|
עניין של אבולוציה? [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
כשהן עומדות מול המאכל האהוב עליהן, נשים מתקשות לדכא את רעבונן בהשוואה לגברים, תגלית שתוכל לעזור להסביר את שיעור הההשמנה הגבוה יותר בקרב נשים:
חוקרים שניסו להבין את המנגנונים במוח השולטים בצריכת המזון הופתעו לגלות שוני בין המינים בתגובות המוח.
החוקרים, מהמעבדה הלאומית בברוקהאבן ניסו לגלות מדוע אנשים מסויימים אוכלים בצורה מוגזמת ומעלים במשקל בעוד שאחרים לא.
הם ביצעו סריקות מוח ל-13 נשים ול-10 גברים, שצמו לאורך הלילה, כדי לקבוע מהי הדרך בה הגיב המוח למראה המאכל האהוב עליהם. ממצאי המחקר שערכו פורסמו במהדורה האחרונה של "Proceedings of the National Academy of Sciences".
הם גילו כי האותות במוחן של הנשים היו שונים מאלו של הגברים.
במסגרת המחקר, נשאלו המשתתפים לגבי המאכלים האהובים עליהם - מפיצה ולחמניות קינמון ועד בורגרים ועוגות שוקולד - ואז נתבקשו לצום לאורך הלילה.
ביום שלמחרת עברו המשתתפים סריקות מוח כשהם מתבוננים במאכלים האהובים עליהם. בנוסף, החוקרים השתמשו בטכניקה הנקראת "דיכוי קוגנטיבי", בה לימדו את המשתתפים לדכא מחשבות על רעב ואכילה.
למרות שהן הגברים והן הנשים אמרו כי שיטת הדיכוי הקוגנטיבי הפחיתה את רעבונם, סריקות המוח הראו כי הפעילות במוחם של הגברים אכן פחתה, אך החלק במוחן של הנשים המגיב למזון נשאר פעיל, וכן, למרות שהנשים דיווחו כי חשו פחות רעב כשניסו לדכא את תגובתן למזון, סריקות המוח שעברו הראו כי האזורים השולטים בתשוקה לאוכל עדיין פעלו.
החוקרים ציינו כי הופתעו מהשוני בין המינים, שייתכן שהוא נובע מצרכים תזונתיים שונים בין גברים לנשים, למרות שמדובר בהשערה בלבד.
החוקרים משערים כי לאור העובדה שהתפקיד המסורתי של הנשים הוא לספק מזון לילדים, המוח שלהן מתוכנת לאכול כשהמזון זמין. הצעד הבא יהיה לבדוק אם הורמונים נשיים מגיבים ישירות עם אותם אזורים ספציפיים במוח.
השערה נוספת היא שהשוני בדיכוי הרעב אחראי גם לשוני בין המינים בהפרעות אכילה וקשור כפי הנראה לשוני ברמות האסטרוגן וברמות הורמונים אחרים.
תוצאות המחקר מראות גם כי תרגול בהפחתת התשוקה למזון או התגובה למזון יכול להיות טיפול יעיל במלחמה בהשמנה.
מחקרים התנהגותיים הראו כבר בעבר כי לנשים יש נטייה גדולה יותר לאכילת יתר כשהן עומדות מול מאכלים טעימים או נמצאות תחת לחץ רגשי, וייתכן שהדבר נובע מהשוני בהורמוני המין.
הסבר נוסף עשוי להיות השינויים המתרחשים בחברה המודרנית - בעוד שהבחירות במזון היו עונתיות ומוגבלות יותר עבור אבותינו, הרי שהבחירות כיום רבות והמזון מפתה.
המחקר מומן על-ידי המוסד הלאומי לשימוש בסמים, המוסד הלאומי לשימוש באלכוהול ואלכוהוליזם והמרכז הכללי למחקר רפואי של אוניברסיטת "סטוני ברוק".