צריכה גבוהה של מלח קשורה לסיכון גבוה במידה משמעותית הן לשבץ והן למחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) - מסקנה אליה הגיעו חוקרים שפרסמו את ממצאי המחקר שערכו ב-"bmj.com".
הקשר בין צריכה גבוהה של מלח ללחץ דם גבוה ידוע היטב, והסברה היא שלירידה בצריכת המלח באוכלוסיה רחבה יש פוטנציאל לצמצם במידה ניכרת את מספר המחלות הקרדיווסקולריות.
ארגון הבריאות העולמי המליץ על צריכת מלח של 5 גרם (כפית אחת) ליום ברמת האוכלוסיה, אך למרות זאת צריכת המלח התזונתי ברוב המדינות המערביות קרובה ל-10 גרם ביום (וגבוהה הרבה יותר במדינות מזרח אירופה).
מחקר משותף שבוצע על-ידי חוקרים מאוניברסיטת נפולי שבאיטליה ומאוניברסיטת וורוויק שבבריטניה ניתח תוצאות של 13 מחקרים שפורסמו וכללו 170,000 משתתפים. המחקרים בחנו באופן ישיר את הקשר בין רמות צריכת המלח הביתית לשיעור מקרי השבץ והמחלות הקרדיווסקולריות. ההבדלים בתכנון ובאיכות המחקרים נלקחו בחשבון.
למנוע מיליוני מקרי מוות
ניתוח הנתונים הראה בצורה חד-משמעית כי הבדל של 5 גרם ביום בצריכת המלח הביתית קשור לשוני של 23% בשיעור מקרי השבץ ולשוני של 17% בשיעור המחלות הקרדיווסקולריות.
על בסיס התוצאות, עורכי המחקר משערים כי הורדת צריכת המלח היומית ב-5 גרם ברמת האוכלוסיה תוכל למנוע 1.4 מיליון מקרי מוות משבץ וכמעט שלושה מיליון מקרי מוות ממחלות קרדיווסקולריות בכל שנה. יתרה מכך, בגלל אי הדיוק במדידות של צריכת המלח, היקף השפעות אלו אינו מוערך כראוי והוא אף גבוה מכך.
התוצאות תומכות בתפקיד המשמעותי שיש להורדת צריכת המלח ברמת האוכלוסיה כדרך למניעת מחלות קרדיווסקולריות.