|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
נפגעי פעולת איבה בישראל - כל המידע
כתיבת המומחים
הקשר בין טסט שנתי לרכב ותקלות ברכבים ישנים

היעד: לפתח חיסון אחד לכל הזנים של הקורונה

התאמת חיסון מדי שישה חודשים אינה פתרון יעיל למגיפה, ולכן מדענים מחפשים חיסון כולל שיידע להתמודד גם עם זנים עתידיים זה לא יהיה פשוט, אומר וושינגטון פוסט, אבל הניסויים כבר מבוצעים בשיטות שונות
17/02/22  |   איתמר לוין   |   מיוחדים ברשת   |   מגיפת הקורונה   |   תגובות
סבלנות לצד ההכרה בדחיפות [צילום: רוגליו סוליס, AP]

המדע ממשיך לרדוף אחרי נגיף הקורונה, אך האם המרדף אחרי הזן העכשווי הוא האסטרטגיה הנכונה? האם לא עדיף למצוא חיסון אחד שיתן מענה גם לכל הזנים העתידיים? חלק מן המדענים רוצים לסיים את המרוץ הזה, העלול להימשך עד אין קץ – מדווח וושינגטון פוסט. הם מנסים להמציא חיסונים שיתנו הגנה נרחבת, לא רק מפני הזנים הנוכחיים אלא גם מפני אלו העתידים להיווצר.

לכל הפחות, העולם זקוק לחיסון כולל נגד הקורונה. וטוב יותר: חיסון שימנע גם מגיפות עתידיות של נגיפי קורונה שטרם נוצרו ואשר ידלגו בשנים הבאות מבעלי חיים לבני אדם. כמה מן המומחים שואלים מדוע אין מבצע נרחב ומהיר למציאת חיסון כזה, כפי שהפעיל ממשל טראמפ למציאת החיסון לקורונה הנוכחית.

אנתוני פאוצ'י, יועצו הרפואי הראשי של הנשיא ג'ו ביידן, קורא לסבלנות לצד ההכרה בדחיפות. יש עדיין צורך לגשר על פערים מדעיים כדי ליצור חיסון נרחב ועמיד, והמכון הלאומי לבריאות הקציב אשתקד 36 מיליון דולר למחקר בנושא. "אל תבלבלו בין המהירות והקלות בה פיתחנו חיסון לקורונה, לבין המכשולים שעודם קיימים בדרך לחיסון מקיף", אמר פאוצ'י לפוסט. אבל כמה מדענים אומרים, שבשיחות פרטיות פאוצ'י דוחק בהם להזדרז, משום שברור שזנים חדשים יצוצו מדי מספר חודשים כל עוד העולם אינו מחוסן.

יהיה צורך ביותר תחכום
להציג למערכת החיסון צורות שונות [אחמד איברהים, AP]

מעודדים מן ההצלחה בפיתוח חיסוני הקורונה, מדענים רבים העובדים על הדור הבא של החיסונים החלו אשתקד לחשוב בגדול: אולי נוכל לפתח חיסון לכל סוגי הקורונה, להצטננות הרגילה ועוד? מאמר בכתב-העת היוקרתי News England Journal of Medicine טען אשתקד, כי לפחות מבחינה קונספטואלית – ניתן ליצור הגנה נרחבת מפני נגיפים רבים. מחקר בסינגפור העלה, כי מי שהבריאו לפני שני עשורים ממחלת הסארס ואשר חוסנו נגד הקורונה, פיתחו נוגדנים המגנים עליהם מפני סוגים רבים של נגיפים דומים.

אבל פיתוח חוסן כולל שכזה הוא בעייתי, והזנים האחרונים של הקורונה העמידו בפרופורציה חלק מן השאפתנות הגורפת. התברר, שלפני שמפתחים חיסון נגד הנגיף הבא – צריך למצוא חיסון שיתן מענה כולל לנגיף הנוכחי, דהיינו יוכל להתמודד עם כל הזנים העתידיים. אחד הצוותים השיג תוצאות מעודדות בניסויים על בעלי חיים: החיסון שפיתח הגן עליהן מפני סארס והקורונה הנוכחית; חבריו מקווים להתחיל השנה בניסויים קליניים בבני אדם. בקרוב צפויות התוצאות בניסויים הראשונים בבני אדם של חיסון מקיף אחר, אותו מפתחים מדענים במכון המחקר של צבא ארה"ב. עד כה התוצאות שלו היו טובות מאלו של חיסוני הקורונה המקוריים.

הפוסט מסביר, כי חיסונים מלמדים את מערכת החיסון הטבעית כיצד לזהות נגיף, והם עושים זאת על-ידי הצגת גרסה של הנגיף. החיסונים החדשים הנמצאים בפיתוח עושים זאת בצורה שונה: פיסות מהנגיף נאספות לתוך יחידה זעירה ומרובת צדדים, המייצגת את הדרכים בהן הנגיף עשוי להיראות – גישה המסייעת למקד את התגובה החיסונית. החיסונים הראשונים לקורונה היו רבי עוצמה אך פשוטים: הם לקחו את החלבון ממעטפת הנגיף, שימרו את צורתו המקורית והציגו אותו למערכת החיסון.

הדור הבא יצריך תחכום רב יותר והחיסונים יציגו צורות מרובות, כך שהגוף יידע לזהות את כולן אם וכאשר אחת מהן תופיע מולו. כיוון אחד מזכיר את ה"כימֶרָה" – המפלצת מן המיתולוגיה היוונית, בעלת ראש של אריה, גוף של עז וחלק אחורי של נחש: חיסון המורכב מחלקים של נגיפי קורונה שונים, כולל סארס והנגיף הנוכחי. חוקרים אחרים יוצרים פסיפס וקוקטייל של נגיפים הכוללים הרכבים משתנים, בני ארבעה-שמונה נגיפים שונים. הצורה המדויקת לחיסון הכולל הטוב ביותר היא עניין לוויכוח מדעי, אבל דבר אחד ברור: עידכון החיסונים הקיימים מדי חצי שנה לא יעניק הגנה הגיונית לאוכלוסיית העולם.

מה עם מגיפות עתידיות
משהו כמו אנטי-טטנוס [צילום: צ'אני אננד, AP]

הגילוי לפיו קיימים נוגדנים המסוגלים לזהות ולנטרל מגוון של נגיפים הוא המפתח. אבל מציאת הדרך כיצד ליירט אותם כדי ליצור מסך הגנה עשויה להיות מסובכת יותר מכפי שהדבר נשמע. ייתכן שלא יהיה די בכך שבני אדם ייצרו נוגדנים שיחסמו מגוון של נגיפי קורונה; השאלה היא האם החיסון יוכל להוביל ליצירת כמות מספקת של נוגדנים כאלה. מציאת חיסון שיוכל לשכפל את מה שהטבע עושה – זהו הגביע הקדוש בתחום.

חיסון כולל גם יגיע בצורה מורכבת יותר מאשר החיסונים הקיימים, מוסיף הפוסט. לבני אדם שונים יש רמות שונות של חסינות מוקדמת מחיסונים או מהחלמה, ואין הסכמה בין המדענים כיצד הללו ישפיעו על התגובה לחיסון הכולל – לטוב או לרע. אחת האפשרויות היא שהחיסון הכולל יעבוד טוב יותר אצל מי שנחשפו לנגיף דווקא בשלבים הראשונים שלו, ולא בשלבים המאוחרים יותר. אבל חלק מן המדענים אומרים שאפשרות זו מסייעת להתמקד במטרה הנכונה של החיסונים.

שאלה מדעית נוספת היא משך ההגנה. ייתכן שחיסון כולל לקורונה לא יהיה יעיל למניעת מגיפות עתידיות. ככלות הכל, מגיפת הסארס הופיעה לפני שני עשורים, עשור אחד מאוחר יותר הופיע ה-MERS ולאחר מכן – הקורונה. בפועל, המדענים מחפשים סוג של זריקת אנטי-טטנוס, אותה יש לקבל פעם בעשר שנים; חיסון כזה נגד הקורונה, הם אומרים, יהיה מצוין. ואחרי כל זה יש לזכור, כי פיתוח חיסון כולל עלול להיות אתגר שונה בהרבה מאשר פיתוח החיסונים הקיימים; כבר 70 שנה מחפשים חיסון לשפעת, ועדיין יש לעדכן אותו מדי שנה.

תאריך:  17/02/22   |   עודכן:  17/02/22
איתמר לוין
+בנט: בשעה טובה, גל האומיקרון נשבר
18:10 17/02/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
לדברי ראש הממשלה, כמו שמדינת ישראל הייתה הראשונה לפעול ולסגור את השמיים עם תחילת הגל, עכשיו היא משחררת בהדרגה את המגבלות  ▪  "גל האומיקרון נשבר, יש ירידה תלולה במספר החולים קשה והמאומתים"
(ירידה במספר החולים קשה [צילום: דוד כהן, פלאש 90])
[צילום: עומר מירון ובן פרץ, לע"מ]
+בנט מכריז: הפסקת השימוש בתו הירוק
17:40 17/02/22  |  עידן יוסף
[צילום: עומר מירון ובן פרץ, לעמ]
ראש הממשלה נפתלי בנט: אנחנו מפסיקים את השימוש בתו הירוק ובימים הקרובים נודיע על הקלות נוספות.

בנט: "בשעה טובה גל האומיקרון נשבר. יש ירידה תלולה במספר החולים הקשים והמאומתים. האסטרטגיה שאנחנו הובלנו, של כלכלה פתוחה לאורך כל הגלים, לצד עשרות פעולות עקביות נגד הנגיף - הביאה את מדינת ישראל, את כולנו, להיות במקום הראשון בצמיחה במדינות המפותחות. זו רמה שלא ראינו מזה 21 שנים, זו מתנה גדולה לכל הציבור הישראלי.

כמו שהיינו הראשונים לפעול ולסגור את השמיים עם תחילת הגל, עכשיו אנחנו משחררים בהדרגה את במגבלות. מוקדם יותר היום קיימתי דיון עם שר הבריאות ושורת גורמי המקצוע, אנחנו מפסיקים את השימוש בתו הירוק ובימים הקרובים נודיע על הקלות נוספות".
+התרעה כאתראה - התעשתו
14:10 17/02/22  |  רפי לאופרט   |   לרשימה המלאה
חזרנו מהר מדי לימי התוהו של ערב כניסת ממשלה זו לתפקידה  ▪  הבלגן של בנימין נתניהו הוחלף בבלגן של קבוצת נפתלי בנט-יאיר לפיד ואת איום הקורונה מחליף איום רעידות האדמה; כשגלי הסְגרים מוחלפים בכלכלה מיטלטלת על גלי ההתייקרויות
(ימי התוהו [צילום: אמיל סלמאן])
+נמשכת הירידה במספר החולים קשה ובמקדם ההדבקה
12:50 17/02/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
886 חולים קשה - לעומת 1,250 לפני 11 יום  ▪  מקדם ההדבקה ירד ל-0.68  ▪  21,000 חיוביים אתמול, לעומת 85,000 בשיא שנרשם לפני שלושה שבועות
(263 מחוברים למכונות הנשמה [צילום: דוד כהן, פלאש 90])
+‏בנט מודיע: מתווה התו הירוק לא יוארך
10:40 17/02/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
משרד הבריאות ממליץ בדיון עם ראש הממשלה להפסיק עם בדיקות האנטיגן המוסדיות מ-1 במארס ולחזור לבדיקות pcr  ▪  מנכ"ל המשרד: לא סביר להקדים את הורדת המסיכות בחללים הסגורים
רופאים במסכות בבית החולים זיו [צילום: דוד כהן/פלאש 90]
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
היעד: לפתח חיסון אחד לכל הזנים של הקורונה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
הגלשנית
17/02/22 19:11
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מגיפת הקורונה
באיטליה המצב חיובי ומשתפר. מדדי המגיפה יורדים. קצת פחות מ-30 אלף נדבקים אתמול. אחוז המאומתים מקרב הנבדקים הוא כעשרה אחוזים. שר הבריאות אמר שיותר מ-132 מיליון חיסונים כבר ניתנו. המדד שלא יורד הוא מדד הנפטרים, כבר שבועות אחדים יושב על כ-350 עד 400 מתים ביום.
16/02/2022  |  דרור אידר  |   יומני בלוגרים
כאשר חלמו והגו את החלום הציוני המודרני, היה זה שנים רבות לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה שהחלה בשנת 1914. לפני הקטל של מלחמת העולם הראשונה ולפני מלחמת העולם השנייה שקטלה את רובי יהודי אירופה. לאחר מלחמת העולם הראשונה נמסר מנדט לבריטים שכבשו את חלקת הארץ הזו מידי הטורקים, בידי חבר הלאומים שקם לאחר המלחמה. באותם ימים, איש לא העלה בדעתו מדינה כפי שיש לנו כיום. חזקה, טכנולוגית, אוכלוסייה בעלת כתשעה וחצי מיליון נפש, צבא חזק, מאבקים לא פתורים, עם שכנינו הפלשתינים ודו-קיום שברירי עם ערביי ישראל המהווים כ-21% מתושבי המדינה.
16/02/2022  |  רות רזניק  |   יומני בלוגרים
בתמונה: פעילה במסע התעמולה נגד החיסונים מתכוננת להשתתף בתהלוכת החופש מהקורונה, הקוראת לממשלה לבטל את הגבלות החירום בעקבות הנגיף.
15/02/2022  |  יפעת גדות  |   תמונות מיוחדות
משרד הבריאות הנחה (יום ג', 15.2.22) את קופות החולים לחסן מדוכאי חיסון בחיסון אבושילד (EVUSHELD) של חברת אסטרה-זניקה. מדובר בחיסון סביל (נוגדנים) כנגד נגיף הקורונה, שאינו מיועד לטיפול במחלה או למניעת מחלה לאחר חשיפה לנגיף הקורונה.
15/02/2022  |  איציק וולף  |   חדשות
עמותת ער"ן, שציינה השנה 50 שנים לפעילותה, ומפעילה את קו הסיוע הנפשי הגדול בישראל בטלפון ובאינטרנט, מפרסמת את דוח הפעילות השנתי שלה לשנת 2021. הדוח יוצג (יום ב', 14.2.22) בכנסת, בדיון מיוחד בוועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן.
14/02/2022  |  מירב ארד  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
חיים רמון
חיים רמון
באופן צפוי לחלוטין, כל התוכניות ההזויות שקידם שר הביטחון התפוגגו בלי שום הישג    בעצם, התוכניות של גלנט השיגו דבר אחד - חיזוק השלטון האזרחי של החמאס
דן מרגלית
דן מרגלית
ישראל תוקפת בזעיר אנפין, אבל כדי לא להכעיס את האמריקנים נמנעת או מסתייגת מהפעלת חיל-האוויר    התוצאה היא עם פוטנציאל לאסון
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
תפקודה הלקוי של צרפת בכלל ושל הצבא הצרפתי בפרט בתחילת מלחמת העולם השנייה; לאנשי צבא בכירים אין כישורים לפתח קונספציות ולקרוא את הכתובות על הקיר; דמיון בין התפתחויות ומגמות ב-1940, ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il