|
לא למהר למחבת [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
אכילת מזון מטוגן עשויה שלא להזיק ללב, כל עוד משתמשים בשמן זית או בשמש חמניות לצורך כך.
חוקרים דיווחו כי לא גילו סיכון גבוה למחלות לב או למוות בטרם עת הקשורים למזון שבושל בדרך זו. יחד עם זאת הדגישו כי הממצאים, שהתבססו על "תזונה ספרדית טיפוסית" המאופיינת בשמנים בריאים אלו, אינם מתייחסים לשמני בישול אחרים, ולכן, טיגון רגיל אינו צריך להיות חלק מסדר היום שלנו.
כאשר מזון מטוגן כמות הקלוריות שבו עולה, משום שהמזון סופג את השומן שבשמנים, וידוע כי אכילת מזונות רבים עתירי שומן יכולה להעלות את לחץ הדם ולגרום לרמות גבוהות של כולסטרול, שהם גורמי סיכון למחלות לב.
לצורך המחקר, החוקרים, מאוניברסיטת מדריד, סקרו 40,757 משתתפים בוגרים על הרגלי התזונה שלהם. המשתתפים נשאלו על סוגי המזון שאכלו בשבוע טיפוסי וכיצד הוכן ובושל המזון.
לאף אחד מהם לא היו סימנים למחלת לב בתחילת המחקר, שארך 11 שנה, אך בסופו זוהו 606 מקרים של מחלות לב ו-1,134 מקרי מוות.
אין ראיות לסיכון
כאשר החוקרים בחנו את אירועי הלב לעומקם, הם לא זיהו קשר ביניהם לבין צריכת מזון מטוגן והסיבה לכך, לדבריהם, היא סוג השמן שהמזון בושל בו.
במאמר נלווה למחקר, חוקרים מאוניברסיטת רגנסבורג שבגרמניה כתבו כי הדעה שמזון מטוגן מזיק באופן כללי ללב אינה נתמכת בראיות כלשהן. אך, שוב, האמירה הזו אינה מרמזת על כך שלארוחות תכופות של שניצלים וצ'יפס לא יהיו השלכות בריאותיות.
המחקר הנוכחי הראה כי היבטים ספציפיים של מזון מטוגן רלוונטים לנושא בריאות הלב, כמו השמן המשמש לטיגון, יחד עם היבטים אחרים של התזונה.
תזונה ים-תיכונית כבר מזמן נחשבת לתזונה בריאה, מאחר שהיא עשירה בפירות ובירקות הדלים בשומן ועשירים בסיבים, כמו גם בדגים טריים. מספר מחקרים הראו גם כי תזונה מאוזנת כמו זו יכולה להוריד את הסיכון למחלות כמו סרטן ולמחלות לב.
אך לפני שאתם ממהרים להדליק את האש מתחת למחבת, חשוב לזכור כי מדובר במחקר שבחן תזונה ים-תיכונית שהיא שונה מהתזונה במקומות רבים בעולם, כמו ארצות הברית לדוגמה. כמו-כן המשתתפים במחקר השתמשו בשומנים לא רוויים כמו שמן זית ושמן חמניות כדי לטגן את המזון.
ללא קשר לשיטות הבישול, צריכת מזונות עם תכולת שומן גבוהה עלולה להוביל לעלייה במשקל ולהשמנה, שהם גורמי סיכון למחלות לב. תזונה מאוזנת, עם כמות מרובה של פירות וירקות וכמות קטנה בלבד של מזונות עתירי שומן, היא הטובה ביותר לבריאות תקינה של הלב.