הזה. השאלה מדוע זה כך היא נושא לדיון נפרד.

להפסיד במלחמה זו חוויה טראומטית. עבור הצד המפסיד זו תמיד טרגדיה, ללא כל קשר לשאלות כגון מדוע המלחמה פרצה מלכתחילה או מי פתח בה. כל אומה מתקשה לעכל את תבוסה במלחמה, ולפעמים עוברים דורות עד שהפצעים מגלידים. תופעה שכיחה היא שהצד המפסיד מפתח מנגנון הדחקה המאפשר לו ל"רכך" את עוצמת הפגיעה. הדחקה כזאת יוצרת ע"פ רוב נתק מהמציאות. דוגמה טובה היא גרמניה של סוף מלחמת העולם הראשונה.

חוסר היכולת של האומה הגרמנית להתמודד עם התבוסה הביא לפיתוח המיתוס הידוע בשם "אגדת הסכין בגב". מיתוס שגרס שגרמניה לא הפסידה בשדה הקרב. "בגידת היהודים", שנעצו סכין בגבה של האומה הגרמנית, היא מה שגרם לכישלון. המיתוס הזה היה אבן הפינה של האידיאולוגיה הנאצית. כולנו יודעים לאן זה הוביל. נרטיב אל-נכבא ממלא תפקיד דומה בעולם הערבי בימינו.

הערות:

1. ראה הספר נכבא חרטא, ארז תדמור ואראל סגל, הוצא אם תרצו 2011 פרק 5 הם חברו לנאצים.

מערכת החינוך בדילמה של לימוד הנכבה של 1948

במובן מסוים, מערכת החינוך הישראלית ניצבת בפני משימה בלתי אפשרית. מצד אחד, אין היא יכולה להרשות לעצמה להתעלם מהנושא. זה ישאיר את השדה פתוח לפעילותם של ארגונים אנטי ישראלים תומכי הטרור הפלשתיני מהסוג של "זוכרות", "גוש שלום" ו"בצלם". ארגונים אלה אימצו כבר מזמן את הנרטיב הערבי, על פיו הפלשתינים הם קורבנות חפים מפשע של "כיבוש קולוניאלי" אותו כפתה עליהם הציונות. מצד שני, הכנסת הנושא לתוכנית הלימודים עלולה להתגלות כשדה מוקשים בשל חילוקי הדעות השוררים בקרב הציבור הישראלי.

ככלל, ציבור המורים בישראל רואה את עצמו כחלק אנטגרלי של האליטה ה"נאורה", ובתור שכאלה הם שבויים בכבלי הפוליטיקה התקינה (Political Correctness). ישנה שורה ארוכה של מלים וביטויים שהם בחזקת "בל יישמע", מחשש שזה יעליב מי שהוא מהמיעוט הערבי במדינה (במאמר מוסגר, מעולם לא הבנתי מה המשמעות של חופש הדיבור אם אסור להשמיע מה שהוא שיכול להתפרש כ"עלבון" ע"י מי שהוא. אבל כנראה שאני לא מספיק מתוחכם.) אותו הדבר חל גם על עובדות. זה כלל לא משנה שדברים התרחשו במציאות, אם תאור עובדתי פוגע בקבוצה כזאת או אחרת באוכלוסיה, ובמיוחד אם זו פגיעה במיעוט הערבי, הס מלהזכיר. רבים מהמורים יירתעו אם הם יתבקשו ללמד את נושא אל-נכבא לא ע"פ הנרטיב הערבי.

הסיפור הבא ימחיש את הדילמה הניצבת בפני ה"נאורים" בישראל. לאון יוריס (Leon Uris) בספרו אקזודוס (Exodus), מתאר מקרה בו ערבי אנס בחורה מהפלמ"ח – מקרה שאכן התרחש בפועל. בספר זה עוד עבר איך שהוא (גם בתרגום העברי), אבל כשהפיקו מהספר סרט הוליוודי – שבחלקו צולם בארץ - קמה צעקה גדולה: לא ייאמר כך במקומותינו. רבים מיוצאי הפלמ"ח התנדבו להופיע בסרט, שבין השאר מתאר את פריצת כלא עכו כמבצע של הפלמ"ח. הסילוף ההיסטורי הזה כלל לא הפריע להם, אבל הם מצאו טעם לפגם בדיוק ההיסטורי של סיפור האונס.

לסיום הסיפור כדאי להזכיר שבחורי הפלמ"ח תפסו את האנס וביצעו בו פעולה כירורגית שהבטיחה שהוא לא יוכל לחזור על ה"מבצע" (אני לא בטוח אם הם השתמשו באמצעי הרדמה . . .) וחיים חפר כתב על כך שיר אותו כל יפי הנפש היו שרים ביחד עם שירי פלמ"ח אחרים סביב למדורה. היום יש להניח שהיו עתירות לבג"ץ שיאסור על הפצת הספר ויצווה למחוק את הקטע מהסרט, וחיים חפר לא היה מעלה בדעתו לכתוב את השיר.

מלחמת 1948 כניסיון שכשל לג'נוסייד נגד העם היהודי
אין מחלוקת על העובדה שמנקודת מבטם של הערבים כישלונם במלחמת 1948 היה אסון, אסון אמיתי. אבל גם אם מתעלמים מהעובדה שהערבים לא היו "צופים תמימים מהצד" (innocent bystanders) כפי שהם מתיימרים היום, נותרת בעינה השאלה במה בדיוק הערבים נכשלו? מה הם ניסו לעשות שלא עלה בידם? כישלון כל כך חמור ש"ראוי" לדעתם לתואר המכובד אל-נכבא? התשובה, במלים פשוטות, היא שמה שהערבים ניסו לעשות היה השמדת עם (Genocide). חד וחלק – השמדת עם.

שום הצטעצעות של הפוליטיקה התקינה לא תוכל לשנות את האמת הפשוטה הזאת. יש שפע של עדויות מתועדות מהתקופה (מאמרים בעיתונות הערבית, הקלטות של נאומי המנהיגים) שאינן מותירות מקום לספק בדבר המטרה לשמה הערבים יצאו למלחמה. הערבים אף פעם לא טרחו להסתיר כוונותיהם. הם תמיד דברו על כך באופן גלוי. השימוש בשפה מכובסת - מלים ניטרליות שנועדות להסתיר את הכוונה האמיתית הוא תופעה מקובלת בחוגי האליטה ה"נאורה". הערבים לא נזקקים לזה. הם גילו מזמן שהכנות עוזרת להם הרבה יותר. ייתכן שזו הסיבה שהנרטיב שלהם מוצא אוזניים קשובות בעולם.

ב-1948 הקמת מדינה פלשתינית כלל לא הייתה על סדר היום. למעשה גם המושג "עם פלשתיני" בכלל לא היה קיים באותם ימים. זה בא הרבה יותר מאוחר – אחרי מלחמת ששת הימים. ב 1948 המטרה האחת והיחידה של הערבים הייתה השמדת היישוב היהודי בארץ, ובזה הם באמת נכשלו. הדבקות של הערבים במושג אל-נכבא גם בימינו מעוררת את השאלה אם הם וויתרו על המטרה הזאת. למותר לציין, שכמו במהלך המלחמה העולמית, העולם ישב מהצד ולאף אחד זה לא הזיז, למרות שלא היה ספק שזה עלול היה להסתיים בשואה שנייה. אימוץ הנרטיב הערבי של אל-נכבא מקל על טשטוש המציאות שישראל, למרות התדמית הכוחנית שלה בעולם, נמצאת במאבק מתמיד על עצם קיומה גם היום, 63 שנה אחרי היווסדה.

את נושא אל-נכבא חובה לכלול בתוכנית הלימודים, אבל יש ללמד את הדברים כפי שהם התרחשו במציאות, ללא כחל ושרק, ובוודאי שלא את הגירסא הערבית. כמובן שזה בגדר משאלת לב שאף פעם לא תתממש. אני כבר רואה בדמיוני את שיירת הבג"צים יוצאת לדרך במקרה שמשרד החינוך ינקוט ביוזמה כזאת.

הציבור ה"נאור" הקורא לכלול בתוכנית הלימודים את נושא אל-נכבא, אין בכוונתו ללמד את ילדי ישראל את ההיסטוריה. עבור הציבור הזה המטרה היא פלשתיניזציה של המיסכנות. כל גישה אחרת היא לדעתם גזענות.

הכותב הוא פיסיקאי בדימוס המתגורר בארה"ב, בעל תואר דוקטור בפיסיקה ממכון ויצמן, העוסק בכתיבה פובליציסטית ובהסברת עמדותיה של ישראל, בארץ ובארה"ב.
תאריך:  01/06/2011   |   עודכן:  01/06/2011
ד"ר ישראל בר-ניר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אל-נכבא (النكبة‎) - הפלשתיניזציה של המיסכנוּת
תגובות  [ 6 ] מוצגות   [ 6 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מורה לשחיה
1/06/11 10:03
 
ישראל בר-ניר
2/06/11 01:55
2
מורה נבוכים
1/06/11 10:21
3
עמי, ת"א
1/06/11 11:00
4
ישראליק
1/06/11 19:16
5
קורןנאוה טבריה
2/06/11 09:43
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שר האוצר יובל שטייניץ עשה זה עתה (ג', 31.5.11) תרגיל באחיזת עינים: הוא הודיע כי החל מינואר 2013 יגבה האוצר מס שבח - כנראה 20 אחוז - ממכירת דירה שניה. אלא ששר האוצר ופקידיו שכחו, כנראה, שמס זה קיים כבר שנים רבות. הוא הוקפא לשנתיים, עד סוף 2012, ויחודש בינואר 2013.
31/05/2011  |  אלעזר לוין  |   מאמרים
לפעמים האימרה של שלום חנוך "הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם" נכונה עד כאב. אין לנו תודעה צרכנית ראויה ואין אנו מכירים בכוח הקנייה העומד לרשותנו. אנחנו מקבלים בהכנעה גמורה כל מטלה וכל מחיר וכל שירות כאילו באו אלה מפי הגבורה ממש, מבלי למחות, ומבלי להעלות את האפשרות הפשוטה להתנגד ולהפוך את הקערה על פיה. יש לציבור כוח עצום לשנות מציאות רעה לטובתו וכל מה שהציבור הזה צריך לעשות הוא פשוט לא להסכים שידרכו עליו וירמסו אותו. אם הציבור מסכים להיות מטומטם, אז אין מה לעשות ואכן הוא צריך לשלם ולסתום את הפה.
31/05/2011  |  דודו אלהרר  |   מאמרים
מאז טבע ברנרד לואיס את המושג 'התנגשות התרבויות' כדי לתאר את מצב המלחמה בין האיסלאם למערב הלכה והשתכחה המלחמה האמיתית, מלחמת הדתות.
31/05/2011  |  יובל ברנדשטטר  |   מאמרים
השנה החולפת לא הייתה שנה טובה לדמוקרטיה שלנו. במישור החברתי היינו עדים להסתה פרועה נגד אזרחים ישראלים, בני המיעוט הערבי. הסתה שהחלה במילים והגיעה לאלימות פיסית. לבושתנו מובילי ההסתה היו גם רבנים שדיברו בשם ההלכה ותורת ישראל כביכול. אך מה שצריך להדאיג אותנו היא העובדה שהם זוכים לתמיכה של רבדים רחבים - למעשה של רוב בציבור.
31/05/2011  |  נפתלי רוטנברג  |   מאמרים
ב-1986 שלטה בישראל ממשלת "אחדות לאומית". ראש הממשלה היה יצחק שמיר, שר החוץ היה שמעון פרס, שר הביטחון - יצחק רבין, ושר האנרגיה - משה שחל. ראש המוסד היה צבי זמיר.
31/05/2011  |  יגאל לביב  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רבקה שפק ליסק
רבקה שפק ליסק
ההתעלמות של הרבנים החרדים מקורבנם של הלא-חרדים במלחמה, בני משפחותיהם, ההורים, האלמנות והיתומים היא מנוגדת לערך חשוב ביהדות: "ישראל ערבין זה לזה"
יואב יצחק
יואב יצחק
המשטרה חקרה חשד, לפיו מאור פחימה, עבריין ידוע ומוכר למשטרה, מעורב בהטמנת מטען חבלה שנועד לפגוע במנכ"ל החברה הכלכלית לפיתוח קיסריה, מיכאל כרסנטי - לאחר שזה דחה בקשתו להכשיר עבירות ב...
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
על אף מידת הרגישות המתחייבת בהתייחס לשימור וטיפוח היחסים המיוחדים שבין ארה"ב לבין ישראל, הרי שהדעת נותנת כי למרכיב האינטרסים הלאומיים הישראלים תהיה תשומה עודפת במערכת זו, גם במחיר ...
בן-גוריון מול הכותל מלווה באלוף הרצוג [צילום: דוד פרוידלך/לע"מ]
ד"ר לאוניד (ליאון) גרשוביץ
עיון בטקסט מעט נשכח ומאוד רלוונטי של דוד בן-גוריון מלפני קום המדינה שבו קורא לנו ראש הממשלה הראשון לאמץ גישה נחושה ומוּנעת-מטרה, תוך אמונה ביכולתנו להגשים את החזון הציוני
ניקולאי פטרושב, ולדימיר פוטין [צילום: גבריאל גריגורוב, ספוטניק/AP]
יאיר נבות
לצידו של ניקולאי פטרושב כיועץ נשיאותי מינה הנשיא פוטין גם את מושל מחוז טולה הנוכחי אלכסיי דיומין ליועצו בתחום התעשיות הביטחוניות ויפקח גם על הספורט. כן כן. צריך להבין שבמבנה הרוסי ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il