|   15:07:40
  רפי לאופרט  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
שירותי אחסנה: זה הזמן לפנות מקום בבית למה שחשוב באמת
כתיבת המומחים
מדף צף לסלון ולמטבח: הוסיפו אחסון דקורטיבי לבית
אוקראינה. הימור בלתי-סביר לישראל [צילום: פטרוס גיאנקורוס, AP]

ישראל אינה צריכה לצאת מגדרה בשאלת אוקראינה

על ישראל לשקול היטב כל תמורה בעמדותיה המוצהרות בשאלת אוקראינה ולאזן בהתחשב בנסיבות בין הסיכונים לתמורות שתקבל אם תבחר בשינוי עמדה. נראה "שהאמריקני המכוער" שוב משיל את גלימתו וחושף לעולם שדמוקרטיה פורמלית איננה בהכרח הגיונית, צודקת ואמינה
22/02/2023  |   רפי לאופרט   |   יומני בלוגרים   |   מלחמת רוסיה באוקראינה   |   תגובות

במאמרו בסוגית היקף ואופי הסיוע שעל ישראל להגיש לאוקראינה,1 טוען ד. ראקוב כי על ישראל לסייע יותר למערב במלחמה באוקראינה משעשתה עד כה. הסתייגותי מהמלצה זו נובעת משפע הבעיות והאיומים הקיומיים של ישראל שבהם עליה להתמקד. הסתבכות אפשרית נוספת בסכסוך אזורי או עולמי תהיה בגדר הימור בלתי-סביר, אלא אם תהיה לכך תמורה ממשית מצד המערב. זאת ועוד: עמדותיה של אוקראינה כלפי ישראל בזירה הבינלאומית ובמיוחד באו"ם לא היו ידידותיות, במיוחד בשאלות הסכסוך המרכזי מול הרשות הפלשתינית.2

לנוכח האפשרות של התרחבות הסכסוך בין רוסיה למערב והצטרפות סין למהלכים גלובליים כוחניים, עדיף לישראל להצטייר כבלתי מזדהה אקטיבית מאשר כיריבה מובהקת של אחד הצדדים. כך לפחות עד אשר יתברר גורל משטר האייתולות באירן ותוכנית הדגל הגרעינית שלו. זאת גם לנוכח עמדותיה הפסיביות יחסית של ארה"ב בשאלות שהן אינטרסים קריטיים לישראל כאירן וגבולות הביטחון שלב במזרח המדינה. אבחן עתה את נימוקיו של ראקוב במטרה להראות שהֵקֵל מאוד בשיפוטו לגבי מאזן הסיבות השוללות תמיכה מוגברת באוקראינה ללא איזונים מוקדמים.

אינני משוכנע שהיו סיבות טובות למי מהגורמים המעוניינים - אוקראינה, ארה"ב ואירופה - לחשוב שלנתניהו "...סיבות טובות יותר " משהיו לבנט להשתלב במהלכים המערביים לצד אוקראינה. רוסיה איננה יריב מובהק של ישראל משום שהמדינה אינה מהווה איום עליה. מצב זה ישתנה אם יחול שינוי בגישתנו, כפי שהבהירה רוסיה בעבר מספר פעמים. במקרה של החמרת הסכסוך הבין-מעצמתי ובחירתה של רוסיה במהלכי גמול נגד המערב, או בפתיחת חזיתות חדשות, נראה שהעמקת חדירתה למזרח התיכון (טורקיה, סוריה והים התיכון) היא אופציה מתבקשת בסבירות גבוהה. על כן, אין ישראל צריכה "לעודד" הפיכתה ליעד לפעילות מעין זו. זאת ועוד: מהלכי הממשלים הדמוקרטיים כלפי ישראל בעשור האחרון היו מאכזבים, במיוחד זה של אובמה.

לצערנו, ממשל ביידן צועד למעשה בעקבותיו, בהבדלים המתחייבים מאופיים של האישים. החלטת אובמה על-כניסתו למו"מ עם אירן בדרך להסכם בשאלת הגרעין בכללים שהיו לחלוטין בלתי מקובלים על ישראל נמשכה גם בימי ביידן. אף שהיא נתונה כרגע בקיפאון, היוזמה לכך היא אירנית ולא אמריקנית. גם החלטת מועה"ב באו"ם (2334, מ-23.12.2016) וגם הדרך הנרפית בה טיפל ממשל ביידן במשטר האייתולות עד כה, ובמקרים מסוימים אף עיכב את הכנותיה של ישראל לפעילות עצמית לבלימת הגרעין באירן - כל אלה אינם מדברים בשבחו. עצם התרגילים המשותפים בתקופה האחרונה אינם מבטאים התחשבות בישראל אלא אינטרס אמריקני-מערבי להפגנת נוכחות ולבלימת התפשטות גרעינית באזור.3

הברית הנרקמת ומתהדקת בין רוסיה לאירן מחריפה רגישויות אלה. הוא הדין גם ברפיון האמריקני המשתקף בקידום "הסכמי אברהם" מול סעודיה ומדינות נוספות באזור. ישראל תזדקק אומנם לסיוע של ארה"ב באזור במאבק נגד רוסיה או אירן אבל היא אינה יחידה בכך. מאידך-גיסא, לארה"ב אינטרס בשיתוף-פעולה ישראלי בגלל עוצמתה, ריחוקה מאירן ולנוכח מעמדה הירוד של ארה"ב באזור, הנמצא בשפל מאז "הכריזה" מלחמה אידאולוגית על סעודיה.

המציאות האזורית מורכבת אך המציאות העולמית מורכבת עוד יותר. החזית מול רוסיה איננה החזית העיקרית של ארה"ב שכן מעבר לפינה ממתין לה עימות גדול ומורכב יותר מול סין וקוריאה הצפונית במזרח הרחוק. סין קוראת תיגר עולמי על ארה"ב בכלכלה אך בעיקר בהשפעה הגיאופוליטית בלוטשה עיניים להתבססות באפריקה כשהיא פועלת לכך במרץ באמצעות הרצף היבשתי עד לאזורנו - דרך המשי היבשתית החדשה. ישראל מיתנה את קשריה עם סין בהשפעת או בלחץ ארה"ב. בכך עשתה ויתור משמעותי מאוד לארה"ב שכן סין היא אחת המדינות היחידות בעולם שמרכיבי האנטישמיות במדיניותה אפסיים. הנתונים הכלכליים בעולם מראים בתחזיות הצמיחה ל-20 השנים הקרובות, איום ברור על ההגמוניה הכלכלית האמריקנית בעולם.4 למעצמה הטוענת להגמוניה ועליונות כלכלית ופיננסית זו מציאות מאיימת. כ"כ חותרת סין - בהצלחה לא מבוטלת - לשינוי מבנה הסדרי הסחר, השליטה הפיננסית והשימוש בדולר בסחר העולמי. המאבק על ההגמוניה העולמית יהיה בסופו של דבר בעיקרו כלכלי ופוליטי, ולארה"ב - ללא אירופה - נחיתות דמוגרפית גדולה ביחס לסין (0.33 מיליארד נפש לעומת 1.45 מיליארד). אבל גם אם מוסיפים את אירופה למאזן (כ-0.5 מיליארד נפש) לסין עדיין יתרון גדול.

אינני משוכנע שהמהלכים שעשתה ארה"ב עד כה נגד פוטין יועילו לה או לאוקראינה. ככל שתתעקש היא לחזק את אוקראינה ולטפח בה את התקווה להשתחרר מעולו של "הדוב", תצא אוקראינה מוכה יותר מהמלחמה וזקוקה לזמן ומשאבים אדירים לשיקומה מההרס המלחמתי ומהפגיעה האנושית. כל עוד פוטין בשלטון (ולהערכתי גם אחריו) לא תוותר רוסיה על החיץ האסטרטגי שמהווה אוקראינה בינה לבין אירופה המערבית. האיום איננו של מלחמה אלא של התפשטות ההשפעה הפוסט-מודרנית לעברה והסכנה בכך למשטרה ושלטונה, לפחות לאור הגישה הקיימת.5

סדר היום המערבי הוא ביטוי אמורפי מדי להתמודדות מול המציאות כהווייתה. זהו בעצם סדר יום שבמוקדו ארה"ב והממשל הנוכחי. הואיל וארה"ב הולכת לבחירות בנוב' 2024 וסדר היום הרפובליקני שונה מהותית מזה הדמוקרטי, על ישראל להיזהר שלא ליצור הזדהות רבה מדי עם הגישה הדמוקרטית או לצמצם את הזדהותה בעיקר לערכים "בי-פרטיזניים".6 ככל שניתן להעריך, תישאר רוסיה - לטווח הזמן הנראה לעין - יריבה מובהקת לארה"ב. אם תעמיק ארה"ב את מעורבותה באוקראינה, תדחוף בכך את רוסיה ביתר שאת לגוש אסטרטגי עם הסינים שישראל בוודאי אינה מעוניינת ביריבות מולו. לכן, הזדהות פוליטית ואידאולוגית אך לא אסטרטגית גלובלית תהיה הדרך הנכונה עבור ישראל. (לפחות כל עוד לא הוכרעו נושא האיום האירני והמחלוקת בשאלת גבול הביטחון המזרחי).

ניסיונותיה של ארה"ב לגרור את ישראל להזדהות יתרה עם המערב, גורמים להתערבות פנימית גוברת שלה בפוליטיקה הפנימית בישראל; בין היתר ברפורמה המשפטית. זו איננה עניינו של אף אחד מלבד ישראל עצמה. ישראל ריבונית חייבת לנקוט מדיניות של הסתייגות תקיפה מכל התערבות בענייניה הפנימיים. המערב התרגל לאוריינטציה פוליטית סמי-אירופית של ההנהגה הקודמת בישראל והוא מבקש לשמר זאת. אלא שהמציאות בישראל של היום שונה ומבנה החברה והשקפת העולם של רוב האזרחים בה כפי שבאה לידי ביטוי בבחירות האחרונות - אף הם שונים.

ישראל חייבת להשתפר ברמת ההסברה ובתהליכי ההתנגדות שהיא מפעילה נגד זו העויינת לה דווקא "במדינות הידידותיות" במערב. ידידות איננה הצהרה ריקה מתוכן; עליה לשקף דפוס התנהלות הדדית שיש בו ממש. הפגנת קירבה חד-צדדית מצד ישראל איננה יותר ממס-שפתיים חסר תכלית ואולי גם ביטוי של חולשה.

בכדי שישראל תנקוט עמדה פרו-מערבית חדה וברורה יותר חייבים להתקיים תנאים שיוסיפו לה יתרונות אסטרטגיים כפיצוי על הסיכונים שתיקח על עצמה. ראשית - פתרון חד-משמעי לבעיית איום הנשק הגרעיני האירני (חיסול התוכנית או החלפת המשטר); שנית - השלמת "הסכמי אברהם" וחיזוק מערכת היחסים בין המדינות הנמנות על הגוש המערבי באזור; שלישית - הסדר עם ירדן לפדרציה ישראלית-ירדנית-פלשתינית, שבמסגרתה יהיה הירדן לגבול המזרחי של ישראל - מדיני ואסטרטגי גם יחד. ביחסים עם ארה"ב הקריטריון הקריטי הוא, בחירה זהירה בין עוינות מיידית מוגבלת וזמנית לבגידה מאוחרת. תמיכת ארה"ב באוקראינה אינה באה לשרת את אוקראינה אלא את האינטרס האמריקני של הגמוניה עולמית. ומאידך-גיסא, את מחיר הדמים משלמת אוקראינה...

לסכום: העמדה שאני מציע לישראל לנקוט גורסת יצירת איזון סביר בין סיכויים לסיכונים שיהיה עליה לקבל על עצמה בכדי לשקף עמדה מזדהה מובהקת עם המערב מול רוסיה וסין. זו למעשה גישה הפוכה לדרך שמציע ראקוב.

הערות

1. סא"ל (מיל') דניאל ראקוב, "ישראל יכולה לסייע יותר למערב במלחמה באוקראינה", איגרת רוסהנדלר מירושלים, JISS – ירושלים, 15.2.2023.
2. בין היתר הצביעה אוקראינה נגד ישראל במועה"ב ב-23.12.2016 (החלטה 2334), ונקטה עמדות שליליות במוסדות בינלאומיים אחרים.
3. על-רקע אופי הלחימה של רוסיה באוקראינה, ועל-רקע המתח הגובר בין המעצמות העולמיות סביב מחלוקת זו ואחרות ישראל אינה צריכה להרגיש נחותה בגישתה המתחשבת ונזהרת באויב אפשרי מסוגה של רוסיה או ברית בראשותה.
4. זאת בשל הגידול המהיר בתוצר הסיני (כיום כ-16.6 טריליון $ לעומת כ-24 טריליון $ של ארה"ב, אך עם קצב שנתי גבוה פי 3 כמעט מארה"ב) ובגלל החוב הלאומי של ארה"ב (כ-31.5 טריליון $ ב-2022).
5. מעניינת הסימטריה ההפוכה הנוצרת כאן בין ימי המלחמה הקרה לימי המלחמה הפושרת של זמנים אלה. אצל הסובייטים היה יסוד ההתפשטות אידאולוגי (מרקסיסטי - קומוניסטי) ולווה בתמיכה, גיבוי ושיכנוע צבאיים. כיום היסוד הוא החזרת ההגמוניה בחלק מהנכסים הגיאופוליטיים עליהם ויתרה בריה"מ (לדעת פוטין זמנית) כאשר התפרקה, בין היתר לשימור מפני השפעות מוגברות של המערב הפוסט-מודרני. איום שאיננו צבאי במהותו אלא תרבותי – כלכלי.
6. ביידן הוא אומנם ידיד ישראל אבל הוא מנהיג מפלגה שעמדותיה כלפי ישראל נמצאות בתהליכי שקיעה בגלל המיליטנטיות הפרוגרסיבית שהשתלטה עליה וזרם המהגרים הגדול הנכנס כיום לארה"ב ומעצב בה את האוריינטציה הפוליטית.

תאריך:  22/02/2023   |   עודכן:  23/02/2023
רפי לאופרט
+ביידן: פוטין עשה טעות גדולה
22:59 22/02/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה
הנשיא האמריקני מאותת לאגף המזרחי של ברית נאט"ו כי ארה"ב תסייע אל מול תוקפנות רוסית אפשרית  ▪  "אתם קו החזית של ההגנה הקולקטיבית שלנו, על הפרק עומדת חרות הדמוקרטיות באירופה ובעולם"
ביידן בפולין. "ההגנה ההדדית - קדושה" [צילום: אוון ווצ'י, AP]
+האופי הלאומי מוביל את אוקראינה לניצחון
06:35 22/02/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הגנרל מארק הרטלינג, שהיה מפקד הצבא האמריקני באירופה, מסביר בוושינגטון פוסט מדוע רוסיה נכשלה בכל חמשת שלבי המלחמה ומהו היתרון הגדול ביותר של אוקראינה
יודעים להסתגל ומגלים יוזמה
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 ארמגדון 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ישראל אינה צריכה לצאת מגדרה בשאלת אוקראינה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מלחמת רוסיה באוקראינה
מראית העין תמיד הטעתה כאשר מדובר במלחמה באוקראינה. מהרגע הראשון שררה הערכת-יתר של היכולות הרוסיות; הצבא לא הצליח להתאים את האסטרטגיה והמטרות המבצעיות לתנאי הקרב ולנסיבות. כיום נדמה שרוסיה זוכה להישגים קטנים ושהמלחמה מתקרבת לנקודת קיפאון – אך ההפך הוא הנכון: אוקראינה מנצחת. כך טוען הגנרל בדימוס מארק הרטלינג, שהיה מפקד הצבא האמריקני באירופה, במאמר בוושינגטון פוסט.
22/02/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
ולדימיר פוטין אוהב להציג את עצמו בתור צאר חדש, כמו פטר הגדול או איוון השלישי. אבל מלחמתו באוקראינה לא הצליחה להשיג את האדמות שסימן כמטרה, ובתוך רוסיה קיים חשש שהוא מוליך את ארצו לעידן של נסיגה ואולי אף גרוע מכך. בכירים רוסים אומרים, כי פוטין זקוק נואשות לניצחון כדי להבטיח את שרידותו, מדווח וושינגטון פוסט.
21/02/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הקדרות, הפרנויה והלך הרוח האימפריאליסטי שהובילו את ולדימיר פוטין לפלוש לאוקראינה, חדרו עמוק לחייה של רוסיה בשנה שחלפה – וכיום שליטתו בה חזקה מאי-פעם, מדווח ניו-יורק טיימס.
21/02/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הגיע במפתיע (20.2.23) לביקור בקייב, בירת אוקראינה - ארבעה ימים לפני יום השנה הראשון לפלישתה של רוסיה לאוקראינה. ביידן אמור היה לבקר מחר ומחרתיים בוורשה, אך הגיע לבירת פולין כבר הבוקר ונסע ברכבת לגבול אוקראינה; נראה שלאחר מכן יקיים את הביקור המתוכנן בוורשה. זמן קצר לאחר הפלישה אשתקד ביקר ביידן בוורשה, ושם הכריז שוולדימיר פוטין אינו ראוי להמשיך ולמשול ברוסיה. פולין היא חברת נאט"ו הקרובה ביותר גאוגרפית לרוסיה ולאוקראינה, ממלאת תפקיד מרכזי בסיוע לאחרונה וקלטה מיליוני פליטים ממנה.
20/02/2023  |  איתמר לוין  |   חדשות
שנה לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, המלחמה רחוקה מלהסתיים. עם כל האומץ האוקראיני והכשלים הרוסיים, אוקראינה לא יכולה להחזיק מעמד בשל סיוע מערבי מתמשך ומשמעותי – קובע ניו-יורק טיימס במאמר המערכת שלו (19.2.23). ארה"ב ובעלות בריתה הזרימו סיוע ב-150 מיליארד דולר ועמיהן הסכימו בגדול לשאת בנטל. אבל שאלות יעלו ככל שהמלחמה תימשך. "זה לא יכול להיות שיק פתוח לכל דבר", אמר יו"ר בית הנבחרים, קווין מק'ארתי – והוא צודק, סבור הטיימס.
20/02/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
בעז שפירא
בעז שפירא
בנימין נתניהו הוא עתיר ניסיון, אדם נבון ביותר, משכיל, בעל-רקע צבאי ובעל השקפה כלכלית אותה יישם כאן באופן שהפך את ישראל למדינה בעלת כלכלה חזקה ומשגשגת כפי שלא הייתה מעולם
רפי לאופרט
רפי לאופרט
אסון ה-7.10.23 (השבת השחורה של שמחת תורה תשפ"ד) הוא השני מסוגו ובממדיו בהיסטוריה של ישראל, ופקד אותנו 50 שנה אחרי אסון יום הכיפורים (1973). הדמיון בין המקרים מדהים ומכאן הצורך ללמו...
אורי שהם. לא מונה מחליף מאז פרישתו [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
איציק וולף
הנהלת בתי המשפט טוענת כי הצעת החוק המבקשת להעביר את מינוי נציב התלונות על השופטים מהוועדה לבחירת שופטים אל הכנסת מעוררת חשש לפגיעה משטרית עמוקה    "עלולה להוביל למינוי אדם שאינו כשי...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il