שינויים פשוטים בסגנון החיים ובסביבה יכולים לעזור בצורה משמעותית להפחית את מספר מקרי המוות מסרטן בכל העולם בכל שנה, כך עולה ממחקר חדש.
מומחים קושרים יותר מ-7 מיליון מקרי מוות מסרטן בכל העולם שהיו בשנת 2001 ל-9 גורמי סיכון פוטנציאלים הניתנים לשינוי.
הם כוללים תזונה לקוייה, עישון, אלכוהול, השמנה, חוסר פעילות גופנית וזיהום אוויר. המחקר, של אוניברסיטת הווארד פורסם ב-"The Lancet".
החוקרים חישבו כי מתוך 7 מיליון מקרי מוות שאירעו בשנת 2001, 2.43 היו קשורים לתשעת גורמי הסיכון. הממצאים התבססו על סקר מקיף של מחקרים מדעיים ומקורות אחרים, כמו דוחות ממשלתיים. הצוות מהרווארד ניתח מחדש גם חלק מהנתונים המקוריים מהמחקרים.
הם הגיעו למסקנה כי במדינות בהן ההכנסה הממוצעת נמוכה עד בינונית גורמי הסיכון החשובים ביותר היו עישון, שימוש באלכוהול וצריכה נמוכה של פירות וירקות.
במדינות בעלות הכנסה ממוצעת גבוהה, עישון, שימוש באלכוהול והשמנה היו הגורמים המובילים.
ניתן להפחית את מקרי המוות
עורכי המחקר ציינו כי עישון היה במידה רבה גורם הסיכון החשוב ביותר לסרטן - אחראי לבדו ל-21% ממקרי המוות מסרטן בכל העולם.
מסעות תעמולה ציבוריים בנושא העישון הביאו לירידה במקרי המוות מסרטן הריאות במספר העשורים האחרונים ומראים עד כמה יעילים פרסומים כאלו.
מניעה מוקדמת בעזרת התערבות בסגנון חיים וסביבה עדיין נשארה הדרך העיקרית להפחתת מספר מקרי המוות מסרטן בעולם.
נאוה עינבר, דוברת האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי: "תוצאות מחקר זה מחזקות ידע קודם שיש בידי אנשי המדע, המוכיח כי לסגנון החיים השפעה מכרעת על התפתחות סרטן. בעשורים האחרונים ישנה עליה במקרי הסרטן כתוצאה מאימוץ תזונה ואורח חיים מערביים הכוללים תזונה עתירת קלוריות, רמת צריכה גבוהה של שומן מן החי וכן רמת פעילות גופנית נמוכה.
האגודה למלחמה בבסרטן קוראת לציבור לאמץ אורח חיים בריא הכולל, תזונה מופחתת קלוריות, דלת שומן ועשירה במיוחד בירקות, כדרך יעילה ומוכחת להפחתת הסיכון לחלות בסרטן. מומלץ לכלול בתפריט היומי מגוון של ירקות ולשלב גם פרי, להגביל צריכת שומן מן החי ומזון מטוגן או חרוך ולהעדיף שימוש מבוקר בשמן זית, שמן קנולה וטחינה על-פני שמנים אחרים.
מומלץ גם להימנע משתיית אלכוהול, ולהגביל את צריכתו לכל היותר לכוסית אחת ליום ולצמצם ככל האפשר בצריכת מזונות מתוקים. חשוב לעסוק בפעילות גופנית סדירה, כמו הליכה נמרצת על-פי היכולת האישית של כל אחד, לפחות 5 פעמים בשבוע למשך חצי שעה או יותר וכמובן להימנע מעישון, המהווה גורם המוות מספר אחד הניתן למניעה".