|
התקווה: חיים ללא סרטן [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
ההחלטה לאכול קינוח נוסף אחרי הארוחה עלולה שלא להיות האסטרטגיה הטובה ביותר לחיים ארוכים ללא סרטן. כך על-פי חוקרים מאוניברסיטת אלבמה, שהצליחו להראות כיצד בדיוק תזונות המגבילות קלוריות - במיוחד בצורה של הגבלת צריכת הגלוקוז - עוזרות לתאי הגוף לחיות זמן רב יותר.
תגלית זו, שפורסמה במהדורה המקוונת של העיתון FASEB תוכל אולי להוביל לפיתוח תרופות וטיפולים שיאטו את תהליך ההזדקנות וימנעו התפתחות סרטן בעתיד.
החוקרים מקווים שהידיעה כי הפחתת כמות הקלוריות מאריכה את תוחלת החיים של תאים נורמלים תביא לתגליות נוספות של הגורמים להשפעות אלו בסוגי תאים שונים, ותסייע בפיתוח גישות חדשניות להארכת חיים. הם מקווים גם שמחקרים אלו יתרמו לשיפור הדרכים למניעת סרטן ומחלות אחרות הקשורות להזדקנות בעזרת שליטה בצריכת הקלוריות של סוגי תאים ספציפיים.
כדי להגיע לתגלית, החוקרים השתמשו בתאי ריאה נורמלים ובתאי ריאה טרום-סרטניים שהיו בשלבי ההתחלה של היווצרות הסרטן. שתי קבוצות התאים גודלו במעבדה וקיבלו רמות נורמליות או רמות נמוכות של גלוקוז (סוכר). כשהתאים גדלו לאורך תקופה של מספר שבועות, החוקרים עקבו אחר יכולתם להתחלק, והמשיכו לעקוב אחר מספר התאים ששרדו במהלך התקופה.
הם גילו כי התאים הנורמלים שרדו זמן רב יותר, ורבים מהתאים הטרום-סרטניים מתו, כשקיבלו כמות קטנה יותר של גלוקוז. פעילות הגנים גם היא נמדדה תחת אותם מצבים. הצריכה המצומצמת של הגלוקוז גרמה אצל התאים הנורמלים לפעילות רבה יותר של גן המכתיב את רמת הטלומראז - אינזים המאריך את תוחלת החיים שלהם - ולפעילות מעטה יותר של גן (p16) המאט את גדילתם. השפעות אפיגנטיות (השפעות שאינן קשורות למוטציות בגנים) היו הגורם העיקרי בשינוי הפעילות של גנים אלו כשהגיבו לירידה ברמות הגלוקוז.
החוקרים משוכנעים שהם בדרך הנכונה "לשכנע" את התאים לאפשר לנו לחיות שנים רבות יותר, ואולי אפילו שנים בריאות יותר וללא סרטן.