במסגרת מחקר שפורסם בעיתון של הקולג' האמריקני לתזונה, חוקרים השוו גורמי סיכון למחלות לב, לסוכרת מסוג 2 ולתסמונת מטבולית של אנשים שצרכו אגוזים לעומת אלו שלא צרכו אותם.
צריכת אגוזי עץ במיוחד (שקדים, אגוזי ברזיל, קשיו, אגוזי לוז, מקדמיה, פקאנים, צנוברים, פיסטוק חלבי ואגוזי מלך) נמצאה קשורה לרמות גבוהות יותר של ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (הכולסטרול "הטוב") ולרמות נמוכות יותר של חלבון מגיב-C, סמן לדלקתיות שעלולה לגרום למחלות כרוניות, כולל מחלות לב.
אחד הממצאים המעניינים היה העובדה שאנשים שצרכו אגוזי עץ היו גם בעלי משקל נמוך יותר, כמו גם אינדקס מסת גוף (BMI) נמוך יותר והיקף מותניים צר יותר, בהשוואה לאנשים שלא צרכו את האגוזים.
המשקל, ה-BMI והיקף המותניים הממוצעים היו ב-2 קילו, 0.9 ק"ג/2 מ' ו-2.1 סנטימטרים נמוכים יותר, בהתאמה, אצל האנשים שצרכו את האגוזים לעומת אלו שלא.
אגוזים - בכל יום
המחקר, שנעשה על-ידי חוקרים מאוניברסיטת לואיזיאנה, בדק 13,292 גברים ונשים (בני 19+) שהשתתפו בסקרים בנושאי בריאות ותזונה בין השנים 2004-1999. הצריכה נבדקה לאורך 24 שעות ואנשים שצרכו אגוזי עץ הוגדרו כמי שאכלו אותם בכל יום.
צריכת אגוזי עץ נמצאה קשורה לירידה של 5% בשכיחות תסמונת מטבולית, קבוצת גורמי סיכון המופיעים יחד ומעלים את הסיכון למחלת לב כלילית. לשבץ ולסוכרת מסוג 2.
בנוסף, בקרב אנשים שצרכו אגוזי עץ הייתה גם שכיחות נמוכה יותר של ארבעה גורמי סיכון לתסמונת מטבולית: השמנה בטנית, לחץ דם גבוה, רמות גלוקוז גבוהות בצום (רמות הסוכר בדם) ורמות ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (הכולסטרול "הרע").
מחקר קודם שנעשה על-ידי אותו צוות חוקרים, הראה כי למרות שצריכת אגוזי עץ נמוכה למדי באוכלוסיה בארצות הברית, הצריכה התזונתית והתזונה השתפרו במידה ניכרת כשאגוזי עץ נוספו להן.
לאור הנתונים החדשים, ולאור העובדה שה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) פרסם טענה בריאותית לגבי אגוזים ומחלות לב, בליווי המלצה על צריכת אגוזים בכל יום, חשוב להעלות את המודעות לחשיבות שיש לאגוזי העץ במסגרת התזונה.